做緊警察 你問我答 (5)

1001 回覆
41 Like 251 Dislike
尖沙咀彌敦道一間金行上午被獨行賊持鐵錘打劫,奪走一枚五百多萬元鑽石戒指,之後逃去無蹤,警方在附近後巷找到賊人遺下的衣物。

如果比你一個人會唔會阻止?(落左班)
如果你去阻止唔驚佢有刀或有其他武器咩?

你會建議普通市民見到係咪都係走埋一邊好D?
始於唔知有無其他武器?

我認我廢,怕事又驚死,比我都驚到走,
而且個賊佬好似幾高大咁

普通人角度試下答

如果係休班警我諗會先快速assess下個賊有無其他weapons,如果無既會叫其他途人即刻報警同去嘗試制服個犯(警察有train過). 如果危險性大D既應該會一邊打上電台一邊尾隨個犯報告位置,等其他伙計過黎幫手.

老老實實途人就即走報警算啦唔洗搵命搏 (況且損失既只係間jewellery 又無人命傷亡.

不過以上只係官方答案(我估 ),真實情況都係睇餸食飯

一般市民好似無權制服疑犯

101拘捕權都唔識?
樓主kwt?

用你既智慧估下 同事?

係咪做開admin
點睇近排有個得20歲既巴基斯坦警員 ?仲要好似係前年入學堂 原來咁後生都收?
想問下pi vetting前係咪一定會收到call叫你填張form先?
其他紀律部隊係咪都係咁?
點睇近排有個得20歲既巴基斯坦警員 ?仲要好似係前年入學堂 原來咁後生都收?

大把18歲入 以前17都有
想問下pi vetting前係咪一定會收到call叫你填張form先?
其他紀律部隊係咪都係咁?

唔係審查同意書
大學生輔警訓練係咪唔洗過夜同唔洗識游水
大學生輔警訓練係咪唔洗過夜同唔洗識游水

no need
樓主kwt?

用你既智慧估下 同事?

係咪做開admin

你估下admin人人輪流架嘛除非搏上位

幾好 支持多D少數族裔同事入職

能力符合要求咪收

能力符合要求咪收

平時唔俾接受訪問
點解呢個ok?
係咪有警察揸白卡?
讀書時候嘅abs late大唔大影響

如果頻密 同埋記好多過 咁就麻煩
係咪有警察揸白卡?

好問題 我都想知

能力符合要求咪收

平時唔俾接受訪問
點解呢個ok?

公關
睇我名 有咩都答埋一份
以你所知有幾多成差佬真心覺得柒警係罪有應得?
如果好似你咁諗ga 人係少數 我真係覺得呢個香港好撚恐怖

老實講 我認同七警係罪有應得 可惜身邊同事唔係咁諗
衰左咪認囉 認罪咪減刑 再上訴 好彩再減 坐一年就出黎啦
其實考pc 幾多個人爭1個位

今年係10~15

完左vetting 等入班 係幾個人爭?

好難計比你 因為一路都有人passing fib + 完vetting入左個pool排隊等收call

Btw 如果有心想考 Vetting同基本法我覺得幾重要下
Vetting 同 基本法各佔你10%分 雖然可能你地覺得好少但足以影響你成敗

同埋
1.馬會Acc賭得好大(每個月幾千左右)
2.碌好多卡數 / 現金透支
3.洗費好大
4.直系親屬有嚴重犯罪紀錄
5.直系親屬有精神病紀錄
基本上都可以預vetting低分/Fail vetting

講住咁多,想知再問
去緊稅務大樓準備vetting啲野

今年係10~15

好難計比你 因為一路都有人passing fib + 完vetting入左個pool排隊等收call

Vetting 同 基本法各佔你10%分 雖然可能你地覺得好少但足以影響你成敗

同埋
3.洗費好大

講住咁多,想知再問

vetting方便, 老豆前妻 同埋 同父異母兄弟洗唔洗報?
知道佢地存在,但20幾年都無見過,報唔到佢地資料對vetting影響大唔大?

如果大學期間衰過D野
但係成績表個D完全無記錄, vetting check唔check到

今年係10~15

同埋
3.洗費好大

講住咁多,想知再問

vetting方便, 老豆前妻 同埋 同父異母兄弟洗唔洗報?
知道佢地存在,但20幾年都無見過,報唔到佢地資料對vetting影響大唔大?

報到梗係報
報唔到咪同vetting官講 你已經搵極方法都聯絡唔到佢地 所以提供唔到相關資料
最大既影響咪要見多幾次 vetting官
分分鐘要你地豆上埋去傾下

如果大學期間衰過D野
但係成績表個D完全無記錄, vetting check唔check到

衰咩先
cheating / disciplinary ?

如果大學期間衰過D野

衰咩先
cheating / disciplinary ?

disciplinary
不過學校話畢業就會del record
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞