你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
呢個世界唔係得法治rule of law同人治 rule by man
仲有以法治國rule by law
我只係普通市民想番屋企,點解你地要塞左條路唔比我番屋企
點解你地要搞到街坊成日陪你地食煙 嚇親我d小朋友
佢地連街都唔敢落 警俾人打
由譚詠麟主演的電影《至尊計狀元才》有一幕十分經典。

大奸角是田豐,他對成奎安說﹕「他(指男主角譚詠麟)給你多少錢?你背叛我!」

成奎安說﹕「你畀我二百萬,他畀百五萬囉!」

田豐說﹕「我付得比他多呀,你為什麼要幫他呀?」

成奎安說﹕「咁點同呀,你畀我二百萬,叫我殺人,犯法架喎,佢又唔同呢,佢畀百五萬我,叫我飲飲食食,沖下涼,做場戲咋,畀你,你揀邊樣做?九唔搭八!」

示威者收五千蚊就走去打警察、衝擊政府。
而家我們正義藍絲比錢佢地返屋企,一定唔洗五千蚊就可以叫佢地返屋企。
打警察、衝擊政府係犯法,只要我地派錢比示威者叫佢地返屋企早抖,佢地一定識揀。
事件1. 細路女被男警當街搜身 議員都無面比

藍: 我覺得警察做得好 / 我係覺得依家攪事嗰班,係暴徒曱甴,破壞香港,我係覺得冇問題呀 / 警察進行職務,我唔覺得有問題。

可以點秒殺佢
我老母
好驚解放軍同坦克落黎
應該點解釋又易明
利申老母0學識
你地係唔係中國人/漢奸/美國走狗:
中國傳統文化入面,指出政府問題先係愛國,例如屈原、魏徵、五四愛國青年,我地而家承擔中國知識分子既責任,指出警黑勾結同政府無能,大家都只係為左社會更加好

覺得民族主義用自身文化回應有比較有效,但同藍絲講儒家可能太深
本次運動無大台
我地不聽令於泛民
所以佢地仔女有無出黎與我無關
英國脫歐公投搞到立立亂就正正係因為
英國政府錯誤判斷民意又一意孤行先搞到咁
但係人地嘅首相都肯問責辭職,咁香港呢?

而且,英國立立亂係點睇番嚟?經濟有好差?
我老母實聽唔明
大肚婆比你地攪到唔舒服又嘔,有冇人性,你地有女仔比人羞辱就出去聲援咁大肚婆唔係女人呀,個個有咁多錢搭的士去避你地?搭的士都搗路呀,唔番工都要去醫院檢查啦

問題長左d不過部份頭先聽番黎我再加長少少
Failed
該名警員使用可致命武器違法攻擊市民
市民只能以最低武力制止該違法行為繼續
好唔同,而家嘅示威者目標係政府,同埋警黑,你有無聽過佢哋話要將反對派全部殺死?相反,有好多親建制人士話呢啲人亂槍掃射就啱喇,邊個搞事就射邊個咪無人搞事囉,深水埗果條片可用,十幾個圍屌一個四眼仔,仲有好多fb之前起底嘅,甚至茶餐廳都會聽唔少,我哋唔打擊反對派,我哋係被打壓嘅一群,紅衛兵就係會處死體刑一啲人,你睇下個個反對嘅有無覺得人身受威脅?我哋講道理,有批判能力,如果你唔鍾意我哋,有普選嘅時候你都有得出聲咖,投票選個你鍾意嘅
推,真人真事
可以點答
依家d 警察成個城管咁都夠做,邊使call 解放軍呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞