[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike

等乞食

咁…… 點解要讀呢科呢?

真心鍾意,無計

樓主讀到第幾年 啲熱誠有無減少到?

高form啦。
矢志不渝

加油
利申已上岸

未上岸
講下執業試係點,師兄

我自己係鳩背,去到靠運氣
幾百個病考兩個真心人都癲

咁…… 點解要讀呢科呢?

真心鍾意,無計

高form啦。
矢志不渝

加油
利申已上岸

未上岸
講下執業試係點,師兄

考左幾多次

真心鍾意,無計

高form啦。
矢志不渝

加油
利申已上岸

未上岸
講下執業試係點,師兄

考左幾多次

一次
係嘴上面生咗兩粒 細細粒,有白色頭少少紅 唔痕唔痛嘅瘡仔
點算,絕望人生
點解我成日明明個肚唔餓
但都會無啦啦咕咕聲咁響
有無辦法令佢唔好再成日響

得閒按摩下佢,等佢唔好百厭

直接按個肚?有無仔細位置
有舌裂紋大約兩年
因為開始胃痛口乾失眠等等問題 最近半年開始睇中醫調理
呢啲病徵好似緩和左 自己都有戒口 但係條脷都無乜點好過
仲係好多裂紋 有無得救架
個人濕係個人能力內可以做乜
生活習慣好差成日夜訓,一日食一餐又唔運動冇汗出

面出油出得好勁
背心口都有,仲要日日沖涼都r到老泥 - 角質增生得好快
宜家冬天成日手腳冰冷但又會出手汗腳汗
夏天一熱就會出大脾濕疹(但一唔係香港就冇事,8月飛即刻唔痕自己好,新年返香港又痕返)
成日想訓又多夢,4個鐘必醒,之後可以訓返但一個鐘就醒下,記得自己有發夢但內容未必次次記得

咁樣係咪即係個人好好好好撚濕
早訓運動到出汗係咪已經好有幫助
有人話11點訓有人話1點話有人話12am/pm都要訓一訓又係唔係真?
如果自己食野又可以注意食多啲乜/戒啲乜?

宜家人在台灣,中醫全部開藥粉唔係香港自己煲嗰啲唔知試唔試好
想問早洩問題睇中醫會唔會有效

以前返中環久唔久就有啲中佬想開藥壯陽,不過問問下通常會發現係體能唔夠又做得密先會早洩或扯唔起。

中藥係ok嘅,不過早洩牽涉嘅問題比較私隱,你直接同個醫師在診室慢慢講會比較好。

利申,自己試過藥,係有感嘅。

以前返中環久唔久就有啲中佬想開藥壯陽,不過問問下通常會發現係體能唔夠又做得密先會早洩或扯唔起。

中藥係ok嘅,不過早洩牽涉嘅問題比較私隱,你直接同個醫師在診室慢慢講會比較好。

原來你......
口瘡(飛滋)

虛證既有
2.陰虛火旺
口瘡反復發作不斷,多數因為勞累或者訓教唔好而誘發,瘡面有黃有白色,周圍淡紅而唔係鮮紅,疼痛或者晝輕夜重,會口乾,同時或者心煩失眠,手腳掌心發熱,舌紅而少苔。或者有裂紋。

臨床病情複雜,以上分型只供參考。
似乎比較似佢
同埋飲極水都好似唔夠咁
有冇咩可以食/做去改善下?
點解我成日明明個肚唔餓
但都會無啦啦咕咕聲咁響
有無辦法令佢唔好再成日響

得閒按摩下佢,等佢唔好百厭

直接按個肚?有無仔細位置

係肚皮打圈,舒服就得
有舌裂紋大約兩年
因為開始胃痛口乾失眠等等問題 最近半年開始睇中醫調理
呢啲病徵好似緩和左 自己都有戒口 但係條脷都無乜點好過
仲係好多裂紋 有無得救架

裂紋舌點黎都知,修復唔修復到真係答你唔到
口瘡(飛滋)

虛證既有
2.陰虛火旺
口瘡反復發作不斷,多數因為勞累或者訓教唔好而誘發,瘡面有黃有白色,周圍淡紅而唔係鮮紅,疼痛或者晝輕夜重,會口乾,同時或者心煩失眠,手腳掌心發熱,舌紅而少苔。或者有裂紋。

似乎比較似佢
同埋飲極水都好似唔夠咁
有冇咩可以食/做去改善下?

搵專業人士處理
早啲訓

原來你......

試下龍華醫院男科條經驗方je
去台灣旅行日日食玩瞓啪唔補補佢會攰架

面出油出得好勁
夏天一熱就會出大脾濕疹(但一唔係香港就冇事,8月飛即刻唔痕自己好,新年返香港又痕返)
成日想訓又多夢,4個鐘必醒,之後可以訓返但一個鐘就醒下,記得自己有發夢但內容未必次次記得

有人話11點訓有人話1點話有人話12am/pm都要訓一訓又係唔係真?

只可以話,經絡養生訓覺時間並唔係正統既中醫理論。只要想訓就去訓啦

面出油出得好勁

只可以話,經絡養生訓覺時間並唔係正統既中醫理論。只要想訓就去訓啦

啲人好似好信子午流注,但理解完全錯誤
連中醫師自己都寫好多文黎曲解呢套理論
大眾自然比佢地影響到,好信呢套野
耳鳴、耳聾

關於耳鳴,大家都識講"腎虧",其實"腎"只係佔耳鳴發病既一個原因。
耳鳴要分虛實,先講實證。

如果你發病突然迅速猛烈耳鳴耳聾,兼有或頭痛、面紅、口苦咽乾、心煩易怒、訓教唔好、大便便秘、小便黃赤,舌紅苔黃等證狀,就比較屬於"肝膽火旺",以清肝瀉火為主。
如果你耳鳴得黎時重時輕,成日條氣係胸口唔順,又多痰口苦、舌苔薄黃又膩,咁就比較屬於"痰火鬱結",要化痰清火。

虛證方面

如果你平時虛弱,耳鳴耳聾慢慢發展,同時又暈又腰膝酸軟,又潮熱口乾、甚至遺精,脈象虛弱得黎舌紅,咁係"腎精虧虛",要滋腎降火。
如果你平時虛弱,耳鳴耳聾慢慢發展,但係偏皇於脾胃問題,又易攰,咁你可能係"清氣不升",脾氣虛唔能夠將精氣上送耳朵,所以要益氣升清。

我今朝一起身
覺得隻左耳聽野細聲左
算唔算?
耳鳴、耳聾

關於耳鳴,大家都識講"腎虧",其實"腎"只係佔耳鳴發病既一個原因。

如果你發病突然迅速猛烈耳鳴耳聾,兼有或頭痛、面紅、口苦咽乾、心煩易怒、訓教唔好、大便便秘、小便黃赤,舌紅苔黃等證狀,就比較屬於"肝膽火旺",以清肝瀉火為主。
如果你耳鳴得黎時重時輕,成日條氣係胸口唔順,又多痰口苦、舌苔薄黃又膩,咁就比較屬於"痰火鬱結",要化痰清火。

虛證方面

如果你平時虛弱,耳鳴耳聾慢慢發展,同時又暈又腰膝酸軟,又潮熱口乾、甚至遺精,脈象虛弱得黎舌紅,咁係"腎精虧虛",要滋腎降火。
如果你平時虛弱,耳鳴耳聾慢慢發展,但係偏皇於脾胃問題,又易攰,咁你可能係"清氣不升",脾氣虛唔能夠將精氣上送耳朵,所以要益氣升清。

我今朝一起身
覺得隻左耳聽野細聲左
算唔算?

持續既話可以去檢查
依家可能休息唔夠或者有痰塞一塞姐
口瘡(飛滋)

呢個病係黃帝內經入面叫做"口糜"、"口瘡",或者"口瘍"。後世一般將將口中潰瘍,範圍局限,病情較輕既叫做"口瘡";口中糜爛腐敗、範圍較大,病情較重既叫做"口糜"。

口瘡有實有虛,並唔係一個熱氣解釋得哂,唔係實熱而去清熱,衰多兩錢。

實證既有
1. 脾胃積熱
即係一般人覺得既熱氣啦。口、唇、舌或者牙齦多處生瘡,周圍紅腫,甚至舌頭都腫,疼痛,影響進食,口渴鍾意飲凍野,或者大便乾硬便秘,小便黃赤,或者同時身體發熱,舌質紅,或者有裂紋,苔黃。

2.心脾積熱
類同脾胃積熱,而心煩失眠多夢等心神問題更為明顯。

虛證既有
2.陰虛火旺

3.中氣不足
口瘡反復發作不斷,時輕時重,瘡面色淡,疼痛較輕,同時食野少,或者胃脹,大便爛,手腳無力精神疲勞,無氣講野,舌質淡,舌邊有齒痕,苔白。

4.脾腎陽虛
口瘡反覆發作不斷,而身體怕凍,手腳冰冷,或者腹脹,時時肚瀉,無力少講野,舌淡肥大。

呢D分型...睇下算啦

Share下

我睇症都唔用呢啲分型啦,用既都係經方

咁從經方既角度,飛滋病機可以係咩呢??
起碼唔係太陽中風傷寒溫病啦

參考下胡老講甘草瀉心湯

雖然未睇到甘草瀉心湯,我只記得條方係金匱,治狐惑病 都有治口瘡
耳鳴、耳聾

虛證方面

我今朝一起身
覺得隻左耳聽野細聲左
算唔算?

持續既話可以去檢查

你又知我瞓得唔夠嘅!!
我前幾日有晚做野通頂
但已經係星期六晚嘅事
今日先係咁
耳鳴、耳聾

虛證方面

我今朝一起身
覺得隻左耳聽野細聲左
算唔算?

持續既話可以去檢查

你又知我瞓得唔夠嘅!!
我前幾日有晚做野通頂
但已經係星期六晚嘅事
今日先係咁

有名你叫巫醫
耳鳴、耳聾

虛證方面

我今朝一起身
覺得隻左耳聽野細聲左
算唔算?

持續既話可以去檢查

你又知我瞓得唔夠嘅!!
我前幾日有晚做野通頂
但已經係星期六晚嘅事
今日先係咁

有名你叫巫醫

你都幾搞笑
俾我見到你改咗名
做咩分邊應我
耳鳴、耳聾

虛證方面

我今朝一起身
覺得隻左耳聽野細聲左
算唔算?

持續既話可以去檢查

你又知我瞓得唔夠嘅!!
我前幾日有晚做野通頂
但已經係星期六晚嘅事
今日先係咁

有名你叫巫醫

你都幾搞笑
俾我見到你改咗名
做咩分邊應我

唔係特登架,純粹唔記得改番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞