做緊警察 你問我答 (5)

1001 回覆
41 Like 251 Dislike
特警隊 e.g. g4/飛虎 咁高危既部門 人工會唔會比較高 定 都係跟柴跟point?

跟point 外加津貼 聽講都幾多錢
係唔係矮過163dd 都唔考得

唉 .... 琴日既感覺好痛 努力過後 係冇回報
晒時間 晒假 晒精神
第一次咁努力去溫去讀
好灰 唉

聽講唔係太低分 有機會recall

有警察朋友都有同我講過 不過咁諗可能個心會好過d
唉..... 灰爆 這些機會不是屬於我的

政府工係咁架啦,程序多,處理時間長,到頭來可能桔都冇
手握力有咩練習方法推介?

我以前靠攀石同抱石練既 平時就舉啞鈴 引體上升 掌上壓之類既動作練啦
知唔知手握力最少幾多先有1分?
POP出左黎 發覺好多野寫:(

做咪返緊夜?
巴打,我而家準備緊報7月大招.(係外國讀緊Final year),
有D野想請教下,Thanks!

1) 多唔多fresh grad 考到PI? (因為我睇一般都係27-30歲,可能有working experiences?)

2)我而家每日都睇SCMP (ENG), tVB pearl news, 練下impromptu talk 咁,諗住接近開始IN時就開始溫警政同警察網頁D野. 呢個模式好嗎?

3)因唔係香港form唔到study group 呢個無辦法唯有打天才波?

4)FIB 時事questions 係咪一般問比較近期(半年)既大小政策,terrorist attack, 民生etc? 會唔會問到幾年前甚至10幾年前?

Thanks 巴打!
巴打,我而家準備緊報7月大招.(係外國讀緊Final year),

1) 多唔多fresh grad 考到PI? (因為我睇一般都係27-30歲,可能有working experiences?)

2)我而家每日都睇SCMP (ENG), tVB pearl news, 練下impromptu talk 咁,諗住接近開始IN時就開始溫警政同警察網頁D野. 呢個模式好嗎?

3)因唔係香港form唔到study group 呢個無辦法唯有打天才波?

4)FIB 時事questions 係咪一般問比較近期(半年)既大小政策,terrorist attack, 民生etc? 會唔會問到幾年前甚至10幾年前?

Thanks 巴打!

3)因唔係香港form唔到study group 練group discussion, man exercise and leadership 呢個無辦法唯有打天才波?
有無人已經約左vetting

咩region? 係架 寫張525都要成版notebook如果跟車做埋RO就仲爽皮 寫到手軟
軍裝可唔可以選擇當更戴棒球帽定軍警帽?
有冇見過d PI係英文好渣,寫野好多錯grammar or 講英文口疾

唔可以自己選擇

Thanks 巴打!

3)因唔係香港form唔到study group 練group discussion, man exercise and leadership 呢個無辦法唯有打天才波?

1) 有 唔少既 不過出去工作一排會對自己能力有幫助

2) 睇多D唔同觀點既媒體 而家就好溫定警政同警察知識喇 永遠唔會嫌早架

3) 唔需要天才波咁慘既 自修都夠做啦

4) 無特定time frame 其實乜政策/時事都可能會問 試過有人比人問“CEPA”可以有乜其他串法答案係“APEC”
收到pi call了 希望做個好督察 真正服務社會

恭喜 人生從此改變
希望捱得過36週

Congrat

Thanks 巴打!

1) 有 唔少既 不過出去工作一排會對自己能力有幫助

2) 睇多D唔同觀點既媒體 而家就好溫定警政同警察知識喇 永遠唔會嫌早架

3) 唔需要天才波咁慘既 自修都夠做啦

4) 無特定time frame 其實乜政策/時事都可能會問 試過有人比人問“CEPA”可以有乜其他串法答案係“APEC”

Thanks 巴打. 警政係咪指警隊政策?

仲有其實係咪只要EI & FIB interview in 得好+表現成熟既話, 佢地唔會理你有無咩工作經驗or 太後生?

恭喜 人生從此改變
希望捱得過36週

Congrats 巴打 ! 介唔介意講下你準備左幾耐同準備左D咩? 仲有係咪fg去考定有幾年工作經驗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞