你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。
然後我會將我嘅反駁save喺google sheet,方便大家日後拎嚟用。

如果我有咩駁得唔好 / 駁唔到,歡迎大家幫手改善。
近排有啲忙所以可能update得慢啲,但我會keep住去做。

我要返工 點解你要阻住我
你唔好搞到我返工

咁鍾意返工,8號風球嗰陣又唔見你返工。
唔講呢啲啦唉!
唔講就收聲啦。
這名女示威者在被拘捕過程不合作,三個女警於是將她制服,由於她激烈掙扎,所以有兩位男警員加入行動,由於她穿著裙子,所以出現了你們在鏡頭看到的事情
元朗白衫, 北角福建幫, 荃灣藍衫無差別打人, 仲唔夠危險呀?
你出入小心啲添呀,唔好著黑色衫白色衫呀,一陣兩邊互斬打死你呀。
警察宿舍附近都有好多普通市民 搞到人地都瞓唔到
點解好地地唔得嘅!係要搞到香港立立亂!
"英國都唔比民主/普選你, 憑咩要中國比?"
三個女警都㩒唔住一個女仔?
香港警察真係無鬼用。
但英國無拎走我4千億美元儲備
無放沙士黎香港
不徹回條例
條例已死,徹回都可以徹返㗎,不是已死更決絕嗎?

徹回暴動定性
如果不用暴動形容,都唔知用咩動詞。

不追究抗爭者
你哋都講明喺抗爭者啦,喺法治社會,唔喺人治社會呀。

成立獨立委員會
現今的獨立證監會不是佔中後順應民意成立的嗎?
天災還天災,依家你地係人禍呀!

(唔係講笑真係聽過)
因為依個係基本法寫明嘅。

基本法第45條
「行政長官的產生辦法根據香港的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至由一個有廣泛代表性的提名委員會按民主程序提名後普選產生的目標」

基本法第68條
「立法會的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至全部議員由普選產生的目標。」
大陸唔亂呀,最和諧最穩定,你快啲返大陸住啦。
啱呀!就係林鄭月娥搞出嚟嘅大禍!
"基本法又如何, 香港一個城市 早晚都是中國收回,又能怎樣? 你不承認中國的主權 你這港獨!"
Q. 林鄭已經講咗逃犯條例「壽終正寢」,點解仲要堅持「撤回」?
A. 因為「壽終正寢」唔係法律字眼,無任何法律效力,佢講過都可以唔算數。「撤回」先係有法律效力的字眼。
如果「壽終正寢」係同「撤回」一樣,甚至更加決絕,點解佢死都唔肯講「撤回」?

Q. 不追究示威者會破壞法治。
A. 不追究元朗警察瀆職又係咪破壞法治呀?
對唔同嘅人用唔同的策略。
講極都唔聽再用你的做法都未遲。
你扮得唔夠似藍絲。

你講「早晚都是中國收回」,即係代表而家仲未收回。
即係你承認香港唔係中國的一部份,你搞港獨。
民主唔可以當飯食!
民主有咩好?依家英國脫歐公投搞到立立亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞