[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
想請問巴打如果補中益氣湯比正常份量(本身每日10克)飲多左5克(有一日飲咗15克),會唔會有咩大問題?

自己配?
睇落無咩問題。
沖劑本身藥力細,而建議用量亦好細。
LM
已經過左青春期好耐,暗瘡由三年前一發不可收拾,睇過幾萬蚊皮膚科,冇用。依加keep住有睇中醫,醫師話好大機會係荷爾蒙問題。究竟幾時斷到尾?平時生活要點配合?我已經勤洗面,做足護膚程序。

暗瘡生係兩邊腮骨最多,經常痕
依幾年唔個點解好渴睡,個人一停低就想訓教
一訓低眼皮會好重, 撐唔起眼皮
唔洗五分鐘就訓著仲要深層睡眠,電話響都聽唔到,時間都只係我放低電話訓教幾分鐘內
以前唔係咁 中醫有無得改善
上網做過渴睡症問卷 , 話我有渴睡
外感咳嗽

一講咳嗽,大家都可能會識講寒咳熱咳,實際上梗係無咁簡單啦,首先咳嗽係發出咳聲或伴有咳痰為主既一種病證,既係獨立性既病證,又係各種肺病既一個證狀。

一般最簡單可以分為三類咳嗽,分別係風寒、風熱、風燥。
風熱咳嗽表現出熱證,例如口乾口渴、咽痛、黃涕黃痰甚至綠涕綠痰,痰濃,舌偏紅苔偏黃,都係熱咳既典型表現。
風寒呢,因為無邪熱燒住,所以無口乾口渴,咽只係痕,唔痛,涕痰為白色清稀,舌不紅,苔白。
風燥即係乾啦,所以乾咳為主,咽喉乾痛,口鼻乾燥,痰少又難咳出,舌質乾燥。

臨床上病人梗係唔會跟住以上典型證狀去病,病情千變萬化,所以就要專業巫醫望聞問切,仔細分析喇。

例如早排勁多人咳到癡肺,食極藥都唔掂,有個病人咳左兩星期,一訓低就狂咳,日頭咳少啲,黃昏開始又黎料,佢唔口乾,勁多痰,痰黃綠色,咳到無力,聲沙好似有痰癡住,舌邊紅苔薄白,脈滑數。

呢個係熱咳兼夾有痰,係痰熱咳嗽,用清肺熱方藥 麻杏石甘湯,兩日痊癒。

可能有人會問,病人同時有唔口渴同苔薄白既非熱病證,點解唔可以係寒咳,係未邊邊證狀多就係邊邊?
其實唔係,呢到關係到中醫對人體生理同病理既認識。
簡單講,寒咳解釋唔到所有證狀,但痰熱咳可以。

點解一訓低就會咳?
我老豆係咁,尤其夜晚
已經過左青春期好耐,暗瘡由三年前一發不可收拾,睇過幾萬蚊皮膚科,冇用。依加keep住有睇中醫,醫師話好大機會係荷爾蒙問題。究竟幾時斷到尾?平時生活要點配合?我已經勤洗面,做足護膚程序。

暗瘡生係兩邊腮骨最多,經常痕

好睇你自己同環境影響。
飲食、壓力都會影響康復,要特別注意。
見過最快一星期好,耐既半年都有
唔洗五分鐘就訓著仲要深層睡眠,電話響都聽唔到,時間都只係我放低電話訓教幾分鐘內

有得改善,快既一劑見效。
外感咳嗽

一講咳嗽,大家都可能會識講寒咳熱咳,實際上梗係無咁簡單啦,首先咳嗽係發出咳聲或伴有咳痰為主既一種病證,既係獨立性既病證,又係各種肺病既一個證狀。

風熱咳嗽表現出熱證,例如口乾口渴、咽痛、黃涕黃痰甚至綠涕綠痰,痰濃,舌偏紅苔偏黃,都係熱咳既典型表現。
風寒呢,因為無邪熱燒住,所以無口乾口渴,咽只係痕,唔痛,涕痰為白色清稀,舌不紅,苔白。
風燥即係乾啦,所以乾咳為主,咽喉乾痛,口鼻乾燥,痰少又難咳出,舌質乾燥。

臨床上病人梗係唔會跟住以上典型證狀去病,病情千變萬化,所以就要專業巫醫望聞問切,仔細分析喇。

例如早排勁多人咳到癡肺,食極藥都唔掂,有個病人咳左兩星期,一訓低就狂咳,日頭咳少啲,黃昏開始又黎料,佢唔口乾,勁多痰,痰黃綠色,咳到無力,聲沙好似有痰癡住,舌邊紅苔薄白,脈滑數。

呢個係熱咳兼夾有痰,係痰熱咳嗽,用清肺熱方藥 麻杏石甘湯,兩日痊癒。

可能有人會問,病人同時有唔口渴同苔薄白既非熱病證,點解唔可以係寒咳,係未邊邊證狀多就係邊邊?

點解一訓低就會咳?
我老豆係咁,尤其夜晚

當然可以有好多原因,遲下我講下慢性咳嗽先。

講得啲黎聽下

講得啲黎聽下

渴睡症

相當於中醫的「多臥」、「多寐」等,以不分早晚,時時欲睡,醒後欲眠為主要證狀。

成因基本上有:
1.濕。濕氣影響下,陽氣受損,主要證狀是頭重重,四肢不爽利,水腫,腸胃問題如進食減少,胃脹感,不渴,大便不實,舌苔白膩等等
2.虛
如偏於心脾兩虛,除腸胃問題,更有心跳、氣不足的證狀,舌質較淡嫩,苔白等等。
如偏於腎陽虛,證狀主要是尿少或多,浮腫,腰部冷痛,脛膝發涼,怕冷,唇甲青紫,舌質偏紫暗,苔白潤等等
如偏於腎精不足,證狀主要是兼有耳鳴耳聾,善忘,思維遲鈍,神情呆滯,無動力做事,舌質較淡等等

臨床病情複雜,病人多兼有不同情況,所以上面分類只屬參考。

西醫應該都幫到你,應該有藥物幫你提神。
外感咳嗽

點解一訓低就會咳?
我老豆係咁,尤其夜晚

OK
有咩湯水可以飲?
外感咳嗽

點解一訓低就會咳?
我老豆係咁,尤其夜晚

OK
有咩湯水可以飲?

湯水咪亂飲,要睇病情
長期口臭,點擦牙都冇用
飲涼茶冇效果,飲凍野,啤酒會胃脹,好多胃氣,同口臭加劇,舌苔厚又白。
訓好耐,訓極都攰,冇精神,大夫,應該點算好
點睇飛蚊症?有冇方法醫好?
有冇見過病例 醫好左?要幾耐?
外感咳嗽

點解一訓低就會咳?
我老豆係咁,尤其夜晚

OK
有咩湯水可以飲?

湯水咪亂飲,要睇病情

睇得多啲女中醫寫飲湯書就覺得湯水能醫百病咩
拎本中醫營養學出黎個個都寫到啦
我咳左三個星期,喉嚨好乾,個中醫開左桂枝湯俾我

咳到依家仲咳緊

咁睇黎桂枝湯唔岩
有冇痰呀
喉嚨痕唔痕
做咩扮羊仔!
長期口臭,點擦牙都冇用
飲涼茶冇效果,飲凍野,啤酒會胃脹,好多胃氣,同口臭加劇,舌苔厚又白。
訓好耐,訓極都攰,冇精神,大夫,應該點算好

熱,唔係口臭既唯一成因,《景岳全書》有種說法,「陰濕留垢之臭」,陰濕都可以腐臭。除此以外,食物積滯都會引致口臭。

如你所講,飲凍野多胃氣同加重口臭,舌苔白厚,多眠睡,都有陽虛既特徵
建議你唔好再飲涼茶啦,正正經經求醫啦
lm
點睇飛蚊症?有冇方法醫好?
有冇見過病例 醫好左?要幾耐?

清代《證治准繩·雜病·七竅門》稱為此情況為雲霧移睛

病因大致有以下四種
一、濕熱郁蒸或痰濕內蘊
二、陰虛火旺
三、肝氣郁結
四、肝腎虧損,精血不足

我見過最快既半個月有改善,三個月好哂。當然醫左好耐,無好無壞都有。
我咳左三個星期,喉嚨好乾,個中醫開左桂枝湯俾我

咳到依家仲咳緊

咁睇黎桂枝湯唔岩
有冇痰呀
喉嚨痕唔痕

一般中醫界都好和諧,唔會批評大家既用藥,因為你唔親眼望到個病人係唔能夠準確判斷病情同藥夾唔夾。

但如果你口乾好明顯,佢都開桂枝湯,亦無加減,可以幾肯定唔岩你。
做咩扮羊仔!

我係呀,無扮呀
見到幾位前輩留名,如果前輩有咩想補充隨時歡迎
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞