[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
求救呀!巴絲打
我朋友佢上星期開始周身有d酸痛,之後過一兩日就發燒,之後佢睇西醫,食完藥退左燒,但腰同腳都keep住有酸痛,之後睇左中醫,之後醫師就話要將d痛推落去
咁佢呢家就淨係得返腳痛係腳既後面痛 唔係關節位,佢話係好似抽住痛咁,幾擔心佢

想問知唔知係咩事
個醫生成日都唔係好肯講咩病但又醫得好

難講,痛既病證千變萬化,可能係西藥後遺症,亦可以係有邪氣停留。或者推拿既都唔知點解,一心幫佢通經絡。點都好有效就好
如果推極都斷唔到尾就試其他方法啦
何謂虛火同寒底(估自己應該中哂

最好問番個來源喇,因為虛火寒底都只係民間傳言,既唔實際亦唔準確。
巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?
唔想出街唔想返工唔想見人

認真,爆暗瘡不外乎休息唔夠、食太多煎炸肥膩同情緒唔好,你改唔改善到?

個啲瘡係谷住
點可以令佢消腫退去
但又唔爆

係咪真係暗瘡黎架 唔敢亂講

下!
唔係蚊咬
自己生出黎
會痛
又有少少痕

巫醫
我左邊面爆左幾粒瘡
好興返面

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

認真,爆暗瘡不外乎休息唔夠、食太多煎炸肥膩同情緒唔好,你改唔改善到?

個啲瘡係谷住
點可以令佢消腫退去
但又唔爆

下!
唔係蚊咬
自己生出黎
會痛
又有少少痕

可以點講多啲你幫到我呀?
上星期工作要通宵一晚
本來個幾日都唔覺得攰嘅
但四五日之後就覺得好攰同谷瘡
幾粒都係左邊面
會痛會痕
冇龍頭

同埋勁多夢發
好記得啲夢
好醒瞓tim
點睇蕁痲疹/風懶

最好問番個來源喇,因為虛火寒底都只係民間傳言,既唔實際亦唔準確。

3,4年前條頸有濕疹去睇中醫,話我腎好虛開咗啲丸俾我食,印象有龍膽x,睇完大爆發,全身塊面都係,頂唔順轉咗西醫,食咗陣類固醇

之後轉咗個中醫,話腸胃問題,食咗大半年藥,全身叫好咗9成,但塊面都重有啲,會紅,近睇甩皮。

我問第二個中醫有冇腎虛,佢問有冇尿頻同夜尿嗰啲,我冇,其實重幾忍得tim, 佢話咁就唔算腎虛。而家我去睇親皮膚都話係清腸胃都清熱解毒,因為塊面都有啲瘡

而家有時睇下樓下中醫車,多數開歸脾湯醫皮膚,睇氣促幾有效,清燥救肺湯,一劑第二晚就冇促,有時中醫車換咗醫師,佢會開啲藥同肝鬱有關,唔記得咩名

我睇法係咁,打丁打到腎虛,連累脾胃致虛不受補,所以第一個醫師補腎睇到大爆發(問過第二個中醫可唔可以飲花旗參,佢話可以試下,但留意會唔會虛不受補),第二個醫師就主力搞腸胃先,因為如果吸收好,腎都會跟住慢慢好

戒咗2個半月丁,氣短心悖係明顯少咗

腎虛應該係佢附和你氹你開心姐,龍膽草極寒,主治肝火實熱既情況,睇結果係誤診誤治。
後來用補法治療有效,反映你濕疹本質以虛為主,所以戒j有幫助都正常

想問下點睇[冇尿頻同夜尿就冇腎虛]呢個講法
3,4年前條頸有濕疹去睇中醫,話我腎好虛開咗啲丸俾我食,印象有龍膽x,睇完大爆發,全身塊面都係,頂唔順轉咗西醫,食咗陣類固醇

之後轉咗個中醫,話腸胃問題,食咗大半年藥,全身叫好咗9成,但塊面都重有啲,會紅,近睇甩皮。

我問第二個中醫有冇腎虛,佢問有冇尿頻同夜尿嗰啲,我冇,其實重幾忍得tim, 佢話咁就唔算腎虛。而家我去睇親皮膚都話係清腸胃都清熱解毒,因為塊面都有啲瘡

而家有時睇下樓下中醫車,多數開歸脾湯醫皮膚,睇氣促幾有效,清燥救肺湯,一劑第二晚就冇促,有時中醫車換咗醫師,佢會開啲藥同肝鬱有關,唔記得咩名

我睇法係咁,打丁打到腎虛,連累脾胃致虛不受補,所以第一個醫師補腎睇到大爆發(問過第二個中醫可唔可以飲花旗參,佢話可以試下,但留意會唔會虛不受補),第二個醫師就主力搞腸胃先,因為如果吸收好,腎都會跟住慢慢好

腎虛應該係佢附和你氹你開心姐,龍膽草極寒,主治肝火實熱既情況,睇結果係誤診誤治。
後來用補法治療有效,反映你濕疹本質以虛為主,所以戒j有幫助都正常

咁腎衰竭算唔算腎虛

搵人幫你損

真心
我有咩可以食/做
令啲痕消腫同退?

個啲瘡係谷住
點可以令佢消腫退去
但又唔爆

下!
唔係蚊咬
自己生出黎
會痛
又有少少痕

可以點講多啲你幫到我呀?
上星期工作要通宵一晚
本來個幾日都唔覺得攰嘅
但四五日之後就覺得好攰同谷瘡
幾粒都係左邊面
會痛會痕
冇龍頭

同埋勁多夢發
好記得啲夢
好醒瞓tim

就咁睇落可以清下心火,因為瘡多數屬火,而多夢亦多數屬火,但點做就最好搵專業人士為準,因為火都可以兼夾其他病情。
點睇蕁痲疹/風懶

遲下講下先

咁腎衰竭算唔算腎虛

當然唔可以話無尿頻夜尿就無腎虛,要四診合參。
腎虛都有腎陽虛、腎陰虛、腎精不足等,尿頻夜尿偏向腎陽虛範疇,但唔代表腎陽虛就一定尿頻夜尿。

如果一個腎衰竭病人反映到中醫對腎虛既證狀,那可以對照腎虛黎醫,但當然唔會所有既腎衰竭都係腎虛證狀,所以始終唔可以直接將兩者類比。

咁腎衰竭算唔算腎虛

當然唔可以話無尿頻夜尿就無腎虛,要四診合參。
腎虛都有腎陽虛、腎陰虛、腎精不足等,尿頻夜尿偏向腎陽虛範疇,但唔代表腎陽虛就一定尿頻夜尿。

如果一個腎衰竭病人反映到中醫對腎虛既證狀,那可以對照腎虛黎醫,但當然唔會所有既腎衰竭都係腎虛證狀,所以始終唔可以直接將兩者類比。

例如,現代醫學既腎衰竭,症狀有全身浮腫、食慾不振、噁心、嘔吐、疲倦、臉色蒼白、尿少等等。如果有病人真係咁病,佢既證狀就同中醫腎陽虛兼水泛十分相似,經過四診後,可以溫陽利水治療,代表方係真武湯。
巴打你好
想問下眼乾有冇辦法解決?
btw 小弟24歲人,右邊面同下巴都間唔使keep 住出暗瘡
兩樣野會唔會有關連
又或者係身體邊度出現左問題呢?
巴打你好
btw 小弟24歲人,右邊面同下巴都間唔使keep 住出暗瘡
兩樣野會唔會有關連

係咪對得屏幕多呢?乾者潤之,可以食下藥做下護眼操,最怕耗損大過補益,成日用眼傷神,要完全解決都係靠自己保養。
兩者暫時睇落關係唔大。首先換密啲枕頭套,多啲洗面,如果問題持續又有其他身體唔舒服,可以搵專業人士。
點睇蕁痲疹/風懶

遲下講下先

一發作晚晚痕到訓唔著
又唔想食咁多藥
好撚痛苦
中醫嘅角度最好嘅睡眠時間係幾點入睡?幾點起身?

子午覺,子時係夜晚11點,數到7點就夠8個鐘,亦比較符合現代人生活習慣。
午覺就...
巴打你好
兩樣野會唔會有關連

係咪對得屏幕多呢?乾者潤之,可以食下藥做下護眼操,最怕耗損大過補益,成日用眼傷神,要完全解決都係靠自己保養。
兩者暫時睇落關係唔大。首先換密啲枕頭套,多啲洗面,如果問題持續又有其他身體唔舒服,可以搵專業人士。

唔該巴打

子午覺,子時係夜晚11點,數到7點就夠8個鐘,亦比較符合現代人生活習慣。
午覺就...

理據呢?
點睇蕁痲疹/風懶

遲下講下先

一發作晚晚痕到訓唔著
又唔想食咁多藥
好撚痛苦

去睇啦,隱疹唔係咁難醫既
病人甲稱其身體持續疲倦、舌脹、口乾、喉 嚨間中有輕微不適。根據被告人所提供的病歷紀錄,被告人處方一 劑內容包括熟附子 400 克(先煎)、生薑 4 克、黃芪 400 克(先煎)、硫 磺 10 克(分 4 包、吞服)等藥材,並指示以清水 15.5 碗先煮藥 3 小時, 然後用清水 3.5 碗浸泡主藥 30 分鐘後再煮 30 分鐘,將藥汁與所有 先煎藥藥汁溫和混合,分 4 次服,每次連 1 包吞服藥同服,1 天 2 次,2日1劑。

至於病 人 甲 的丈夫病 人 乙,根據被告人所提供的病歷紀錄, 指病 人 乙 反覆咽部不適、夜乾。被告人處方一劑內容包括熟附子 400 克(先煎)、生薑 4 克、黃芪 400 克(先煎)、硫磺 20 克(分 4 包、吞服) 等。其煎法和劑量與病 人 甲 的藥方相同。病 人 甲 稱煎藥後按被告人 的處方指示服藥,但病人乙服藥後頭一天感覺心跳有點不適,翌日 服藥後出現面唇及手有腫的情況及全身出疹。

===========================

好彩當年走撚晒佢啲堂
求好中醫介紹
好想調理
之前睇個中醫會會長都唔得
真係睇人
之前睇個中醫會會長都唔得
真係睇人

黃傑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞