[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
問有牌既巴打絲打.

平時身健康,有神. 體質都算係平和型.

但係會四肢不温. 主觀唔覺凍,人地摸我隻手就覺得我凍. 腹部係温既. 無腹痛無痾

想膽粗粗試下四逆散,問題大不大? 可否一試? 我見佢話主治四肢不温.驚食錯藥又唔太敢請教老師

利申:初學但唔敢亂嘗百草,男

你知唔知四逆散治咩病機既四肢不溫

知知地掛. 但始終都係唔太肯定.
求大神指點

陽氣閉郁,陽不能達四肢
雖然唔清楚你咩情況,但點解唔用其他方法,例如導引咁,恢復四肢溫陽,畢竟係我眼中,是藥三分毒

例如五禽戲? 無玩呀 有玩太極炸

識唔識自己把下脈

四逆散係醫陽鬱厥逆四肢不溫,常見有脈弦,
身自覺熱四肢涼,先係陽鬱,要用四逆散

亮點出現了.

自覺熱呢個問題時有時無.但又可能同天氣有關,so唔太肯定.

強硬要講既話.

右吋關尺偏 弦緊
左吋關尺偏小浮 好似係.... 唔太識把其實. 摸得唔多,唔肯定感覺係米咁... 平時學果陣果d垃圾機又廢既
問有牌既巴打絲打.

但係會四肢不温. 主觀唔覺凍,人地摸我隻手就覺得我凍. 腹部係温既. 無腹痛無痾

想膽粗粗試下四逆散,問題大不大? 可否一試? 我見佢話主治四肢不温.驚食錯藥又唔太敢請教老師

求大神指點

陽氣閉郁,陽不能達四肢
雖然唔清楚你咩情況,但點解唔用其他方法,例如導引咁,恢復四肢溫陽,畢竟係我眼中,是藥三分毒

識唔識自己把下脈

初哥問題把脈,紙上談兵米識.
浮沉遲數呢d簡單脈米得.

咩如盤走珠,按如琴弦果d對我黎講真係好抽像. 完全唔熟. 所以答案係唔識既

利申:0臨床經驗

首先你分左邊面有咩內臟先啦
問有牌既巴打絲打.

求大神指點

陽氣閉郁,陽不能達四肢

識唔識自己把下脈

把脈其實點分

單單四肢不溫,唔一定係陽鬱厥逆,
唔識把脈睇下舌,睇下有無齒痕,咩色,苔如何,
脾主四肢,有可能係脾氣較弱

舌苔正常薄白.
脈就算吧 冇10年臨床都唔會識摸脈

求大神指點

陽氣閉郁,陽不能達四肢

識唔識自己把下脈

亮點出現了.

強硬要講既話.

右吋關尺偏 弦緊
左吋關尺偏小浮 好似係.... 唔太識把其實. 摸得唔多,唔肯定感覺係米咁... 平時學果陣果d垃圾機又廢既

一般講右肺脾腎,左心肝腎,
右吋關相對左手一般浮滑少少,左手就比較弦,
巴打左右手有無搞錯

其實無

陽氣閉郁,陽不能達四肢

識唔識自己把下脈

亮點出現了.

強硬要講既話.

右吋關尺偏 弦緊

一般講右肺脾腎,左心肝腎,
右吋關相對左手一般浮滑少少,左手就比較弦,
巴打左右手有無搞錯

其實無

弦脈都未分到
脈診真係好抽象 各位巴打用左幾耐掌握

你認真?我以前跟過個垃圾老屎忽話香港人係唔係都細脈,然後病歷又真係照寫細脈
脈診真係好抽象 各位巴打用左幾耐掌握

今年廿二 用左8年 終於識左普通果堆 十種倒 週圍搵人把

你認真?我以前跟過個垃圾老屎忽話香港人係唔係都細脈,然後病歷又真係照寫細脈

年輕寫滑,老既寫弦、細 除非浮脈太明顯
病來如山倒,病去如抽絲,身體會教訓你唔好成日蹧質自己

Keep住好就好啦,太耐唔斷可以試下第二個[/quote]

點解話我蹧質自己
係個世界蹧質我
好攰呀
我已經努力學習緊平靜
但都唔小心成日好激動

我覺得數脈較多,男性滑數最常見,
女性細數都唔小

後生仔多滑數
返廣洲讀中醫好唔好?

定係南京讀好?

唔讀最好
人手過剩

真係咁難撈?

撈就唔好揀中醫喇,大陸dse 3322免試無限量收生,未來每年多10倍人出嚟,市場一定血流成河。

老屎忽呃你10年8年
聽唔少退左休之後去廣州呃個牌返黎做老中醫,出手廢過yr3學生
返廣洲讀中醫好唔好?

定係南京讀好?

唔讀最好
人手過剩

真係咁難撈?

撈就唔好揀中醫喇,大陸dse 3322免試無限量收生,未來每年多10倍人出嚟,市場一定血流成河。

有興趣想讀,驚連3餐都食唔到
返廣洲讀中醫好唔好?

定係南京讀好?

唔讀最好
人手過剩

真係咁難撈?

公廁收生.. 當中又有幾多個認真讀同考到牌...

呢度有考牌制度保障真係叻果d.

Keep住好就好啦,太耐唔斷可以試下第二個

點解話我蹧質自己
係個世界蹧質我
好攰呀
我已經努力學習緊平靜
但都唔小心成日好激動[/quote]

明白你面對好多唔如意,見到你努力做番好,又肯睇醫師照顧身體,已經比好多人叻
返廣洲讀中醫好唔好?

定係南京讀好?

唔讀最好
人手過剩

真係咁難撈?

有興趣想讀,驚連3餐都食唔到

點解有興趣呢
返廣洲讀中醫好唔好?

定係南京讀好?

唔讀最好
人手過剩

真係咁難撈?

公廁收生,我唔介意,畢竟要考牌
有料就唔驚,有競爭先有進步 又可以確保中醫師質素
返廣洲讀中醫好唔好?

定係南京讀好?

唔讀最好
人手過剩

真係咁難撈?

依家考生總數400。而dse第一屆考生廣州大一間收400。我食住花生睇2017今年數據
非本地畢業嘅考生合格率大概3成,頂唔住基數大漲呢

Keep住好就好啦,太耐唔斷可以試下第二個

點解話我蹧質自己
係個世界蹧質我
好攰呀
我已經努力學習緊平靜
但都唔小心成日好激動

明白你面對好多唔如意,見到你努力做番好,又肯睇醫師照顧身體,已經比好多人叻 [/quote]

其實都多謝我私人巫醫開解我
成日睇見我失控發癲都冇唔理我
好似社工咁
覺位巫醫你哋都要好好愛惜病人
我哋需要你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞