你提供藍絲 / 政府嘅論述,我嘗試反駁。

721 回覆
670 Like 13 Dislike
比喻mode:
你出街食飯鬧過個侍應手腳慢,佢係咪唔洗比嘢你食?

正常mode:
警察做得差先比人鬧黑警。
有事叫警察係叫佢做返佢應該做嘅嘢。

惡毒mode:
你打過你個仔,佢係咪唔洗幫你送終?
71沖完著草去台灣 齊上齊落
廢老最鐘意話人收左錢 仲垃圾
話人收左錢呢招係必殺技 陰謀論9up唔洗本
所以如果對住呢D智商既廢老都唔洗太認真
答:我都懷疑你係收左錢係度9up
擺明搞港獨,被攬炒的人最無辜
對唔住,我地知道昨日的不合作運動的確有影響到市民嘅生活,好抱歉我哋搵唔到其他和平嘅方法,可以進一步逼使政府聆聽我哋嘅訴求。

已經兩個月喇,如果可以,我哋都唔希望要出嚟繼續抗爭。罷工對市民有幾唔方便,我哋都好清楚,我哋抗爭者其實都係一般市民,我哋都要生活,都希望香港繼續繁榮。我哋希望香港更美好,可以擁有基本法承諾我哋嘅民主自由,我哋唔希望好似612警方濫暴、721元朗黑夜嘅事年再發生,我哋希望政府還我們公義,回應五大訴求。

其實所有問題嘅根源,都是政府不願意正面回應抗爭者的訴求......。我們知道,現在的政府已經唔係一個會聽取民意嘅政府,抗爭係一件唔容易嘅事,但香港係我哋嘅屋企,無論如何,為了守護香港嘅價值,我哋都會用唔同方式,繼續努力落去。
1.你反政府就唔好拎政府津貼,拎公屋
2.你冇政黨/參政去咩遊行?
3.你要搵搵政府 唔好搞到市民 政府唔聽即係你地廢

我有朋友老豆深藍話人地公務員集會收左錢

我朋友:人地醫生6皮一個月 洗撚收錢
廢老:出席可以收更多錢 所以醫生都係收錢去公務員集會

所以佢地無賴到咁樣 都唔洗太講道理
(搞亂香港,收左錢)
呢個post好有需要
而且記者會
如果可以回應藍絲/解釋我地行威既前因後果/
播片睇番前因後果/播黑警黑材料
可能更有力對抗林鄭記者會
(小離題)
以下係我琴日係塞鐵到聽到一個極有學識藍絲既質問:

1. 你地反送中、五大訴求,請對準政權,點解要影響平民?你話小圍子選舉不代表人民,咁你又覺得林鄭代表我?所以要搞我地成車人?

2. 佢地好自私,要集會就俾車開,罷工就逼全世界人罷,我地有自由番工嫁

3. 咩係民主,民主就係少數服從多數,你睇下成車人都俾你阻住晒,咁樣係民主咩?咁樣係你爭取既民主?

4. 你地話元朗白衫打人,示威者冇打人咩?佢地俾人拉左,你地就話要釋放被捕義士,自己友犯左法就轉換概念做義士,犯左法都要放人?

5. 不合作運動係咩?歷史由來你講唔講得出?
對唔住,我地知道昨日的不合作運動的確有影響到市民嘅生活,好抱歉我哋搵唔到其他和平嘅方法,可以進一步逼使政府聆聽我哋嘅訴求。

已經兩個月喇,如果可以,我哋都唔希望要出嚟繼續抗爭。罷工對市民有幾唔方便,我哋都好清楚,我哋抗爭者其實都係一般市民,我哋都要生活,都希望香港繼續繁榮。我哋希望香港更美好,可以擁有基本法承諾我哋嘅民主自由,我哋唔希望好似612警方濫暴、721元朗黑夜嘅事件再發生,我哋希望政府還我們公義,回應五大訴求。

其實所有問題嘅根源,都是政府不願意正面回應香港人的訴求......。我們知道,現在的政府已經唔係一個會聽取民意嘅政府,抗爭係一件唔容易嘅事,但香港係我哋嘅屋企,無論如何,為了守護香港嘅價值,我哋都會用唔同方式,繼續努力落去。
A1.
民主、獨裁同經濟根本無關。
印度同菲律賓都有民主。
新加坡同北韓都係獨裁。

A2.
你搵李顯龍過嚟做特首我咪唔反政府囉。
咁而家林鄭係無人地李顯龍咁勁呀,我咪反佢囉。
比你公民提名又點啫
cy又話唔得
林鄭又唔得
咁你比個人選我lor
我係中國人, 我有中國心, 死係中國魂!!
年輕人係漢奸走狗賣國賊
街上女抗爭者都係雞!

利申: 扮演緊無腦藍絲
搞到香港亂哂 不知所謂。利申:有冇其他答法 講政府講到口臭
點解唔見泛民班人啲老婆仔女出嚟
又叫你哋啲人出去?
A2幾好
無賴答法
首先呢個係人地既事例,唔代表香港都會咁
再者,民主就係由人民有權選擇,
所謂條路自己揀,仆街路好喊
的確可能人民揀出黎後果未必好,
好似南韓前總統都係民選,最後發現佢幾差
但人民同樣有權推倒佢
民主就係,我地有得揀,
揀得唔好咪一齊受,又一齊拆
有機會唔好,但都有機會好,起碼有得揀
而家就係揀俾你,唔岩食,你都冇得出聲
咁你想有得揀定完全冇得揀?
你想有得揀老闆定是旦俾個西老闆你?
你想有得揀食咩,定是旦俾碟隔夜飯你?
揀完有得退換喎!
「林鄭都停止修例啦,你地仲想搗亂做乜?」
push
留名
香港仲未有治港的人才,就算係反對派當中都無。
因為香港而家受西環控制,所以淨係培養到聽命的奴才,培養唔到治港的人才。

只要制度改變咗,過一段時間自然會有治港的人才出現。
同埋民主制度的精神就係揀錯咗,所以可以踢佢落嚟。
我又唔係神仙,我點知邊個人係治港的最佳人選?但起碼我發現揀錯咗,隔幾年可以踢佢落嚟。
呢班示威者, 收咗美國錢
係咪以前高登個outliers 巴打

你救了我的econ
加多句 佢地做啲咩都唔洗承受 要我地呢班大人承受

同埋

我地之前辛辛苦苦打拼 香港既穩安俾佢地搞亂晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞