[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

痴孖筋
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

痴孖筋

笑咗
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?
唔想出街唔想返工唔想見人
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

認真,爆暗瘡不外乎休息唔夠、食太多煎炸肥膩同情緒唔好,你改唔改善到?
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

認真,爆暗瘡不外乎休息唔夠、食太多煎炸肥膩同情緒唔好,你改唔改善到?

Sor又唔記得改番名
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

休息前問多句
飲凍野關唔關事
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

情況呢。。。
又真係大起大跌得好緊要
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

呢。。。
又真係大起大跌得好緊要
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

休息前問多句
飲凍野關唔關事

凍野傷身,不了
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

休息前問多句
飲凍野關唔關事

凍野傷身,不了

忍不住
請問眾巫醫係咪都會好愛息身體?
我見我位巫醫一粒瘡又冇
黑眼圈又冇
病又好似冇
點過活嫁你哋係?
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

休息前問多句
飲凍野關唔關事

凍野傷身,不了

忍不住
我見我位巫醫一粒瘡又冇
黑眼圈又冇
病又好似冇
點過活嫁你哋係?

睇人姐,我就成日捱夜,好似依家咁
口瘡(飛滋)

呢個病係黃帝內經入面叫做"口糜"、"口瘡",或者"口瘍"。後世一般將將口中潰瘍,範圍局限,病情較輕既叫做"口瘡";口中糜爛腐敗、範圍較大,病情較重既叫做"口糜"。

口瘡有實有虛,並唔係一個熱氣解釋得哂,唔係實熱而去清熱,衰多兩錢。

實證既有
1. 脾胃積熱
即係一般人覺得既熱氣啦。口、唇、舌或者牙齦多處生瘡,周圍紅腫,甚至舌頭都腫,疼痛,影響進食,口渴鍾意飲凍野,或者大便乾硬便秘,小便黃赤,或者同時身體發熱,舌質紅,或者有裂紋,苔黃。

2.心脾積熱
類同脾胃積熱,而心煩失眠多夢等心神問題更為明顯。

虛證既有
2.陰虛火旺
口瘡反復發作不斷,多數因為勞累或者訓教唔好而誘發,瘡面有黃有白色,周圍淡紅而唔係鮮紅,疼痛或者晝輕夜重,會口乾,同時或者心煩失眠,手腳掌心發熱,舌紅而少苔。或者有裂紋。

3.中氣不足
口瘡反復發作不斷,時輕時重,瘡面色淡,疼痛較輕,同時食野少,或者胃脹,大便爛,手腳無力精神疲勞,無氣講野,舌質淡,舌邊有齒痕,苔白。

4.脾腎陽虛
口瘡反覆發作不斷,而身體怕凍,手腳冰冷,或者腹脹,時時肚瀉,無力少講野,舌淡肥大。

臨床病情複雜,以上分型只供參考。

呢D分型...睇下算啦

Share下

我睇症都唔用呢啲分型啦,用既都係經方

咁從經方既角度,飛滋病機可以係咩呢??
起碼唔係太陽中風傷寒溫病啦

參考下胡老講甘草瀉心湯

雖然未睇到甘草瀉心湯,我只記得條方係金匱,治狐惑病 都有治口瘡

終於睇到
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

休息前問多句
飲凍野關唔關事

凍野傷身,不了

忍不住
我見我位巫醫一粒瘡又冇
黑眼圈又冇
病又好似冇
點過活嫁你哋係?

自己鍛練都好緊要嘅,日日對住唔同病人,自己抵抗力唔夠係會比一般人更易瀨野。

得閒做下運動,練下瑜珈,注意下飲食,隔段時間去旅行hea下,就ok架啦

巴打 記得我嗎?
而家濕疹好左小小了
你睇唔睇得明係咩葯
我一食辣野同行街行到熱就會塊面 頸 同背脊好痕好似比針拮 仲會紅哂 其實係咩事
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

個啲瘡係谷住
點可以令佢消腫退去
但又唔爆
中醫jj輕輕留名
3,4年前條頸有濕疹去睇中醫,話我腎好虛開咗啲丸俾我食,印象有龍膽x,睇完大爆發,全身塊面都係,頂唔順轉咗西醫,食咗陣類固醇

之後轉咗個中醫,話腸胃問題,食咗大半年藥,全身叫好咗9成,但塊面都重有啲,會紅,近睇甩皮。

我問第二個中醫有冇腎虛,佢問有冇尿頻同夜尿嗰啲,我冇,其實重幾忍得tim, 佢話咁就唔算腎虛。而家我去睇親皮膚都話係清腸胃都清熱解毒,因為塊面都有啲瘡

而家有時睇下樓下中醫車,多數開歸脾湯醫皮膚,睇氣促幾有效,清燥救肺湯,一劑第二晚就冇促,有時中醫車換咗醫師,佢會開啲藥同肝鬱有關,唔記得咩名

我睇法係咁,打丁打到腎虛,連累脾胃致虛不受補,所以第一個醫師補腎睇到大爆發(問過第二個中醫可唔可以飲花旗參,佢話可以試下,但留意會唔會虛不受補),第二個醫師就主力搞腸胃先,因為如果吸收好,腎都會跟住慢慢好

戒咗2個半月丁,氣短心悖係明顯少咗
求救呀!巴絲打
我朋友佢上星期開始周身有d酸痛,之後過一兩日就發燒,之後佢睇西醫,食完藥退左燒,但腰同腳都keep住有酸痛,之後睇左中醫,之後醫師就話要將d痛推落去
咁佢呢家就淨係得返腳痛係腳既後面痛 唔係關節位,佢話係好似抽住痛咁,幾擔心佢

想問知唔知係咩事
個醫生成日都唔係好肯講咩病但又醫得好

巴打 記得我嗎?
而家濕疹好左小小了
你睇唔睇得明係咩葯

一啲啲啦
我一食辣野同行街行到熱就會塊面 頸 同背脊好痕好似比針拮 仲會紅哂 其實係咩事

可能表有鬱邪。
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

個啲瘡係谷住
點可以令佢消腫退去
但又唔爆

係咪真係暗瘡黎架 唔敢亂講
3,4年前條頸有濕疹去睇中醫,話我腎好虛開咗啲丸俾我食,印象有龍膽x,睇完大爆發,全身塊面都係,頂唔順轉咗西醫,食咗陣類固醇

之後轉咗個中醫,話腸胃問題,食咗大半年藥,全身叫好咗9成,但塊面都重有啲,會紅,近睇甩皮。

我問第二個中醫有冇腎虛,佢問有冇尿頻同夜尿嗰啲,我冇,其實重幾忍得tim, 佢話咁就唔算腎虛。而家我去睇親皮膚都話係清腸胃都清熱解毒,因為塊面都有啲瘡

而家有時睇下樓下中醫車,多數開歸脾湯醫皮膚,睇氣促幾有效,清燥救肺湯,一劑第二晚就冇促,有時中醫車換咗醫師,佢會開啲藥同肝鬱有關,唔記得咩名

我睇法係咁,打丁打到腎虛,連累脾胃致虛不受補,所以第一個醫師補腎睇到大爆發(問過第二個中醫可唔可以飲花旗參,佢話可以試下,但留意會唔會虛不受補),第二個醫師就主力搞腸胃先,因為如果吸收好,腎都會跟住慢慢好

戒咗2個半月丁,氣短心悖係明顯少咗

腎虛應該係佢附和你氹你開心姐,龍膽草極寒,主治肝火實熱既情況,睇結果係誤診誤治。
後來用補法治療有效,反映你濕疹本質以虛為主,所以戒j有幫助都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞