你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
打壞人同破壞佢地基地, 有乜錯??
邊個靠邊個都未知
上面大把狗官用香港洗黑錢
比大陸cap水仲on99咁
先唔講明日大愚住,前排沙中線個無底深潭又cap咗廿億啦
仲喺度講立會維修嗰少少錢
兩邊告嘅罪名都唔平等啦。
721白衫淨係告非法集結,黑衫郁啲告暴動罪。
非常好既做法, 咁我諗吓先,

Q1: 追究警察濫權同過分暴力,係完全違反警例, 咁撤回暴動性呢個訴求, 根據香港法例, 有組織破壞公共財物或損害他人身體 都已犯暴動性質, 會唔會係雙重標準呢?

Q2: 要求釋放義士訴求, 係基於義士因為義士抗爭,但而法例來睇 確實干犯非法集會等條例, 若果要而政治理由釋放, 那何謂司法獨立?司法判決應不受行政或立法部門不當控管,以內部有效運作來實踐制度上獨立.? 咁係咪會變成輸打羸要?

Q3: 全民不合作運動, 如果話罷工抗爭係你地爭取訴求既自由, 咁以不合作運動去阻止其他市民罷工又係唔係干犯其他立場既市民呢? 他們沒有阻止你們罷工, 而你們阻止他人番工, 你話一切原由都係不滿政府而做,咁如果該上班市民沒有對政府不滿呢? 以他的立場, 算不算是被示威人士強制參與示威活動呢?

Q4: 示威者同警方一直暴力升級, 示威者以不分化不割蔗 "核彈都唔割" 如果真係發生人命的話, 示威者會如何面對呢? 再者, 示威者如何確保勇武派做事不會失去控制呢? 例如打著反送中, 反黑警去爆破警察宿舍之類.. 是否只講過信字呢?

其實仲有好多想問, 等我繼續諗吓同搵吓先.
絕對專重呢個意見
宜家個問題係唔知社會上究竟邊邊多人支持
所以先要爭取雙普選
等民意可以公平反映
如果你咁講即係警察打你都合理啦⋯⋯咁你仲講咁多仲乜
以前細路仔唔識嘢
宜家大個仔識諗左
有時候街頭鬧交/文宣駁到嘴就好夠,尤其旁觀者大多唔會鑽得咁深,小勝都係勝。
强帖! Thank you so much!!!
「我知你地有理想,但警察都有佢地既職責,咁多人留喺條馬路度,唔可以唔驅散ga喎」
1.「革命唔係用把口架 阿爺收返香港 你而家想搞革命反阿爺? 香港人就係未挨過苦 要俾顏色你睇下」
2. 「你地當自己係咩 有咩特權 憑咩話塞就塞隧道?」
3. 「你仲細 俾人利用左都唔知 時間會證明一切」

唔好問我點解冇Logic 真人真事
lm
我休息一陣先。
大家可以喺Google sheet留comment。
我中立既
兩邊都有錯
警察合理使用武力當然合理
但宜家問題係警察犯法
使用上不合法嘅武力

例如佢要拉嘅人已經比佢地" 咁"左係地下無反抗
但警察繼續出手打佢

加上一個有槍一個得拳頭
即係大人對細蚊仔
咁嘅情況下,我打你一拳,你打返我一拳
係咪仲係合理,定係大人烚細路先。
小學雞咩
yes, 唔係要寫五千字文解釋香港局勢
1. 基本法話有集合自由。
2. 即使要驅散, 咪就剩係驅散囉。點解啲示威者離開緊, 佢地仲要追上去打佢地? 同驅散有乜關係?
啲電視台有偏見架 rthk個啲幫示威者架 唔係做乜轉影示威者受傷情況 警察冇受傷架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞