[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

NGO格式,應該係農記嘅藥。
單味當歸開到4g粉想點?

中醫有句:治風先治血,血行風自滅

即係點樣
關唔關啲藥事

你有經期問題?
早上方主要行血利濕,滋陰清熱,佐以袪風止癢之藥。
而晚上方主要活血袪瘀,少佐袪風止癢之藥。

兩方都比較溫燥。
慢性濕疹治療重點唔再係袪風燥濕,而係養血潤燥。

至於巴打提到既「治風先治血,血行風自滅」出自明代一位醫家講及治療痹證既書,寒濕痹證,氣血凝結,與其茫茫袪風,不如行血以通痹,血行自然痹休。我地係治療其他寒濕病證時,可以推而及之。

我巴打黎
純粹係想醫濕疹
照你咁講
即係呢兩劑藥好似都唔係咁適合用於慢性濕疹既人身上?

始終非經面對面診斷,我講既不能作準。
或者你可以問清楚醫師,開方既思路係點樣,例如如何見到你有瘀呢?濕既問題係未咁嚴重呢?等等
如果單純醫治乾燥濕疹,以上方藥係溫性偏重易乾燥,例如加重左溫性既當歸。

Btw,我大概發現左點解好少見人開醫慢性乾燥濕疹既典型方-當歸飲子,原農本方無出

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

即係點樣
關唔關啲藥事

你有經期問題?

兩方都比較溫燥。

至於巴打提到既「治風先治血,血行風自滅」出自明代一位醫家講及治療痹證既書,寒濕痹證,氣血凝結,與其茫茫袪風,不如行血以通痹,血行自然痹休。我地係治療其他寒濕病證時,可以推而及之。

我巴打黎
純粹係想醫濕疹
照你咁講

或者你可以問清楚醫師,開方既思路係點樣,例如如何見到你有瘀呢?濕既問題係未咁嚴重呢?等等
如果單純醫治乾燥濕疹,以上方藥係溫性偏重易乾燥,例如加重左溫性既當歸。

Btw,我大概發現左點解好少見人開醫慢性乾燥濕疹既典型方-當歸飲子,原本農本方無出

其實佢都同我講過
因為佢見我個身體好多位置都紅卜卜(等如瘀?)
唔知係咪因爲咁所以開左活血化瘀既藥..
但我上次已經同佢講左話我食完上次果兩劑之後個身體好乾
我記得醫師話我係偏寒底
會唔會因為咁開啲偏溫性既藥比我?

你意思係話典型用黎醫慢性濕疹既藥都會有當歸?咁唔會令病人個身體更加乾燥咩

我呢家個身體乾得黎又紅

即係點樣
關唔關啲藥事

你有經期問題?

兩方都比較溫燥。

我巴打黎
純粹係想醫濕疹
照你咁講

Btw,我大概發現左點解好少見人開醫慢性乾燥濕疹既典型方-當歸飲子,原本農本方無出

其實佢都同我講過
我記得醫師話我係偏寒底

你意思係話典型用黎醫慢性濕疹既藥都會有當歸?咁唔會令病人個身體更加乾燥咩

我呢家個身體乾得黎又紅

紅唔一定係瘀,通常紫暗班塊會似啲。

每次醫師幫病人醫病都係一場精彩既旅行。如何把握病人複雜既病機,如何平衡病人身體既陰陽氣血,如何用藥潤而不滯、溫而不燥,對病人,對醫者,都係一場挑戰。呢個情況下,經驗係重要既。

其實見到佢有幫你諗過,麥門冬湯幫助養陰,加當歸同時落左涼性既地黃,佢都係有心幫你既,唔係玩你

我打當歸飲子果陣就諗會唔會有人問
簡單講,藥物間既比例係重要既。視情況,可以加重涼性藥或溫性藥既比例。
當歸飲子用藥粉砌到嘅,除非個藥櫃唔夠大。
我concern係條方當歸用量比較大,正常用於養血熄風嘅量都唔會超過其他藥,就算當歸飲子裡面,四物都係等量。
btw我記得農記嘅麥門冬湯裡面麥冬用量係大到痴左線,仲好過開單味麥冬

即係點樣
關唔關啲藥事

你有經期問題?

兩方都比較溫燥。

我巴打黎
純粹係想醫濕疹
照你咁講

其實佢都同我講過
我記得醫師話我係偏寒底

我呢家個身體乾得黎又紅

紅唔一定係瘀,通常紫暗班塊會似啲。

每次醫師幫病人醫病都係一場精彩既旅行。如何把握病人複雜既病機,如何平衡病人身體既陰陽氣血,如何用藥潤而不滯、溫而不燥,對病人,對醫者,都係一場挑戰。呢個情況下,經驗係重要既。

其實見到佢有幫你諗過,麥門冬湯幫助養陰,加當歸同時落左涼性既地黃,佢都係有心幫你既,唔係玩你

我打當歸飲子果陣就諗會唔會有人問
簡單講,藥物間既比例係重要既。視情況,可以加重涼性藥或溫性藥既比例。

係呀.. 我都覺得佢係幾有心
特登開兩張藥方比我早晚分別去食
好少見有醫師會咁做

不過奈何飲完啲藥好似都未見到效果
唯有下次覆診再同佢講下皮膚好乾燥呢個問題
濕疹針灸其實有咩用
濕熱陽虛點救 個人好易攰
有時訓教醒左會出汗 都有聽過係盜汗?

同埋個人好易醒 可能幾粒鐘醒一次

好耐好耐冇一覺訓到天光

係唔係去睇一次比較好

盜汗普通中醫一般診為陰虛火旺,
陰虛熱擾,迫津妄行,呢個係主要病機,
但臨床見好多人因為風熱無清,熱鬱於肺,
夜晚3-5點出多數因熱鬱於肺,3-5點手太陰肺經之時出汗,
當然有屬肺氣虛之證,氣虛不能固攝,太陰之時陰盛陽衰故汗出,
而1-3點則屬肝經,則肝經風熱或者陰虛,
唔係所有人都係陰虛而致,
但你無一覺訓天光,俗d講,好多野諗,係個腦自動彈出黎
仲有好多夢

係 係超多夢
好耐冇一覺訓天光
不過就算冇出現盜汗 我都做唔到一覺天光...
真係好想解決左知問題佢

冇一覺天光2-3年
紅斑狼瘡中醫黎講有冇得根治?

有時訓教醒左會出汗 都有聽過係盜汗?

同埋個人好易醒 可能幾粒鐘醒一次

好耐好耐冇一覺訓到天光

係唔係去睇一次比較好

盜汗普通中醫一般診為陰虛火旺,
陰虛熱擾,迫津妄行,呢個係主要病機,
但臨床見好多人因為風熱無清,熱鬱於肺,
夜晚3-5點出多數因熱鬱於肺,3-5點手太陰肺經之時出汗,
當然有屬肺氣虛之證,氣虛不能固攝,太陰之時陰盛陽衰故汗出,
而1-3點則屬肝經,則肝經風熱或者陰虛,
唔係所有人都係陰虛而致,
但你無一覺訓天光,俗d講,好多野諗,係個腦自動彈出黎
仲有好多夢

係 係超多夢
好耐冇一覺訓天光
不過就算冇出現盜汗 我都做唔到一覺天光...
真係好想解決左知問題佢

冇一覺天光2-3年

食藥,做下針灸都ok嘅
濕疹針灸其實有咩用

可以瀉火袪濕,疏理氣機
個人認為,針灸對急證實證濕疹效果明顯
濕熱陽虛點救 個人好易攰

何以見得係濕熱陽虛?

我師傅醫左幾個紅斑狼瘡,已十年無發,
有時唔洗理西醫指標,病無再發作,一切正常就得,
依家都醫緊個紅斑狼瘡病人,但已發展到腎炎階段。
西醫醫左幾耐無效惡化,依家中西一齊醫,
當然西醫會叫病人唔好飲中藥,但病人飲左幾7服,
尿蛋白情況改善,血液檢測蛋白含量增加,
包括其他出現症狀,都有改善,建議繼續同醫師溝通,
配合治療,幫身體盡快回復達至平衡

自體免疫病屬於身體機能失調,中醫擅長調理身體功能恢復正常,對相關疾病確有療效
咁多人鍾意話自己係經方派
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物
要醫衛分證,依家既連翹銀花都係垃圾,各種利濕藥難有鮮品
要醫血分證,無犀角,羚羊角又貴到癡線
btw,半本溫病,都係經方打底姐

利申:尊崇經方,旁採各家

非常欣賞,集百家大成,取各家所長

中出四次點補番
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物

中出四次點補番

食返啲精佢

最好既方法係比人中出返四次,
四瀉四補

精血同源,連離經之血都食埋去就最補
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物

中出四次點補番

食返啲精佢

四瀉四補

邊度虛就補邊度,
計我話原路灌返入去最到位

溫病家最大既困境係藥物

中出四次點補番

食返啲精佢

四瀉四補

邊度虛就補邊度,
計我話原路灌返入去最到位

吸精大法

我師傅醫左幾個紅斑狼瘡,已十年無發,
有時唔洗理西醫指標,病無再發作,一切正常就得,
依家都醫緊個紅斑狼瘡病人,但已發展到腎炎階段。
西醫醫左幾耐無效惡化,依家中西一齊醫,
當然西醫會叫病人唔好飲中藥,但病人飲左幾7服,
尿蛋白情況改善,血液檢測蛋白含量增加,
包括其他出現症狀,都有改善,建議繼續同醫師溝通,
配合治療,幫身體盡快回復達至平衡

巴打點樣可以搵到你師傅
我屋企人有你上面講啲問題
西醫叫佢去打針醫
但點都有副作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞