[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
我自己做過化療3年前
宜家想搵個中醫睇 但唔知邊度入手好
衰d講句 我副身體好似60歲 (但我先20頭 )

個人好易攰成日病 經常感冒
做運動 做唔得耐
有中醫話過我腎虛濕熱
扑野好快就出 硬就夠硬既

但係我試過食中藥 (咁岩專科 叫我抽血覆診)
我食左1個星期中藥 抽血指數話我肝酵素過高 即刻唔敢再食

反覆性感冒 我經驗多數血虛 可以用左4物湯先 個醫師開咩藥比你 你睇睇你舌尖有無潮紅 有就多數有肝火 要柴胡疏肝湯
利伸 斷症一定要把脈 切物亂試 搵番有牌中醫 我只係比意見
肺風可以用咩方醫?

內經果個肺風?

病完斷唔到尾 細細個試過禪脫 聽朝試下五味子湯

試完講下點

就咁睇可以簡單補肺脾,四君子類方。

之前用首烏做藥就醫好左 今次唔知點搞好 四君子好貴 有人參 我執開最貴都係三十蚊

黨參頂住先都得

因為我久咳傷肺 一般都要人參 利伸先得22歲
同女友行房轉姿勢會軟 而家出黎做野大半年通常一星期一j 有冇咩解決方法幫到
就算以前都係頂多兩三日打一次飛機到
唔係肥仔 有做gym有一個禮拜一次帶氧

寄語一句,好多都唔關腎虛事,好多反而係濕熱為患

呢個真,曾經有個正值壯年嘅病人,三十中左右,已經有類似症狀,外加易攰,無胃口,訓得差,腰腿重著感,一開始溫脾腎用附子理中無乜效果,之後重用清利濕濁效果好好,已經唔洗覆診,雄風再現。

我早半個月睇中醫佢真係話我濕熱 以為佢鳩up 食左佢兩次藥
呢排可以既話已經盡量食清淡戒辣戒牛
有冇話仲可以做d咩去一去濕熱

商陸 瀉濕

商陸一般水腫重症先用,因為佢藥力猛烈兼有小毒。建議都係睇返專業人士好啲。
我自己做過化療3年前
宜家想搵個中醫睇 但唔知邊度入手好
衰d講句 我副身體好似60歲 (但我先20頭 )

個人好易攰成日病 經常感冒
做運動 做唔得耐
有中醫話過我腎虛濕熱
扑野好快就出 硬就夠硬既

但係我試過食中藥 (咁岩專科 叫我抽血覆診)
我食左1個星期中藥 抽血指數話我肝酵素過高 即刻唔敢再食

反覆性感冒 我經驗多數血虛 可以用左4物湯先 個醫師開咩藥比你 你睇睇你舌尖有無潮紅 有就多數有肝火 要柴胡疏肝湯
利伸 斷症一定要把脈 切物亂試 搵番有牌中醫 我只係比意見

中藥食得岩,保肝多過傷肝。
首先民間偏方就咪亂試,特別係一啲唔常見啲草藥,未經長時間試驗可能有未知危害。
其次中藥嘅來源都有影響,要搵有保障嘅中醫藥診所。
最後可以先試針同艾灸,唔駛咁擔驚受怕。
Btw,不如各位巴絲講下有咩中醫方面嘅資訊想了解下,我好似好耐無打文了
肺風可以用咩方醫?

內經果個肺風?

試完講下點

之前用首烏做藥就醫好左 今次唔知點搞好 四君子好貴 有人參 我執開最貴都係三十蚊

黨參頂住先都得

巴打因咩事搞到咁

內經果個肺風?

試完講下點

黨參頂住先都得

巴打因咩事搞到咁

以前做地盤 病左食坑生素 加試以前成日打丁 細細個又成日氣管病
Btw,不如各位巴絲講下有咩中醫方面嘅資訊想了解下,我好似好耐無打文了

否如講下失眠
可以點
瞓得唔好
勁多夢

食左藥都未想瞓點算
手腳冰冷 成日超易攰 明明訓左好多都想再訓 係咪濕氣重?

試完講下點

黨參頂住先都得

巴打因咩事搞到咁

以前做地盤 病左食坑生素 加試以前成日打丁 細細個又成日氣管病

原來係真漢子
抗生素真係好傷身,希望你快啲搞掂手尾啦

否如講下失眠
可以點
瞓得唔好
勁多夢

食左藥都未想瞓點算

都好wow

最近聽講快速眨眼一分鐘有助入睡
手腳冰冷 成日超易攰 明明訓左好多都想再訓 係咪濕氣重?

濕重、陽虛、血虛、氣虛、氣鬱等等都有可能

否如講下失眠
可以點
瞓得唔好
勁多夢

食左藥都未想瞓點算

都好wow

練氣功 坐下禪 等個人定d

試完講下點

黨參頂住先都得

巴打因咩事搞到咁

原來係真漢子
抗生素真係好傷身,希望你快啲搞掂手尾啦

果時一路隊一路番工 即刻打柴
有冇睇濕疹中醫介紹,好多年啦,好想醫好
想問去睇中醫可唔可以就咁問自己係咩體質
想知咩自己咩體質去調理身體
因為覺得自己身體好弱 內分泌失調 成日生暗蒼喺下巴周圍 同埋掉好多頭髮
訓覺早醒,明明未訓夠就醒,想再訓又訓唔返。我知我係腎虛,因為長年打丁,健忘,反應慢,聽野差。應該仲有脾虛,因為會唔渴,唔肚餓,食飯飲水都係定時去做,上唇有一半黑左。 請問我咁既情況中醫點解釋我訓得唔好?好想有覺好訓。
中醫有無藥去到痘印
小羊咩保重身體
中醫有無藥去到痘印

慈禧敷臉條方
有冇睇濕疹中醫介紹,好多年啦,好想醫好

皮膚科香港最出名果個應該係黃霏莉教授。係勁嘅,不過夾唔夾到就試過先知。
當然都要捨得俾錢先有得睇。
香港中醫8成係廢的
中醫有無藥去到痘印

慈禧敷臉條方

係點嫁,快講

否如講下失眠
可以點
瞓得唔好
勁多夢

食左藥都未想瞓點算

都好wow

琴晚睇完試咗
唔work
遲下5月有個英國針灸大師黎香港 準備聽佢課
有無巴打一齊
利申:讀過半年北京中醫藥大學,已quite
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞