[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike

根本無足夠證據證明正常使用中藥會引發G6PD。
金銀花係試管實驗到要用到接近90克先令g6pd紅血球溶解
證據強度根本唔夠去禁用某啲中藥
不過巫醫慣左被人潑污水

我同佢講濕疹可以睇中醫斷尾
佢死都唔信
仲成日飲凍野
屌左好耐都仲飲緊

施主節哀

成日覺得佢會好早死
針灸又話怕痛
拔罐又話怕唔舒服
推拿又話唔鐘意
我真係

早幾年去我表姐婚宴時有個算係由細睇到我大但唔算熟嘅親戚知我去左做中醫,當住全枱人話自己唔信中醫,然後屌我做乜走去讀

心諗阿叔你係咪傻撚左

不過巫醫慣左被人潑污水

佢死都唔信
仲成日飲凍野
屌左好耐都仲飲緊

施主節哀

成日覺得佢會好早死
針灸又話怕痛
拔罐又話怕唔舒服
推拿又話唔鐘意
我真係

早幾年去我表姐婚宴時有個算係由細睇到我大但唔算熟嘅親戚知我去左做中醫,當住全枱人話自己唔信中醫,然後屌我做乜走去讀

心諗阿叔你係咪傻撚左

巴打畢左業?
慢性咽炎點搞好

不過巫醫慣左被人潑污水

佢死都唔信
仲成日飲凍野
屌左好耐都仲飲緊

施主節哀

成日覺得佢會好早死
針灸又話怕痛
拔罐又話怕唔舒服
推拿又話唔鐘意
我真係

心諗阿叔你係咪傻撚左

巴打畢左業?

今年6年資歷

不過巫醫慣左被人潑污水

佢死都唔信
仲成日飲凍野
屌左好耐都仲飲緊

施主節哀

成日覺得佢會好早死
針灸又話怕痛
拔罐又話怕唔舒服
推拿又話唔鐘意
我真係

心諗阿叔你係咪傻撚左

巴打畢左業?

今年6年資歷

巴打,我諗緊讀唔讀個中醫學士好,但讀完都30,我又想轉行

不過巫醫慣左被人潑污水

佢死都唔信
仲成日飲凍野
屌左好耐都仲飲緊

施主節哀

成日覺得佢會好早死
針灸又話怕痛
拔罐又話怕唔舒服
推拿又話唔鐘意
我真係

心諗阿叔你係咪傻撚左

巴打畢左業?

今年6年資歷

人手過剩
唔好讀
另一半唔鐘意中醫
但自己由細睇中醫大
成日都想夾佢睇醫生

呢啲情況七八十歲嘅病人就見得多
通常病到/痛到死死下就係契機。

佢有d 遺傳病唔可以亂食中藥

X豆症

無撚有錯

G6PD啫
開住個list來逐隻藥避都得

佢唔鐘意我都無辦法

不過巫醫慣左被人潑污水

咩實驗?有冇paper睇?同埋個實驗點做先 有時唔係你食咩血就有咩喎 可以係食precursor之後再代謝

不過巫醫慣左被人潑污水

佢死都唔信
仲成日飲凍野
屌左好耐都仲飲緊

施主節哀

成日覺得佢會好早死
針灸又話怕痛
拔罐又話怕唔舒服
推拿又話唔鐘意
我真係

心諗阿叔你係咪傻撚左

巴打畢左業?

今年6年資歷

人手過剩
唔好讀

難搵工?
慢性咽炎點搞好

戒煙酒
慢性咽炎點搞好

戒煙酒

依個肯定,其次係少食煎炸,盡量唔好大聲講野,如果係國內,會有d噴霧可以舒解病情,依種最好中西醫結合一齊醫

不過巫醫慣左被人潑污水

佢死都唔信
仲成日飲凍野
屌左好耐都仲飲緊

施主節哀

成日覺得佢會好早死
針灸又話怕痛
拔罐又話怕唔舒服
推拿又話唔鐘意
我真係

心諗阿叔你係咪傻撚左

依家相反,親戚個個都話叻仔,出黎大把世界又有中醫院,心諗

佢有d 遺傳病唔可以亂食中藥

X豆症

無撚有錯

G6PD啫
開住個list來逐隻藥避都得

佢唔鐘意我都無辦法

不過巫醫慣左被人潑污水

咩實驗?有冇paper睇?同埋個實驗點做先 有時唔係你食咩血就有咩喎 可以係食precursor之後再代謝

岩。依家都無一份validity 嘅活體實驗證明問題,全部所謂研究都係9流流
慢性咽炎點搞好

唔好亂清熱解毒,慢性咽痛可以因為虛證,例如腎虛。
慢性咽炎點搞好

唔好亂清熱解毒,慢性咽痛可以因為虛證,例如腎虛。

要先斷症
醫師
如果多面油同暗瘡,有冇藥可以止面油

同埋個肚有時谷住谷住又放唔到屁,但輪早訓醒就冇事(有時大便分量唔多) 係咩原因

大便粒粒或者硬?多面油一般責於濕熱,可能食太多肥膩野。
無藥可以止面油,面油係標,要搵到背後嘅原因治療方好。

唔算硬同粒粒 係份量少
同埋成日個肚谷住放唔到屁

利申 成日鐘意食零食 唔知關唔關事
醫師

同埋個肚有時谷住谷住又放唔到屁,但輪早訓醒就冇事(有時大便分量唔多) 係咩原因

唔算硬同粒粒 係份量少

可能脾風
醫師

唔算硬同粒粒 係份量少

如果食得多多排出少少,可能係食積腸胃喇。
上面問過易軟嘅問題 如果中醫話我腎虛 但食咗藥情況仲係不穩 佢話我呢排又差返(冇打j冇扑野) 點算 同埋係咪就算補好返個腎 以後都要keep住唔可以扑咁密 會唔會虛返or要長期睇住中醫
有時訓教醒左會出汗 都有聽過係盜汗?

同埋個人好易醒 可能幾粒鐘醒一次

好耐好耐冇一覺訓到天光

係唔係去睇一次比較好
醫師

唔算硬同粒粒 係份量少

可以點做
上面問過易軟嘅問題 如果中醫話我腎虛 但食咗藥情況仲係不穩 佢話我呢排又差返(冇打j冇扑野) 點算 同埋係咪就算補好返個腎 以後都要keep住唔可以扑咁密 會唔會虛返or要長期睇住中醫

你預都要一段時間,不嬲補身調理都唔係幾劑解決,基本因素冇變的話,停藥一排係會慢慢行返轉頭。

注意返飲食作息,保持運動習慣,做好呢啲基本野先會好做得多。
有時訓教醒左會出汗 都有聽過係盜汗?

同埋個人好易醒 可能幾粒鐘醒一次

好耐好耐冇一覺訓到天光

係唔係去睇一次比較好

係盜汗。

如果情況持續,可能會影響抵抗力,尤其是呢排轉天氣多人病更要小心,建議向相熟醫師求診尋找病因。
醫師

唔算硬同粒粒 係份量少

俾我會一條麻子仁丸清一轉大便先講
有無好既中醫推介 想睇jj 精液淺黃中帶有深黃...同小小遺尿
太瘦,食極唔肥。
皮乾,冬天沖完熱水涼會變甩皮
食熱氣野好易流鼻血同喉嚨痛
咁係咩體質?

比個網你,你睇下似咩

http://www.shen-nong.com/chi/lifestyles/health_tips_for_different_body_constitutions_of_tcm.html

中間幾個好似我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞