做緊警察 你問我答 (5)

1001 回覆
41 Like 251 Dislike
想問巴打body check 要等耐先知結果

我個陣無比結果
body check 使唔使check 聽力? 我右耳成日耳鳴

我個陣唔使
800米 跑幾快先叫正常
最快都係2分50

我個陣無比結果

Sorry巴打我問得唔清楚 ,我係想問做完身體檢查後警察個邊要幾耐先收到我個報告?
最快都係2分50

應該240先叫正常
2分20就叫快
樓主
想問下call人嘅時候係咪call先
宜家暫時call左兩批 大約3-4班男
我12月完vet仲有冇機會 我recall過一次fib 等緊三月班
樓主
想問下call人嘅時候高分嘅人係咪call先
我12月完vet仲有冇機會 我recall過一次fib 等緊三月班
最快都係2分50

2分50唔錯呀 不過越快越好啦 無話正唔正常既

我個陣無比結果

Sorry巴打我問得唔清楚 ,我係想問做完身體檢查後警察個邊要幾耐先收到我個報告?

唔太記得 不過唔太重要 因為個檢查真係粗疏到不得了 除非有好嚴重既疾病 唔係既話一般都係直接pass
有冇睇過有條片係個SIP 比個女人用英文問到口啞,有冇d 後生既pi 英文重差過佢?

最快都係2分50

應該240先叫正常
2分20就叫快

唔一定既 唔好比不必要既壓力啦
樓主
想問下call人嘅時候高分嘅人係咪call先

好問題 我唔知學院同招募組既做法 唯有慢慢等
想問屋企人有精神病記錄同有案底對投考警員係咪影響好大?
想問下處境題(For PI)其實係咪主要睇你logical thinking 同心態,attitude? 有無話邊一類答案比較唔prefer? (e.g. aggressive)

For example: you are the inspector of DATS, a suspect with 50% evidence to be convicted, yet to play safe, your CI asks you NOT to arrest. But the SP who has quarrel with CI ask you to arrest the suspect, What do you do?

I found this type of questions quite challenging to answer as it contains conflict between two superiors. As a subordinate to the two bosses should we execute the order given by the higher-rank's superior or a relatively reasonable order?

Thanks!
想問下vetting個時會唔會真係去check醫療記錄
想問下番個啲短期parttime
會唔會影響個工作經驗
因為讀緊書都做過幾多下
比人非禮可以點做

報警!

係𨋢比個南亞狗摸面摸背脊
但係冇cctv
報警有冇用

踢佢袋

拿 謹慎少少 lift門一日未開 一日都走唔甩 咪亂黎 就算受過搏擊訓練都係咁話 更何況 公民拘捕權只會授予市民使用合理武力去拘捕犯咗“可拘捕罪行”既人士 踢春袋唔係唔得 諗定點同法官解釋

報完警警察會點幫我先
我個單野轟唔轟動?

nope
想問屋企人有精神病記錄同有案底對投考警員係咪影響好大?

直系親屬有既話 會有影響既 但大唔大我就唔知
想問下vetting個時會唔會真係去check醫療記錄

你當佢會啦
想問下番個啲短期parttime
會唔會影響個工作經驗
因為讀緊書都做過幾多下

唔會 比翻工作證明就得
想問下處境題(For PI)其實係咪主要睇你logical thinking 同心態,attitude? 有無話邊一類答案比較唔prefer? (e.g. aggressive)

For example: you are the inspector of DATS, a suspect with 50% evidence to be convicted, yet to play safe, your CI asks you NOT to arrest. But the SP who has quarrel with CI ask you to arrest the suspect, What do you do?

I found this type of questions quite challenging to answer as it contains conflict between two superiors. As a subordinate to the two bosses should we execute the order given by the higher-rank's superior or a relatively reasonable order?

Thanks!

我會照拉 主要有兩個原因 一: 呢個係來自上級既合法命令 二:即使係只有1%機會 我都要扣留個疑犯 盡可能澄清佢同案件既關係 唔放過任何合法訊問疑犯既機會
我問下新仔PC放星期六日安排公平嗎?

同埋係咪一定要入PTU?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞