做緊警察 你問我答 (5)

1001 回覆
41 Like 251 Dislike
睇我名 有咩都答埋一份

同事咩環 幾年兵
以你所知有幾多成差佬真心覺得柒警係罪有應得?
如果好似你咁諗ga 人係少數 我真係覺得呢個香港好撚恐怖

老實講 我認同七警係罪有應得 可惜身邊同事唔係咁諗
衰左咪認囉 認罪咪減刑 再上訴 好彩再減 坐一年就出黎啦

係都要搞大佢 傻既
其實考pc 幾多個人爭1個位

今年係10~15

完左vetting 等入班 係幾個人爭?

好難計比你 因為一路都有人passing fib + 完vetting入左個pool排隊等收call

Btw 如果有心想考 Vetting同基本法我覺得幾重要下
Vetting 同 基本法各佔你10%分 雖然可能你地覺得好少但足以影響你成敗

同埋
1.馬會Acc賭得好大(每個月幾千左右)
2.碌好多卡數 / 現金透支
3.洗費好大
4.直系親屬有嚴重犯罪紀錄
5.直系親屬有精神病紀錄
基本上都可以預vetting低分/Fail vetting

講住咁多,想知再問

vetting方便, 老豆前妻 同埋 同父異母兄弟洗唔洗報?
知道佢地存在,但20幾年都無見過,報唔到佢地資料對vetting影響大唔大?

你同審查官話無同佢地聯絡 官就會比份聲明你簽 唔會影響審查機會 我有同事係咁既case
讀書時候嘅abs late大唔大影響

如果頻密 同埋記好多過 咁就麻煩

如果大學期間衰過D野
但係成績表個D完全無記錄, vetting check唔check到

未必 不過有心理準備佢會
CIB點先入到去做?是咪好似軍隊參謀部咁既角色?
睇我名 有咩都答埋一份

同事咩環 幾年兵

講左同自爆有乜分別

有兩隻
一係就學堂果陣招人入CIB
一係就出到去靠識人/打紙申請入hit-team

有兩隻

唔一定做hit team
全個cib好大
睇我名 有咩都答埋一份

同事咩環 幾年兵

講左同自爆有乜分別

無乜

有兩隻

全個cib好大

無知一問 hit team係咪成日操攻堅同戰術

有兩隻

全個cib好大

爆門 閘車
我想問寄左信申請
大約幾耐有通知
驚唔夠時間操

有兩隻

全個cib好大

爆門 閘車

正野
third hon 或者no hon grad 係咪唔洗諗考pi
想問下等入班 miss左一期冇call無咪姐係冇機會?
想問係味小小色弱都考唔到 好灰,同埋就算係因為色弱唔得,佢都好似冇唔收你既原因?

同埋有冇見過訓練果時有人病?小病應該都會叫你硬上,但重病會點?
有冇逗人既時候逗中幫辦
third hon 或者no hon grad 係咪唔洗諗考pi

即管試下 可能得呢
想問下等入班 miss左一期冇call無咪姐係冇機會?

多數係
想問係味小小色弱都考唔到 好灰,同埋就算係因為色弱唔得,佢都好似冇唔收你既原因?

同埋有冇見過訓練果時有人病?小病應該都會叫你硬上,但重病會點?

即管試下 輕微既話唔知過唔過到測試

嚴重既就睇學堂既醫生 如果醫生都覺得嚴重就攞假紙
有冇逗人既時候逗中幫辦

即管試下 輕微既話唔知過唔過到測試

嚴重既就睇學堂既醫生 如果醫生都覺得嚴重就攞假紙

即管試下,人生咁長,唔差在果小小失敗,反正都冇得醫,有咩好怕
近視5百至6百,我諗住考下睇下過唔過視力測試先決定做激光,ching比D意見
樓主我想問知唔知點解好多在職警察身型好大反差?一啲成個啤酒肚 一啲真係好排骨 有乜原因令佢地少運動左?翻工時間唔定時?好忙?太少假?
體能係唔係稍微操下就pass到
同埋學堂係咪好撚惡頂 聽聞好多人入到學堂先黎走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞