你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
再post: 文宣攻勢開始啦,打左啲野大家幫手spread啊
https://lih.kg/1417298
淨係8月5日已經拉咗148人啦,佢地咪負緊法律責任。
元朗白衫人拉咗幾多個呀?
你班後生有錢收 搞亂香港
你唔洗做我要做緣 唔好阻我搵食
1. 政治係協妥的藝術,所以林鄭應該要協妥,以免香港成為第二個烏克蘭。
2. 要有detail先駁到
3. 因為今次真係民眾自發的運動,而唔係政客發動,所以就無人deal。
如果有人領導,你又會話民眾係被煽動。而家無人領導,你又話無人同政府deal。咁你想點?
send返示威者執垃圾嘅相比佢睇
阿媽﹕去得示威仲著咩裙,自己攞黎。
留名
已經唔想再同屋企人嘈
佢地嘅所謂論點歸納如下

1.美國佬俾錢論
班仆街收咗美國佬錢
所有野都係美國佬策劃
啲裝備都係美國佬俾嘅
美國有心想搞亂中國
呢頭打質易戰 個頭就攪香港
2.針對政府論
民主黨班仆街乜7都反
特登搞亂香港
針對政府
有邊次唔係佢地帶頭搞野?
3.廢青論
班人全部都唔洗做野嘎 正一廢柴黎嘎
收咗美國佬錢就幫佢地買命
全部人都冇學識 爛仔爛女
一啲都唔識諗
敢搞破壞就敢認啦 唔好帶口罩啦
4.回應記者被暴力對待/犬打平民
係班記者衰 人地警察叫你唔好行埋去你又行
抵打啦
明知樓下有示威仲去睇 俾人捉都係抵死啦
啲黃媒老作嘎
啲人(指街坊向傳媒控訴無故被犬打)收曬錢係鏡頭面前扮嘢
真係無啦啦被人打要投訴就唔好怕出鏡啦(指早前在元朗被白衣人打後見記者嘅市民)

其實仲有好多 不過太on9唔列出黎了
點解一邊講緊香港法治精神好重要,但另一邊被捕嘅「義士」以非法手段示威就要無條件釋放?

如果政府落令釋放「義士」,三權分立係咪盪然無存?示威係咪仍然要堅持呢個五大訴求之一嘅要求?
香港冇左大陸生存到咩?
台灣都未死啦
你地佔路係侵犯緊其他道路使用者嘅權利
警察執法要清場都係理所當然
等待回覆,另新問題:
A1. 不追究元朗警察瀆職又係咪破壞法治呀?
無條件唔起訴鄭若驊僭建單野係唔係違反法治?

A2. 幾十萬幾百萬人,你拉得哂咩?以前差佬夠貪污,特赦之後咪安安份份,香港變法治之都。

唔好睇小寬恕嘅威力呀。

A3. 律政司屬於行政機關,唔係司法機關。只要律政司司長以公眾利益為理由不檢控被捕人士,便不算是影響三權分立。
2/3 ok
你有罷工權利,但你無權阻住其他人返工,這才是民主
仲愛香港嘅就請share出去:

*和平清除🚧路障🚧行動*

今日有唔少市民自發清除路障,令交通可以恢復正常、減少市民生活受阻。其實大家都可以幫手用*和平*嘅手法,話比較激進嘅示威者知,具破壞性嘅手法得唔到大家嘅認同,亦都幫唔到香港。

我哋建議:

1)環境安全嘅情況底下,幫一幫手清除路障。

2)如果見到有人清除緊路障,請過去幫手。

3)就算遇到示威者嘅阻止或謾罵,都請大家唔好激動、亦都唔需要同佢哋理論。因為我哋係想香港變返和平,大家不要火上加油!

4)如果佢哋太激動,就由得佢哋搬回路障,千祈唔好以暴易暴!

5)以身作則,令全世界嘅人都見到香港仲有好多和平、理性嘅人喺度生活!

6)將呢一個運動廣傳開去!只要開咗個頭,喺香港就會有更加多人參與。
Q on A1: 上述兩樣都係衝擊法治精神,但政府一方有破壞法治精神嘅時候,係咪代表所做嘅暴力行為就唔係衝擊緊法治精神?

Q on A2: 拘捕所有犯咗法嘅示威者喺執行上係唔可行,但係咪又代表我們可以縱容非法行為?咁假若元朗事件嘅涉案人事係成千上萬,係咪可以用同樣嘅邏輯?咁樣嘅姑息樣奸,示威者係咪可以接受?
另外示威者點解唔可以用同等嘅寬恕去感化警察?

Q on A3: 呢樣變相係選擇性檢控,如果開咗先例,要點確保日後嘅選擇性檢控嘅公平性?
好post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞