做緊警察 你問我答 (5)

1001 回覆
41 Like 251 Dislike

唔一定要入ptu
同堆唔一定比人霸哂星期六日

咁點先可以唔駛入PTU, 我聽人講一定要同操得好甘, 我麻麻地.

cid/其他特別部門
的確係好撚甘,甘過學堂

btw 無入ptu

師兄點解唔使入

i am not cid

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

force有好多唔同位唔洗入camp都去到

唔一定要入ptu
同堆唔一定比人霸哂星期六日

咁點先可以唔駛入PTU, 我聽人講一定要同操得好甘, 我麻麻地.

cid/其他特別部門
的確係好撚甘,甘過學堂

btw 無入ptu

師兄點解唔使入

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?
同埋多唔多通宵更, 一個月要番幾多日通宵?

ptu訓練12星期
ABCD shift
C=夜更(通宵)

通常輪住ABCD咁去?
巴打點解唔駛去PTU? CID係咪好忙?

唔一定輪住 例如咁:

例如喺便裝單位 或者健康原因

CID有開工無收工

工時長D都唔怕, 係唔想番通宵同間中有星期六或日放, 唔係家變都似
CID忙係咪唔夠人

cid/其他特別部門
的確係好撚甘,甘過學堂

btw 無入ptu

師兄點解唔使入

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?

我無話係wo
屋企人有案底係咪一定做唔到

唔一定 但影響都幾大下 尤其是直系親屬

如果係兄弟姐妹關係影響大唔大
想問下番個啲短期parttime
會唔會影響個工作經驗
因為讀緊書都做過幾多下

唔會 比翻工作證明就得

如果有啲太耐 無工作証明 係咪同佢地講就得?

你夠膽可以唔比證明都得 尤其是超過一年之前既工作

因為我記得有啲係15年既事 同埋做左幾個星期就無做 我都唔知點去拎証明
就係唔夠膽

cid/其他特別部門
的確係好撚甘,甘過學堂

btw 無入ptu

師兄點解唔使入

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?

我無話係wo

以為你默認左
屋企人有案底係咪一定做唔到

唔一定 但影響都幾大下 尤其是直系親屬

如果係兄弟姐妹關係影響大唔大

視乎案情

cid/其他特別部門
的確係好撚甘,甘過學堂

btw 無入ptu

師兄點解唔使入

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?

我無話係wo

師兄而家守邊度
想問下番個啲短期parttime
會唔會影響個工作經驗
因為讀緊書都做過幾多下

唔會 比翻工作證明就得

如果有啲太耐 無工作証明 係咪同佢地講就得?

你夠膽可以唔比證明都得 尤其是超過一年之前既工作

因為我記得有啲係15年既事 同埋做左幾個星期就無做 我都唔知點去拎証明
就係唔夠膽

問咗先啦

師兄點解唔使入

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?

我無話係wo

師兄而家守邊度

你幾個post都未講
想問下處境題(For PI)其實係咪主要睇你logical thinking 同心態,attitude? 有無話邊一類答案比較唔prefer? (e.g. aggressive)

For example: you are the inspector of DATS, a suspect with 50% evidence to be convicted, yet to play safe, your CI asks you NOT to arrest. But the SP who has quarrel with CI ask you to arrest the suspect, What do you do?

I found this type of questions quite challenging to answer as it contains conflict between two superiors. As a subordinate to the two bosses should we execute the order given by the higher-rank's superior or a relatively reasonable order?

Thanks!

我會照拉 主要有兩個原因 一: 呢個係來自上級既合法命令 二:即使係只有1%機會 我都要扣留個疑犯 盡可能澄清佢同案件既關係 唔放過任何合法訊問疑犯既機會

但CI亦都係你既上級喎,如果你arrest 左個suspect 既話, 咁算唔算係違反上級命令?定係聽高級D果個?
如果掉返轉係SP唔比你拉,咁你仲會唔會拉?
想問下處境題(For PI)其實係咪主要睇你logical thinking 同心態,attitude? 有無話邊一類答案比較唔prefer? (e.g. aggressive)

For example: you are the inspector of DATS, a suspect with 50% evidence to be convicted, yet to play safe, your CI asks you NOT to arrest. But the SP who has quarrel with CI ask you to arrest the suspect, What do you do?

I found this type of questions quite challenging to answer as it contains conflict between two superiors. As a subordinate to the two bosses should we execute the order given by the higher-rank's superior or a relatively reasonable order?

Thanks!

我會照拉 主要有兩個原因 一: 呢個係來自上級既合法命令 二:即使係只有1%機會 我都要扣留個疑犯 盡可能澄清佢同案件既關係 唔放過任何合法訊問疑犯既機會

但CI亦都係你既上級喎,如果你arrest 左個suspect 既話, 咁算唔算係違反上級命令?定係聽高級D果個?
如果掉返轉係SP唔比你拉,咁你仲會唔會拉?

我都會拉 原因已經詳述咗

師兄點解唔使入

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?

我無話係wo

師兄而家守邊度

你幾個post都未講

NTS啦 講埋dist/diva就會比人起底

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?

我無話係wo

師兄而家守邊度

你幾個post都未講

所以網上世界尤其呢度 根本唔想認做緊呢份工

姐係cib la
Cib幾時又請人?

利申cid

cib應該唔易入wow
忙唔忙?

我無話係wo

師兄而家守邊度

你幾個post都未講

所以網上世界尤其呢度 根本唔想認做緊呢份工

無道德約束既好奇心好危險
1, 師兄一年內工作證明係指vetting前一年定由你交form開始前一年?

2, 2 年前借過$租屋。 但準時還$有影響嗎?
洗唔洗拎返銀行同租屋證明?

3, u grad 後有段時間揾緊工, 做緊d出cash既parttime, 到時fib問到點算果幾個月冇收入我照答?
1, 師兄一年內工作證明係指vetting前一年定由你交form開始前一年?

2, 2 年前借過$租屋。 但準時還$有影響嗎?
洗唔洗拎返銀行同租屋證明?

3, u grad 後有段時間揾緊工, 做緊d出cash既parttime, 到時fib問到點算果幾個月冇收入我照答?

vetting前一年

準時還就得

要攞證明

你照答啦
我當你講既嘢全部都係真
你話你拉得幾個人
即係做左無耐啦
話聲你知個部門其實好撚大
你識既嘢見既嘢其實好少
你走多幾個位之後再諗下自己係咪仲高人一等

我都知部門大既 但有位前輩真係講得好啱 “新人雖然未識好多野 但未染上好多部門既壞習慣” 我相信好多同事既專業技能都好卓越 但相應地 入個染缸耐就會比部門文化中唔好既野影響

扮猶差?
乜都一知半解
連你前輩都係宣傳片既電視影星,早兩日成個fb都洗版喎

唔撚係掛

犯撚哂法先係極少數人覺得罪有應得

sad but true

你有冇去屌柒佢地?
宜家七個警察圍毆一個綁住左嘅人,點解仲會有人撐

無 唔想比人排擠

因為喺佢地眼中 義氣>法律

出黎撑,唔係支持佢地打人合法/無罪
係判刑太重,aoabh量刑起點係監禁,最高判3年。
個官一鳩就判2年6個月,減到2年講到恩賜咁
我拉咁多aoabh,全部都係罰錢。

大家都係知法犯法,點解待遇唔同?
因為警察身份? 咁社工,學生,老師,教授襲警又點計?

理性討論下。

無錯就係因為佢係警察身份
正正就係因為佢係執權者 建立於市民信任之上
所以一定係判重d
其實只要將身份轉成其他
就會明白

可能你岩 轉個身份就會明白
但係依家我淨知警察原是罪 ,做乜都比人屌。
簡單基本執法都比人屌,唔好講咩出得糧就預左比人屌,依家你報警要幫助 我地黎協助你,點解可以屌返轉頭,屌一個幫緊你既人。

依家既警察真係地底泥

咁特首 高官 都可以係幫你既人啦

唔撚係掛

你有冇去屌柒佢地?

無 唔想比人排擠

理性討論下。

所以一定係判重d
其實只要將身份轉成其他
就會明白

簡單基本執法都比人屌,唔好講咩出得糧就預左比人屌,依家你報警要幫助 我地黎協助你,點解可以屌返轉頭,屌一個幫緊你既人。

依家既警察真係地底泥

個問題係市民召喚警察黎幫手吖嘛明唔明朱巴講乜
我當你講既嘢全部都係真
你話你拉得幾個人
即係做左無耐啦
話聲你知個部門其實好撚大
你識既嘢見既嘢其實好少
你走多幾個位之後再諗下自己係咪仲高人一等

我都知部門大既 但有位前輩真係講得好啱 “新人雖然未識好多野 但未染上好多部門既壞習慣” 我相信好多同事既專業技能都好卓越 但相應地 入個染缸耐就會比部門文化中唔好既野影響

扮猶差?
乜都一知半解
連你前輩都係宣傳片既電視影星,早兩日成個fb都洗版喎

唔明你想講乜

唔撚係掛

你有冇去屌柒佢地?

無 唔想比人排擠

理性討論下。

所以一定係判重d
其實只要將身份轉成其他
就會明白

依家既警察真係地底泥

個問題係市民召喚警察黎幫手吖嘛明唔明朱巴講乜

有市民報警 警察去要做野 係佢個工作黎
人地屌你 係佢問題 無理由因為咁樣以唔理行職務
做好自己既工作 本份
幫辦係咪有自己房,無論係訓練學校定去到局裏面
Pi平均入職年齡係幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞