你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
八號波係政府規定咗可以唔返但有糧,返唔到就無,所以唔好用,應該重申返係政府唔回應訴求,
1)如果對方友善平靜:而家如果你肯幫我哋爭取嘅,我哋都會幫你確保你可以返到工,大家香港人嚟咖嘛
2)如果對方不太友善:你話人咁做自私嘅時候,你都係用緊一個自私嘅理由叫人唔好再搞到你,香港你都有份咖(儘量將責任分散)
3)如果對方不禮貌:而家個社會咁係你哋做咖,點解係我哋嚟受,你承受咗一日損失,我哋損失幾十年
你地嘅五大訴求入面嘅釋放義士係憑咩
點解你地呢班人認為可以繞過哂法律程序去釋放佢地呢
點都要審過先架啦
示威者的行動都係針對政府,沒有打無辜市民。
“大佬,唔係個個都可以好似你地咁唔返工,日日搞事。日日咁搞法,人地開唔到工,好多人都係手停手口停”

“你地咁憎政府咁憎林鄭,你去搞禮賓府嘛。你宜家咁搞係影響到民生,擾民呀”
最近睇緊有關中國文化既書,入面講到中國人對「人」既觀念同西方唔一樣:西方既「人」係self,係一個獨立既靈魂;而中國既「人」係由人際關係定義既,即係五倫:君臣、父子、夫妻......有齊晒咁多種人倫關係,佢地先會覺得你係一個successful 既「人」 。

年輕人未結婚未返工未有細路,所以佢地唔會當你係一個圓滿既人,自然唔會聽你講
做乜剪交通燈/阻交通
祖國日日都賣好多新鮮豬肉同蔬菜俾你,再作反就唔賣餓死你地!
up
你地有幾代表到民意姐
200萬炸嘛
警察打人係唔啱
你地打警察啱?
你地班後生邊捱過未?未捱過就出黎搞事 搞到成個香港亂曬
方向正確,但唔建議用反問形式做答案,應該以陳述statement為主,因為用反問,觀感上會比人覺得你係賴番人地轉頭,唔係正面回應

eg
Q9:示威者的訴求已經超出原來的五大訴求,佢地想搞港獨、搞革命。

不要說「咁林鄭答應咗原來的訴求未?」

試著說「政府只要正面回應五大訴求,抗爭就可以立即完結」
A1. 轉移話題
如果唔返一兩日工就手停口停,咁你退休嗰陣點算?你到時靠千幾蚊嘅長者生活津貼過世呀?你唔係以為政府養到你過世呀?

A2. 你估佢地無去禮賓府咩?去咗林鄭都唔聽ja ma
仲有
知唔知而家香港經濟主要係靠中國?你地班人仲反大陸,面對現實啦!搞衰曬香港啲經濟
所以唔好提基本法規定,佢釋法就係俾咗主導權人哋,而且"最終"無講幾時,跟住又俾人spin去上次叫你哋袋住先又唔制,應該強調呢個要求係幾咁合理,我哋(要經常強調我哋同佢哋係一齊,先有拉攏效果)選個我哋鍾意嘅,對我哋負責嘅政府,呢個要求有乜問題呢?唔係對我哋負責,所以咪有呢啲...(舉啲施政失敗例子)囉,只不過係咁嘅要求咋嘛,一國兩制,係兩個制度,我哋嘅制度係要好高認受性
手停口停:

當五大訴求爭取到,成立有代表性嘅政府,就可以爭取全民退休保障以及更佳嘅勞動福利,甚至可以有工會,全民合法罷工,並唔會有手停口停既問題,令你短暫嘅不變,係為咗長遠嘅利益着想
不便
答得幾好
A1. 公投囉。
A2. 林鄭都係777 ja ma
“退休就係你(仔)養我架啦”

Btw 身在RedBlue底家族好辛苦
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞