做緊警察 你問我答 (5)

1001 回覆
41 Like 251 Dislike
學堂每日個生活流程係點 等我呢個星期係屋企習慣下先

5點幾起身
morning pt
食垃圾
比人屌下 上下堂
食垃圾
比人屌下 上下堂
加操
食垃圾
溫書/清潔

PI PC都係咁?

pi屌少d掛
大線臨尾就越來越少

咩意思?就出學堂個陣?
學堂每日個生活流程係點 等我呢個星期係屋企習慣下先

5點幾起身
morning pt
食垃圾
比人屌下 上下堂
食垃圾
比人屌下 上下堂
加操
食垃圾
溫書/清潔

PI PC都係咁?

pi屌少d掛
大線臨尾就越來越少

咩意思?就出學堂個陣?

yes
尖沙咀彌敦道一間金行上午被獨行賊持鐵錘打劫,奪走一枚五百多萬元鑽石戒指,之後逃去無蹤,警方在附近後巷找到賊人遺下的衣物。

如果比你一個人會唔會阻止?(落左班)
如果你去阻止唔驚佢有刀或有其他武器咩?

你會建議普通市民見到係咪都係走埋一邊好D?
始於唔知有無其他武器?
尖沙咀彌敦道一間金行上午被獨行賊持鐵錘打劫,奪走一枚五百多萬元鑽石戒指,之後逃去無蹤,警方在附近後巷找到賊人遺下的衣物。

始於唔知有無其他武器?

我認我廢,怕事又驚死,比我都驚到走,
而且個賊佬好似幾高大咁
想問下D關於執法果邊D野

1. 其實海關同警隊既毒品調查科有咩分別?職能好似overlap既?(咁有時咪會有conflict?)

2. 如果有單case係suspects 有槍(長+短火)既, 咁點decide派邊隊去? CTRU? SDU? PTU? EU? 因為我睇呢4個units 都好似可以handle 到呢類cases.
我可唔可以咁理解: CTRU平時係high-risk locations 做high-profile patrol, 一接到case就會即刻趕過去, EU都係收到call就過去. 如果suspects 人多or 大範圍活動就要PTU 幫手. 太嚴重或者靠以上幾隊控制唔到就會叫SDU?

始於唔知有無其他武器?

而且個賊佬好似幾高大咁

普通人角度試下答

如果係休班警我諗會先快速assess下個賊有無其他weapons,如果無既會叫其他途人即刻報警同去嘗試制服個犯(警察有train過). 如果危險性大D既應該會一邊打上電台一邊尾隨個犯報告位置,等其他伙計過黎幫手.

老老實實途人就即走報警算啦唔洗搵命搏 (況且損失既只係間jewellery 又無人命傷亡.

不過以上只係官方答案(我估 ),真實情況都係睇餸食飯

始於唔知有無其他武器?

而且個賊佬好似幾高大咁

普通人角度試下答

如果係休班警我諗會先快速assess下個賊有無其他weapons,如果無既會叫其他途人即刻報警同去嘗試制服個犯(警察有train過). 如果危險性大D既應該會一邊打上電台一邊尾隨個犯報告位置,等其他伙計過黎幫手.

老老實實途人就即走報警算啦唔洗搵命搏 (況且損失既只係間jewellery 又無人命傷亡.

一般市民好似無權制服疑犯
手握力右58.2 左39 加埋夠就可以?

係 嘩你兩隻手爭咁遠既

由細到大只練一隻

仲想問銀行紀錄係咪只要一年

咁離奇

户口無乜錢會唔會比佢問

多數唔會
報緊service quality wing 文職intern 有咩注意?
可唔可以幫手打聽下啲工作詳情?

唔太識文職同事 盡量
好仔唔當差 當差正仆街

個個人對好仔同仆街既定義都好唔同既 睇你點睇啦
有冇見過警訊Bonnie真人?

樓主kwt?

用你既智慧估下 同事?

始於唔知有無其他武器?

而且個賊佬好似幾高大咁

普通人角度試下答

雖不中亦不遠矣

點解不中? 因為好多伙記既反應會同途人差不多 錫身 走人先

總之絕大多數情況下 個順序係自身安全->無辜人士安全->追捕疑犯

始於唔知有無其他武器?

而且個賊佬好似幾高大咁

普通人角度試下答

一般市民好似無權制服疑犯

如果要制止既罪行係可拘捕及最高刑罰超過12個月既 可以行使公民拘捕權
想問下D關於執法果邊D野

1. 其實海關同警隊既毒品調查科有咩分別?職能好似overlap既?(咁有時咪會有conflict?)

2. 如果有單case係suspects 有槍(長+短火)既, 咁點decide派邊隊去? CTRU? SDU? PTU? EU? 因為我睇呢4個units 都好似可以handle 到呢類cases.
我可唔可以咁理解: CTRU平時係high-risk locations 做high-profile patrol, 一接到case就會即刻趕過去, EU都係收到call就過去. 如果suspects 人多or 大範圍活動就要PTU 幫手. 太嚴重或者靠以上幾隊控制唔到就會叫SDU?

1. 海關要管制既野更廣 例如走私同侵權行為 毒品調查科只會查毒品

2. 一般既暴力案件係EU接 如果有槍既就多數會叫埋反恐特勤 飛虎出動既所需時間耐少少 所以通常都係攻堅+持續長時間既行動先動用到 PTU同巡邏小隊會幫手封鎖現場 疏散人群 做人群管制 如果有需要 PTU會做埋搜索
屌咪又係狗

始於唔知有無其他武器?

而且個賊佬好似幾高大咁

怕死唔係問題 呢個係本能反應 唔好比佢駕馭你就得
屌咪又係狗

你鐘意啦未見過狗識幫人類解決咁多困難 上至恐怖襲擊下至小事糾紛
樓主番夜
野雞大學申請PI 有無機

邊間先
樓主番夜

可能係 除非唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞