[長文慎入] 練大隻!全部同我練大隻!

1001 回覆
4379 Like 190 Dislike
拿 0.3$ 呀 攞去啦
不了
pish
我記得舊登時有人出 post 好似打機咁有攻略教人健身,你地可以參考下

大概印象:
eg. 做10 set 新手exercises 都應付到就升 lv 做下套 exercises,再應付到就下套,方便D人知自己水平係邊,同點進步
有用冇用睇你目標
我地希望全民透過健身變得更加健康有力有自信
有做cardio當然係好事  可以練氣練心肺 十分重要
但我地提倡健身係因為大家可以變得有氣有力
改善體態 增強體能 望上去唔好太瘦弱
加入適當重訓先會變壯!
所以你可以KEEP住行山跑步  完全唔需要刪減
但如果時間許可 可以試下增加重訓日子/重量

我地唔係提倡只舉重完全唔做有氧
而係覺得太多人以為cardio is king
完全忽略左健身可以帶來更大既好處
重訓練大力 練肌耐力 同時做有氧練心肺
兩者均取其優 何樂而不為?
絲打加油!
唔講真係以為你180 八舊腹肌
佩服佩服
幫手教有冇問題
利申 8年泰拳經驗
好多巴打問好specific 問題
唔好意思太多回覆我地可能答唔曬

我簡單整合

我地會幫每一個易事度身設計一個飲食+運動plan
配合返唔同人嘅目標,例如減肥/增肌/練氣

但係記住,暫時所有野都係新手向,就算我依家教DOMS、HRZ、RPE、super set,新手都未需要去到呢個level,所以各位健身高手黎幫手的話,盡量唔好set 太高standard 俾mentees

飲食方面會講營養攝取同埋需要避免嘅食身

運動方面無論跑步、hiit、重量訓練,或者任何其他適合新手嘅訓練我地都會包涵

其實我地開post 前都問過唔少巴打意見,甚至有巴打話肯幫手教MMA!

不過都係果句,我地慢慢做下先,如果做得唔好請話我地知,多謝支持!

肥仔得唔得
我地暫時會透過TG同大家聯絡
你可以set everything private
到時覺得我地煩 覺得我地係sell 你  (而事實上我地都無咩野可以sell你..)
大可以block我地
多謝支持!
唔係我地強項

不過我地覺得健身要健埋腦,如果唔係就變果隻小拳石咁

never skip brain day!
加油加油!
我地暫時唔會落區
但如果有興趣帶人一齊做尖都可以留TG聯絡呀
我地都唔係專業健身教練 只係自己開始做然後慢慢研究 共勉之!
建議ching開個tg group
透明度高d大家都放心
支持下~又想問下ADVICE
健身撚表示支持,有需要我可以幫手
全民健身!支持!
歡迎 可留TG聯絡
8年泰拳經驗
啞鈴都可以玩到好多野,如果平時無做開運動。
其實做下squat, pushup, 再落街公園做下pull up都好夠,
最緊要係陪養興趣同有恆心。
等你有運動習慣再講飲食,因為長期既健康飲食對香港都市人黎講都幾麻煩。
以上係個人意見9up
絕對明白
我地自己都好拿驚其實
所以絕對唔要你地個人資料
只用TG聯絡
可以follow 我地ig ( set你自己ig private先!)
睇定啲再作決定 多謝你支持
呢個Post見到幾多撚樣係字都唔識睇曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞