你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
唔理小學雞定大陸雞,駁到嘴就係好雞
以前夠無車啦咁你行路番工唔好?
勇武抗爭
你夠差佬打咩?
人地殺人係合法
你推佢一下係襲警
你覺得勇武抗爭可以打贏警隊?
咁你一定係食獨裁大㗎啦?
件事搞成咁嗰件事係指咩先,陪食煙定而家呢個局勢?
「你地唔洗返工我要呀,我個仔得幾歲咋,我要交租架,比條生路行下得唔得呀,我求下你地啦
1. 不孝。係咪你老豆同阿爺死左, 你就可以亂認人地做阿爺?不過你放心, 我唔會比個仔亂認, 我會教佢,阿爺得一個,就係你。
2. 無特權, 人人平等。但宜家人多讚成塞隧道,所以你無特權,就唯有就下大多數。
3. 我地呢啲蟻民, 有乜野唔係比人利用丫。你敢話政府啲官唔係又利用你去拎著數咩。最緊要比人利用得黎對自己有益。
英國佬都唔比普選你,中國做咩要比你?

我記得有個講法係以前無, 唔代表將來唔可以有.
以前社會係口腔期, 有飽飯食就滿足.
宜家社會人文水準提升左, 自然會響自由民主既保障方面有更高要求同追求.
呢D先叫社會進步.

返緊工無得打得太詳細, 希望有巴打再詮釋一下, THX!
同某銀行人士既對話:
1.中央比好野黎通你唔要咩
例如中央要求香港減稅唔通香港又唔要?
黑社會打人既問題
2.唔係因為你破壞人地生計.例如起商場示威
人地會起元朗搵白黑人黎搞你.你搞到人地影響生計呀
3.香港就黎連飯都無得開.你要民主又咩用
4.關於警員無編號.咁你示威者又帶晒口罩
5.你地講支那.你有冇民族心.對唔對得住你既祖宗
6.你地英國有比過民主你咩.你睇下80年代既阿根廷
經濟咪比美國搞亂左.依家係美國搞亂香港
7.我明明白手起家.你地班廢青無錢無地位
無人生經歷.唔知民間痛苦.唔明白搞亂香港為乜

就咁多.以上觀點基本上係大部份藍絲都會類似說話
佢自認自己係中立.但明顯佢已經步向左深藍

求解答方法
1. 鬧勇武暴力同時可以鬧警察濫權架喎
佢地心態係極端和理非 對方錯都唔可以以暴易暴
佢地係指責勇武行太前姐 同埋重點係佢地覺得冇言論自由 講唔啱野就俾人擺上網
2. 你慢慢諗下先 淨係俾兩隻字唔夠
我支持民主,但民主唔係咁

我支持運動,但運動唔係咁

我支持學生,但學生既行動好失望
無話過民主係萬能嘅,但起碼人地有得揀!好似宜家咁獨裁得來個政府on99,迫住我地無得揀一定食屎!你話你無野無食屎,咁我地食緊屎係咪唔駛理?無人理我地就唯有我地自己爭取!
市民市民
你搵食搵得咁辛苦番少日都好似會死咁咪就係個政府政策問題囉!如果你真係咁鍾意你份工,我地一早講咗會block地鐵,你唔早兩個鐘出門?
我都唔想搞到你啊,你有計搞到林鄭你話聲過我知好無?
同某銀行人士既對話:
1.中央比好野黎通你唔要咩
例如中央要求香港減稅唔通香港又唔要?
黑社會打人既問題
2.唔係因為你破壞人地生計.例如起商場示威
人地會起元朗搵白衣人黎搞你.你搞到人地影響生計呀
3.香港就黎連飯都無得開.你要民主又咩用
4.關於警員無編號.咁你示威者又帶晒口罩
5.你地講支那.你有冇民族心.對唔對得住你既祖宗
6.你地英國有比過民主你咩.你睇下80年代既阿根廷
經濟咪比美國搞亂左.依家係美國搞亂香港
7.我明明白手起家.你地班廢青無錢無地位
無人生經歷.唔知民間痛苦.唔明白搞亂香港為乜
8 一地兩檢咁好你地都反.你搭過高鐵未.你知唔知方便幾多
我答佢.明顯犯左基本法.佢話你地班廢青.好既就應該支持
唔好就應該反對.明明係好既野唔通唔要?

就咁多.以上觀點基本上係大部份藍絲都會類似說話
佢自認自己係中立.但明顯佢已經步向左深藍
政治既野我地唔識,總之屌你老母。
你地咁樣點得民心,不停搞不合作運動、罷工根本就係影響到好多人,你可能會話呢加香港有難,唔通返少一日工會死咩,就係有啲人會死,香港不嬲貧富懸殊,一啲低下階層既人點會同你講理想。你地睇下發起呢一啲活動運動既人都係中階以上,教師、老師、有人養既青少年,根本冇生活之憂冇三餐不計既問題。想要得民心並唔係要要脅或者阻人返工,呢加都只係七分之一既人係反對,但唔好無視其餘人既諗法或者一概而論話人港豬廢老。

有事叫警察係因為我地對佢地仲有信任,仲認為佢地仲會秉公辦理!事實上亦係俾機會佢地攞番啲民意。

結果呢?佢地係你屋企放催淚蛋,我叫㗎?
咁你番唔到工又關我鬼事啊?
點解加唔到問題既..
警察都無開槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞