[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
因為濕疹,前日睇左中醫,佢開左啲藥比我
但唔就得問 可唔可以中午餐前服

餐前服吸收比較快,但藥性比較重或者偏寒涼嘅藥空肚食可能會有啲唔舒服。

如果冇講明或冇問到的話,穩陣起見飯後食會好啲。

可唔可以幫我睇睇張藥方

條參

成條方寒涼藥十居其九,飽肚食好啲。

成廿味藥

我太無知,但加參點解會覺得奇怪?
我皮膚較乾
一轉落雨陰天發得勁啲
條方會唔會唔岩我?
因為我好驚食中藥會發哂出黎

餐前服吸收比較快,但藥性比較重或者偏寒涼嘅藥空肚食可能會有啲唔舒服。

可唔可以幫我睇睇張藥方

條參

成廿味藥

21味唔算多啦,感冒都開30+嘅都見識過

30味咪好貴

要貴唔一定藥多,好似上面咁無啦啦加一味條參都得
見過有個江湖郎中開條桃紅四物湯俾人調經但後面加左兩錢川貝

古惑得咁明顯架

可唔可以幫我睇睇張藥方

條參

成廿味藥

21味唔算多啦,感冒都開30+嘅都見識過

30味咪好貴

要貴唔一定藥多,好似上面咁無啦啦加一味條參都得
見過有個江湖郎中開條桃紅四物湯俾人調經但後面加左兩錢川貝

古惑得咁明顯架

川貝

加人參咪算,又講得通
加玄參好合理,經常治皮膚問題既都會加玄參

藥方最右邊果隻
因為濕疹,前日睇左中醫,佢開左啲藥比我
但唔就得問 可唔可以中午餐前服

可唔可以幫我睇睇張藥方

條參

成廿味藥

我太無知,但加參點解會覺得奇怪?
我皮膚較乾
一轉落雨陰天發得勁啲
條方會唔會唔岩我?
因為我好驚食中藥會發哂出黎

你講下你咩情況會容易講啲

藥方最右邊果隻

條參應該係北沙參

藥方最右邊果隻

條參應該係北沙參

條參可以係沙參,可以係紅參白參,見到個藥師執乜先會知道。
乾左嘅皮膚病用生地玄參黃精百合呢類滋陰藥好正常。只不過單就藥方睇,我都係建議飯後食藥比較好。
上木五十六巴打 可唔可以add埋我
tg: ngngngy

巧的

巧的

幫你拉客

巧的

幫你拉客

我冇賣廣告架
中醫點睇刮沙 今日俾個中醫老師揑後頸啲沙
話我日日飲drinks同本身就濕熱底所以爆瘡
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?

右手刮左手,或者刮下大髀都得嘅
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?

搵啲精油同刮沙板囉
跟返條脈路
有時訓教醒左會出汗 都有聽過係盜汗?

同埋個人好易醒 可能幾粒鐘醒一次

好耐好耐冇一覺訓到天光

係唔係去睇一次比較好

盜汗普通中醫一般診為陰虛火旺,
陰虛熱擾,迫津妄行,呢個係主要病機,
但臨床見好多人因為風熱無清,熱鬱於肺,
夜晚3-5點出多數因熱鬱於肺,3-5點手太陰肺經之時出汗,
當然有屬肺氣虛之證,氣虛不能固攝,太陰之時陰盛陽衰故汗出,
而1-3點則屬肝經,則肝經風熱或者陰虛,
唔係所有人都係陰虛而致,
但你無一覺訓天光,俗d講,好多野諗,係個腦自動彈出黎
仲有好多夢

係 係超多夢
好耐冇一覺訓天光
不過就算冇出現盜汗 我都做唔到一覺天光...
真係好想解決左知問題佢

冇一覺天光2-3年

解決方法,睇醫生

我呢種情況係唔係同佢講自己有盜汗

定比佢check真D?
有冇金鐘附近既中醫推介下

海富中心成間hku

海富唔止港大太空診所嘅,其他私營都有幾間。
舊公司都有間插過旗不過半年前敗走執柒左

係呀 成日都見到
巴打你覺得邊間好
行去5分鐘到

海富中心成間hku

係呀 成日都見到
巴打你覺得邊間好
行去5分鐘到

我之前係在海富開過診,冇試過其他人咩料
2樓有間人多嘅聽講都ok貴,得唔得就要試過先知。

好耐好耐冇一覺訓到天光

係唔係去睇一次比較好

仲有好多夢

係 係超多夢
好耐冇一覺訓天光
真係好想解決左知問題佢

冇一覺天光2-3年

解決方法,睇醫生

定比佢check真D?

講返實際情況就得,係熱到標汗定係盜汗由醫師判斷返

海富中心成間hku

係呀 成日都見到
巴打你覺得邊間好
行去5分鐘到

我之前係在海富開過診,冇試過其他人咩料
2樓有間人多嘅聽講都ok貴,得唔得就要試過先知。

岩岩行開買飯團都見隔黎有間
再兜一兜真係都幾多間下
睇清楚再搵間合眼緣既去睇

好耐好耐冇一覺訓到天光

係唔係去睇一次比較好

仲有好多夢

係 係超多夢
好耐冇一覺訓天光
真係好想解決左知問題佢

冇一覺天光2-3年

解決方法,睇醫生

定比佢check真D?

講返實際情況就得,係熱到標汗定係盜汗由醫師判斷返

仲想問,就算唔出汗 我都會4-5鐘可能醒一次
係咩原因
樓主識唔識梁森炎醫師?
樓主識唔識梁森炎醫師?

願聞其詳
求救 😢😢😢

小弟天氣皮膚好乾燥 點搽潤膚油都冇用 ,,但係最大嘅問題係 我個身一熱就身就好痕 好很痕 ,, 或者個人一燥或者做運動都係 全身痕到不得了, 我甚少出汗, 但係全身會好痕好痕 好似散唔到熱咁 已經睇左好多個中醫都冇用 想問應該點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞