[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
汗多汗臭點解決
扑野基本上條女隻手/口一離開條j就開始軟 扑野次數少於10 一定唔係扑厭 幾年前有一日一j 已經戒咗一年都冇好轉 睇咗大約3 4個月中醫 覺得都冇好轉 中醫話就話脾虛
利申 個ac係問人借
汗多汗臭點解決

沖乾淨啲

有時汗臭厲害係同濕熱有關,長期便秘或者飲食不節都有影響,最好執正左呢啲個人衛生同飲食習慣先。
扑野基本上條女隻手/口一離開條j就開始軟 扑野次數少於10 一定唔係扑厭 幾年前有一日一j 已經戒咗一年都冇好轉 睇咗大約3 4個月中醫 覺得都冇好轉 中醫話就話脾虛
利申 個ac係問人借

你幾歲
利申 個ac係問人借

脾虛腎虛或者氣血鬱滯都有可能,脾虛齋補脾胃啲血都唔會突然識引入條J度
失眠

失眠是由於情志失調、飲食內傷,病後及年邁,稟賦不足等等病因,導致經常不能獲得正常睡眠為特徵的一類病證。主要表現為睡眠時間、深度的不足以及不能消除疲勞、恢復體力與精力。輕者入睡困難,或寐而不酣,時寐時醒,或醒後不能再寐。重則徹夜不寐。

病因
《黃帝內經》認為失眠原因主要有兩種,一是其他病證影響,如咳嗽、嘔吐、腹滿等,使人不得安臥;二是氣血陰陽失和,使人不能人寐。《難經·四十六難》認為老人不寐的病機為“血氣衰...榮衛之道澀”。漢代張仲景在《傷寒卒病論》中記載了各種失眠的病機,例如水飲痰濕、虛熱、陽虛、虛勞等等,並給出顯效的方劑。張景岳《景岳全書·不寐》較全面地歸納和總結了不寐的病因病機及其辨證施治方法,他認為“一由邪氣之擾,(二)廣由營氣之不足耳”,還認為“飲濃茶則不寐,心有事亦不寐者”。《醫宗必讀,不得臥》將失眠原因概括為“一曰氣盛,一曰陰虛,一曰痰滯,一日水停,一日胃不和”五個方面。《醫效秘傳·不得眠》將病後失眠病機分析為“若陰虛為陽所勝,則終夜煩擾而不眠也。"

辨證要點
1.辨病位
如急躁易怒而失眠,多為肝火內擾;遇事易驚,多夢易醒,多為心膽氣虛;面色少華,肢倦神疲而失眠,多為脾虛不運,心神失養;噯腐吞酸,脘腹脹滿而失眠,多為胃腑宿食,心神被擾;胸悶,頭重目眩,多為痰熱內擾心神;心煩心悸,頭暈健忘而失眠,多為陰虛火旺,心腎不交,心神不安等。

2.辨虛實
失眠虛證,多屬陰血不足,心失所養,臨床特點為體質瘦弱,面色無華,神疲懶言,心悸健忘,多因脾失運化,肝失藏血,腎失藏精所致。實證為火盛擾心,臨床特點為心煩易怒,口苦咽乾,便秘溲赤,多因心火亢盛或肝鬱化火所致。

分型論治例子

1.心火偏亢
證狀:心煩不寐,躁擾不寧,怔忡,口干舌燥,小便短赤,口舌生瘡,舌尖紅,苔薄黃,脈細數。

治法:清心瀉火,寧心安神。

2.肝鬱化火
證狀:急躁昂怒,不寐多夢,甚至徹夜不眠,伴有頭暈頭脹,目赤耳鳴,口乾而苦,便秘溲赤,舌紅苔黃,脈弦而數。

治法:清肝瀉火,鎮心安神。

3.痰熱內擾

證狀:不寐,胸悶心煩,泛惡,噯氣,伴有頭重目眩,口苦,舌紅苔黃膩,脈滑數。

治法:清化痰熱,和中安神。

4.胃氣失和

證狀:不寐,脘腹脹滿,胸悶噯氣,噯腐吞酸,或見惡心嘔吐,大便不爽,舌苔膩,脈滑。

治法:和胃化滯,寧心安神。

5.陰虛火旺
證狀:心煩不寐,心悸不安,腰酸足軟,伴頭暈,耳鳴,健忘,遺精,口乾津少,五心煩熱,舌紅少苔,脈細而數。

治法:滋陰降火,清心安神。

6.心脾兩虛
證狀:多夢易醒,心悸健忘,神疲食少,頭暈目眩,伴有四肢倦怠,面色少華,舌淡苔薄,脈細無力。

治法:補益心脾,養心安神。

7.心膽氣虛
證狀:心煩不寐,多夢易醒,膽怯心悸,觸事易驚,伴有氣短自汗,倦怠乏力,舌淡,脈弦細。

治法:益氣鎮驚,安神定志。

調理
養成良好的生活習慣,如按時睡覺,不經常熬夜,睡前不飲濃茶、咖啡和抽煙等,保持心情愉快及加強鍛煉等對失眠有重要作用。

本病因屬心神病變,故尤應注意精神調攝,做到喜惡有節,解除憂思焦慮,保持精神舒暢,對於提高治療失眠的效果有促進作用。

以上內容只供參考。臨床病情複雜,不能生硬套用上述分型。有需要請諮詢專業人士。

多謝羊咩
我諗我係2

羊咩,我睇左巫醫慢慢好瞓返
又冇恐怖夢喇開始
但塊面啲瘡都退,冇咁大同腫
暗瘡數目都少好多
但點解都硬係唔會零瘡喺面?
好返又會生,長期都兩三粒咁
其實好耐之前巫醫已經我肝鬱
係咪要好耐先會斷未?
岩岩睇完中醫 開左農本方藥粉
聽人講藥效比煎藥差好遠
應該睇定啲先? 定趁早轉番唔係藥粉好 (搵第二個中醫) ?

除非你有本事搵到靚藥材啦,唔係嘅話分別唔大。一般病情都會有效果。
你估下藥粉廠會唔會用靚野大量生產?

聽人講要飲多幾劑先有用
煎藥個啲個藥效好似準啲 又咩要煲過有interaction 先有真正作用
BTW 我見中醫有開益母草 係咪治標唔治本?
聽人講藥效比煎藥差好遠

除非你有本事搵到靚藥材啦,唔係嘅話分別唔大。一般病情都會有效果。

聽人講要飲多幾劑先有用
煎藥個啲個藥效好似準啲 又咩要煲過有interaction 先有真正作用

醫乜先?益母草本身有活血袪瘀,利水消腫作用,加減算係常用嘅藥。
失眠

失眠是由於情志失調、飲食內傷,病後及年邁,稟賦不足等等病因,導致經常不能獲得正常睡眠為特徵的一類病證。主要表現為睡眠時間、深度的不足以及不能消除疲勞、恢復體力與精力。輕者入睡困難,或寐而不酣,時寐時醒,或醒後不能再寐。重則徹夜不寐。

病因
《黃帝內經》認為失眠原因主要有兩種,一是其他病證影響,如咳嗽、嘔吐、腹滿等,使人不得安臥;二是氣血陰陽失和,使人不能人寐。《難經·四十六難》認為老人不寐的病機為“血氣衰...榮衛之道澀”。漢代張仲景在《傷寒卒病論》中記載了各種失眠的病機,例如水飲痰濕、虛熱、陽虛、虛勞等等,並給出顯效的方劑。張景岳《景岳全書·不寐》較全面地歸納和總結了不寐的病因病機及其辨證施治方法,他認為“一由邪氣之擾,(二)廣由營氣之不足耳”,還認為“飲濃茶則不寐,心有事亦不寐者”。《醫宗必讀,不得臥》將失眠原因概括為“一曰氣盛,一曰陰虛,一曰痰滯,一日水停,一日胃不和”五個方面。《醫效秘傳·不得眠》將病後失眠病機分析為“若陰虛為陽所勝,則終夜煩擾而不眠也。"

辨證要點
1.辨病位
如急躁易怒而失眠,多為肝火內擾;遇事易驚,多夢易醒,多為心膽氣虛;面色少華,肢倦神疲而失眠,多為脾虛不運,心神失養;噯腐吞酸,脘腹脹滿而失眠,多為胃腑宿食,心神被擾;胸悶,頭重目眩,多為痰熱內擾心神;心煩心悸,頭暈健忘而失眠,多為陰虛火旺,心腎不交,心神不安等。

2.辨虛實
失眠虛證,多屬陰血不足,心失所養,臨床特點為體質瘦弱,面色無華,神疲懶言,心悸健忘,多因脾失運化,肝失藏血,腎失藏精所致。實證為火盛擾心,臨床特點為心煩易怒,口苦咽乾,便秘溲赤,多因心火亢盛或肝鬱化火所致。

分型論治例子

1.心火偏亢
證狀:心煩不寐,躁擾不寧,怔忡,口干舌燥,小便短赤,口舌生瘡,舌尖紅,苔薄黃,脈細數。

治法:清心瀉火,寧心安神。

2.肝鬱化火
證狀:急躁昂怒,不寐多夢,甚至徹夜不眠,伴有頭暈頭脹,目赤耳鳴,口乾而苦,便秘溲赤,舌紅苔黃,脈弦而數。

治法:清肝瀉火,鎮心安神。

3.痰熱內擾

證狀:不寐,胸悶心煩,泛惡,噯氣,伴有頭重目眩,口苦,舌紅苔黃膩,脈滑數。

治法:清化痰熱,和中安神。

4.胃氣失和

證狀:不寐,脘腹脹滿,胸悶噯氣,噯腐吞酸,或見惡心嘔吐,大便不爽,舌苔膩,脈滑。

治法:和胃化滯,寧心安神。

5.陰虛火旺
證狀:心煩不寐,心悸不安,腰酸足軟,伴頭暈,耳鳴,健忘,遺精,口乾津少,五心煩熱,舌紅少苔,脈細而數。

治法:滋陰降火,清心安神。

6.心脾兩虛
證狀:多夢易醒,心悸健忘,神疲食少,頭暈目眩,伴有四肢倦怠,面色少華,舌淡苔薄,脈細無力。

治法:補益心脾,養心安神。

7.心膽氣虛
證狀:心煩不寐,多夢易醒,膽怯心悸,觸事易驚,伴有氣短自汗,倦怠乏力,舌淡,脈弦細。

治法:益氣鎮驚,安神定志。

調理
養成良好的生活習慣,如按時睡覺,不經常熬夜,睡前不飲濃茶、咖啡和抽煙等,保持心情愉快及加強鍛煉等對失眠有重要作用。

本病因屬心神病變,故尤應注意精神調攝,做到喜惡有節,解除憂思焦慮,保持精神舒暢,對於提高治療失眠的效果有促進作用。

以上內容只供參考。臨床病情複雜,不能生硬套用上述分型。有需要請諮詢專業人士。

多謝羊咩
我諗我係2

羊咩,我睇左巫醫慢慢好瞓返
又冇恐怖夢喇開始
但塊面啲瘡都退,冇咁大同腫
暗瘡數目都少好多
但點解都硬係唔會零瘡喺面?
好返又會生,長期都兩三粒咁
其實好耐之前巫醫已經我肝鬱
係咪要好耐先會斷未?

病來如山倒,病去如抽絲,身體會教訓你唔好成日蹧質自己

Keep住好就好啦,太耐唔斷可以試下第二個
聽人講藥效比煎藥差好遠

聽人講要飲多幾劑先有用

醫乜先?益母草本身有活血袪瘀,利水消腫作用,加減算係常用嘅藥。

成方藥粉好啲,單味藥粉無一齊煲就真係差啲,所以巴打都講過彈性問題。
Lm
聽人講藥效比煎藥差好遠

聽人講要飲多幾劑先有用

成方藥粉好啲,單味藥粉無一齊煲就真係差啲,所以巴打都講過彈性問題。

唔該哂兩位
學生追post學野+食花生
聽人講藥效比煎藥差好遠

聽人講要飲多幾劑先有用

冇認真研究,不過用親藥粉都會叫病人熱水攪勻再焗15分鐘先飲。
利申 個ac係問人借

你幾歲

利申 個ac係問人借

脾虛腎虛或者氣血鬱滯都有可能,脾虛齋補脾胃啲血都唔會突然識引入條J度

唔知中醫有冇開埋有關氣血嘅藥
聽人講藥效比煎藥差好遠

聽人講要飲多幾劑先有用

冇認真研究,不過用親藥粉都會叫病人熱水攪勻再焗15分鐘先飲。

原來係要熱水? 我係用暖水 驚太熱會破壞成份?
利申 個ac係問人借

唔知中醫有冇開埋有關氣血嘅藥

之前抄左上海龍華男科條方有見到用當歸,我就睇情況當歸丹參加減用,紅花都有用輕量。
聽人講藥效比煎藥差好遠

聽人講要飲多幾劑先有用

有薄荷就可能會揮發晒,冇就應該唔關事

聽人講要飲多幾劑先有用

有薄荷就可能會揮發晒,冇就應該唔關事

TCM到底係咪evidence-base?定純粹佢老母話係,我又試下,咁岩真係work,跟住我又話係個d?
D藥有冇做過study?
有d地方會同係煲埋,放真空袋俾人第日整熱番黎飲,其實藥效會唔會差d?
同飲藥粉比又邊個好d?
冇時間日日煲藥
有d地方會同係煲埋,放真空袋俾人第日整熱番黎飲,其實藥效會唔會差d?
同飲藥粉比又邊個好d?
冇時間日日煲藥

藥粉 我覺得無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞