[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
之前睇個中醫會會長都唔得
真係睇人

黃傑?

好似叫張乜乜
病人甲稱其身體持續疲倦、舌脹、口乾、喉 嚨間中有輕微不適。根據被告人所提供的病歷紀錄,被告人處方一 劑內容包括熟附子 400 克(先煎)、生薑 4 克、黃芪 400 克(先煎)、硫 磺 10 克(分 4 包、吞服)等藥材,並指示以清水 15.5 碗先煮藥 3 小時, 然後用清水 3.5 碗浸泡主藥 30 分鐘後再煮 30 分鐘,將藥汁與所有 先煎藥藥汁溫和混合,分 4 次服,每次連 1 包吞服藥同服,1 天 2 次,2日1劑。

至於病 人 甲 的丈夫病 人 乙,根據被告人所提供的病歷紀錄, 指病 人 乙 反覆咽部不適、夜乾。被告人處方一劑內容包括熟附子 400 克(先煎)、生薑 4 克、黃芪 400 克(先煎)、硫磺 20 克(分 4 包、吞服) 等。其煎法和劑量與病 人 甲 的藥方相同。病 人 甲 稱煎藥後按被告人 的處方指示服藥,但病人乙服藥後頭一天感覺心跳有點不適,翌日 服藥後出現面唇及手有腫的情況及全身出疹。

===========================

好彩當年走撚晒佢啲堂

超越仲景同火神嘅歐陽家x醫師
之前睇個中醫會會長都唔得
真係睇人

黃傑?

好似叫張乜乜

中醫界學會好濫,阿豬阿狗都可以開學會
病人甲稱其身體持續疲倦、舌脹、口乾、喉 嚨間中有輕微不適。根據被告人所提供的病歷紀錄,被告人處方一 劑內容包括熟附子 400 克(先煎)、生薑 4 克、黃芪 400 克(先煎)、硫 磺 10 克(分 4 包、吞服)等藥材,並指示以清水 15.5 碗先煮藥 3 小時, 然後用清水 3.5 碗浸泡主藥 30 分鐘後再煮 30 分鐘,將藥汁與所有 先煎藥藥汁溫和混合,分 4 次服,每次連 1 包吞服藥同服,1 天 2 次,2日1劑。

至於病 人 甲 的丈夫病 人 乙,根據被告人所提供的病歷紀錄, 指病 人 乙 反覆咽部不適、夜乾。被告人處方一劑內容包括熟附子 400 克(先煎)、生薑 4 克、黃芪 400 克(先煎)、硫磺 20 克(分 4 包、吞服) 等。其煎法和劑量與病 人 甲 的藥方相同。病 人 甲 稱煎藥後按被告人 的處方指示服藥,但病人乙服藥後頭一天感覺心跳有點不適,翌日 服藥後出現面唇及手有腫的情況及全身出疹。

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。
求救呀!巴絲打
我朋友佢上星期開始周身有d酸痛,之後過一兩日就發燒,之後佢睇西醫,食完藥退左燒,但腰同腳都keep住有酸痛,之後睇左中醫,之後醫師就話要將d痛推落去
咁佢呢家就淨係得返腳痛係腳既後面痛 唔係關節位,佢話係好似抽住痛咁,幾擔心佢

想問知唔知係咩事
個醫生成日都唔係好肯講咩病但又醫得好

難講,痛既病證千變萬化,可能係西藥後遺症,亦可以係有邪氣停留。或者推拿既都唔知點解,一心幫佢通經絡。點都好有效就好
如果推極都斷唔到尾就試其他方法啦

更新!!
睇左幾次佢隻腳後面 都有抽住咁痛,但血氣都好左幾多
想問下會唔會關甲狀腺問題
佢之前一直都有手震
唔該

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。

請問點解要紅左啲字?
佢錯得好離譜?

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。

請問點解要紅左啲字?
佢錯得好離譜?

1) 依病人甲和病人乙的症狀來看,都不應當用如此大量的黃 芪、附子和硫磺。而且藥劑量遠遠超出了《中國藥典》(下 稱“《藥典》”)、《中藥學》、《方劑學》和《中醫內科》 的規定用藥標準,屬於濫用藥物。其中,《藥典》黃芪的 建議用量為 9-30 克、而附子則 3-15 克,《中藥學》黃芪 的建議用量為 10-15 克,大劑量為 30-60 克、附子則 3-15 克,《方劑學》黃芪的建議用量為 15-20 克、附子是 3 克。 因此,專家證人認為被告人對病人甲和病人乙使用附子和 黃芪每次劑量分別都達至 400 克,並未能符合中醫專業不 得濫用藥物的標準。再者,兩位病人的證型明顯不同,被 告人卻使用相同處方,即大量附子和黃芪,再加硫磺,硫 磺性大熱,與附子合用之後,燥熱更甚,而且硫磺本身有 毒,未經煎煮而吞服之,增加了毒性,實在不妥;

(2) 中醫藥界確有案例使用較大劑量的藥材,如大劑量附子黃 芪,但都是適用於較重症之患者,或危急重症狀之患者。 根據被告人的描述以及本案的兩位投訴人的投訴中均無危 急症狀之臨床表現支持被告人的用藥;及

(3) 專家證人認為傷寒論的醫師用附子之量並不見得比其他藥 材大,而且在附子的用量增加時,乾薑用量亦同步增加, 且配伍大量炙甘草合用,如用附子超過 30 克時,加炙甘草 60 克,這能減低因大量附子而可能出現的不良反應。然而, 從被告人的用藥比例上,並沒有傷寒論或火神派主張的藥 量配伍比例。因此,被告人的用藥並沒有合理的理據支持。

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。

請問點解要紅左啲字?
佢錯得好離譜?

1) 依病人甲和病人乙的症狀來看,都不應當用如此大量的黃 芪、附子和硫磺。而且藥劑量遠遠超出了《中國藥典》(下 稱“《藥典》”)、《中藥學》、《方劑學》和《中醫內科》 的規定用藥標準,屬於濫用藥物。其中,《藥典》黃芪的 建議用量為 9-30 克、而附子則 3-15 克,《中藥學》黃芪 的建議用量為 10-15 克,大劑量為 30-60 克、附子則 3-15 克,《方劑學》黃芪的建議用量為 15-20 克、附子是 3 克。 因此,專家證人認為被告人對病人甲和病人乙使用附子和 黃芪每次劑量分別都達至 400 克,並未能符合中醫專業不 得濫用藥物的標準。再者,兩位病人的證型明顯不同,被 告人卻使用相同處方,即大量附子和黃芪,再加硫磺,硫 磺性大熱,與附子合用之後,燥熱更甚,而且硫磺本身有 毒,未經煎煮而吞服之,增加了毒性,實在不妥;

(2) 中醫藥界確有案例使用較大劑量的藥材,如大劑量附子黃 芪,但都是適用於較重症之患者,或危急重症狀之患者。 根據被告人的描述以及本案的兩位投訴人的投訴中均無危 急症狀之臨床表現支持被告人的用藥;及

(3) 專家證人認為傷寒論的醫師用附子之量並不見得比其他藥 材大,而且在附子的用量增加時,乾薑用量亦同步增加, 且配伍大量炙甘草合用,如用附子超過 30 克時,加炙甘草 60 克,這能減低因大量附子而可能出現的不良反應。然而, 從被告人的用藥比例上,並沒有傷寒論或火神派主張的藥 量配伍比例。因此,被告人的用藥並沒有合理的理據支持。

咁得人驚嘅
巴多你解釋得好詳盡
係咪都係巫醫黎

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。

請問點解要紅左啲字?
佢錯得好離譜?

上面係判詞一部分。
我係好奇邊個教到佢咁,點樣辨証用藥呢啲照計大學都教得好透徹。
以前佢教Tutor廢還廢,都未見識過點醫人。
之後聽講佢針爆人肺,但算係個病人自己衰郁身郁世所以得個笑字。
呢單就真係冇得講。

一般啲江湖郎中一係大包圍式三四十味樣樣得少少搏食你唔死,一係正常方裡面加兩味唔關事嘅貴藥落去呃錢。呢位師兄咁樣用藥法隨時收個病人皮,絕對唔似呃緊錢

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。

請問點解要紅左啲字?
佢錯得好離譜?

上面係判詞一部分。
我係好奇邊個教到佢咁,點樣辨証用藥呢啲照計大學都教得好透徹。
之後聽講佢針爆人肺,但算係個病人自己衰郁身郁世所以得個笑字。
呢單就真係冇得講。

一般啲江湖郎中一係大包圍式三四十味樣樣得少少搏食你唔死,一係正常方裡面加兩味唔關事嘅貴藥落去呃錢。呢位師兄咁樣用藥法隨時收個病人皮,絕對唔似呃緊錢

係咪賺夠
開始研究新配方

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。

請問點解要紅左啲字?
佢錯得好離譜?

上面係判詞一部分。
呢單就真係冇得講。

係咪賺夠
開始研究新配方

真係問佢先知
好朋友個男友骨癌淨係睇中醫
其實係咪即係等死
好多年前開始一起身即食早餐就會痾
呢排食物中毒之後嚴重左
痾完之後會想嘔 暈 肚/腸/胃痛成日
一唔食野就會好胃痛 係跳過左肚餓既感覺直接胃痛
仲有怕凍 手腳冰冷 膝頭酸軟 耳鳴 易攰 好想訓覺 血壓偏低 記憶力差 面青青灰灰咁 唇又紫紫灰灰 多白髮 有時唔夠氣要吸大氣 feel到心跳好快 有時會少少手震
有冇人可以話我知係咩事 困擾左好多年
上次去睇中醫 佢話我食早餐會痾係心理作用 唔信我
好朋友個男友骨癌淨係睇中醫
其實係咪即係等死

骨癌進展快嘅話單靠中醫拉唔住。
以前醫過個多發性骨髓瘤嘅病人又係驚做化療,結果用佢體重急降來做理由勸佢一邊接受化療一邊食中藥,搞左大半年先叫做好返好多。
巴打你好又係我
今次想問關於我媽成日一咳就咳好耐
每年都起碼嚟一次,咳一個月以上
佢睇開個中醫好似無咩用咁所以諗住嚟問下巴打你

佢特別多朝早咳 咳到扯蝦咁訓唔到
會係咩事?佢個中醫就話係感冒咳喎
以前佢試過有次咳左好耐最後食燉川貝好返
有無話食咩補咩等佢唔好每次轉天氣就咁
唔該哂巴打!!
憂鬱症,焦慮症,中醫點醫?

好彩當年走撚晒佢啲堂

要唔要釘牌

釘半年,但係緩刑3年。

請問點解要紅左啲字?
佢錯得好離譜?

咁得人驚嘅
巴多你解釋得好詳盡
係咪都係巫醫黎

每季都有既巫醫通訊
好多年前開始一起身即食早餐就會痾
呢排食物中毒之後嚴重左
痾完之後會想嘔 暈 肚/腸/胃痛成日
一唔食野就會好胃痛 係跳過左肚餓既感覺直接胃痛
仲有怕凍 手腳冰冷 膝頭酸軟 耳鳴 易攰 好想訓覺 血壓偏低 記憶力差 面青青灰灰咁 唇又紫紫灰灰 多白髮 有時唔夠氣要吸大氣 feel到心跳好快 有時會少少手震
有冇人可以話我知係咩事 困擾左好多年
上次去睇中醫 佢話我食早餐會痾係心理作用 唔信我

係巴既就戒吓丁
巴打你好又係我
今次想問關於我媽成日一咳就咳好耐
每年都起碼嚟一次,咳一個月以上
佢睇開個中醫好似無咩用咁所以諗住嚟問下巴打你

佢特別多朝早咳 咳到扯蝦咁訓唔到
會係咩事?佢個中醫就話係感冒咳喎
以前佢試過有次咳左好耐最後食燉川貝好返
有無話食咩補咩等佢唔好每次轉天氣就咁
唔該哂巴打!!

就咁聽落似係腎不納氣果隻虛咳,轉天氣夾雜外感唔出奇,本身體質都比較弱。
最好其實係趁天氣唔太熱因應體能做啲心肺功能鍛練,呢啲基本野做左先好過斟酌食乜好野。

點補法點用藥就交返俾個醫師諗吧。見唔到人好難答得準。
400克附子
我見過就死既先用120克左右
想問中醫黎講,食麥皮會唔會對脾胃唔好?

應知行為治療法,即係花多少少時間尋找病因
用藥方面同西醫有少少似,以改善抑鬱症所引發嘅症狀為主,例如冇胃口、睡眠質素差、M痛、頭痛之類。

情緒病好多時都唔係食藥可以解決,睇醫生不外乎紓緩身體嘅不適,同埋向一個比較有經驗嘅人輔助自己尋找深層次嘅病因,從而解決或起碼疏導鬱結。
想問中醫黎講,食麥皮會唔會對脾胃唔好?

利申,我自己都有食

麥皮纖維多而且好吸水,如果個人本身消化功能比較差,平時又飲唔夠水,一下子食比較大量嘅麥皮係會影響個胃。

老一輩中醫經常會叫人戒麥皮,某中大專業顧問果首戒口口訣就有點名。不過我自己覺得一日唔超過一餐,唔係食得好急同好多,平時腸胃未至於弱到郁下就唔舒服嘅,其實冇乜壞。

應知行為治療法,即係花多少少時間尋找病因
用藥方面同西醫有少少似,以改善抑鬱症所引發嘅症狀為主,例如冇胃口、睡眠質素差、M痛、頭痛之類。

情緒病好多時都唔係食藥可以解決,睇醫生不外乎紓緩身體嘅不適,同埋向一個比較有經驗嘅人輔助自己尋找深層次嘅病因,從而解決或起碼疏導鬱結。

情緒病其實係腦分泌問題
西醫會直接開你腦唔夠果隻分泌俾你

中醫就腎上通於腦,可能同打丁有關

利申,中醫果part9up,西醫係自己經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞