[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
想問肚屙睇中醫有無用

有,睇你咩病因腹瀉,同埋腹瀉症狀係點

如果肚屙都醫唔到,巫醫都好難繼續生存落去

笑左添
食唔肥 好大食
寒底 有咩解決方法
有無好中醫介女紹
濕疹呢 頸,2邊面都有
訓覺特別痕
中醫點睇避孕藥? 會唔會食虧左個人?如果係既平時可以點調理?

中醫從宏觀既角度認識世界,我們點樣觀察一樣野影響人體,主要係觀察人體對果樣野既反應作整體判斷,避孕藥比較多證據指對人體無害,但是出現個別差異亦唔係無可能。

既然如此,如果有已出現既情況,按情況調理。如果未有情況出現,對於一啲損害的預防方法,亦主要透過提升人自己既健康入手,所謂「正氣存內,邪不可干」,就係咁解。
食唔肥 好大食
寒底 有咩解決方法

你何以知你寒底?
濕疹呢 頸,2邊面都有
訓覺特別痕

前文有講過下
個人個樣好殘點搞好
覺得自己血液循環唔好,瘀血體質,手腳冰冷、黑眼圈訓極都咁深、嚟M易有血塊
中醫點睇避孕藥? 會唔會食虧左個人?如果係既平時可以點調理?

中醫從宏觀既角度認識世界,我們點樣觀察一樣野影響人體,主要係觀察人體對果樣野既反應作整體判斷,避孕藥比較多證據指對人體無害,但是出現個別差異亦唔係無可能。

既然如此,如果有已出現既情況,按情況調理。如果未有情況出現,對於一啲損害的預防方法,亦主要透過提升人自己既健康入手,所謂「正氣存內,邪不可干」,就係咁解。

唔該哂呀 咁如果有情況出現會點判斷係咪關避孕藥事?

唔該哂呀 咁如果有情況出現會點判斷係咪關避孕藥事?

唔食睇下會唔會好啲。
當然搵醫生調節份量,或者搵中醫舒緩都得
個人個樣好殘點搞好
覺得自己血液循環唔好,瘀血體質,手腳冰冷、黑眼圈訓極都咁深、嚟M易有血塊

係咪生活習慣都唔好
個人個樣好殘點搞好

係咪生活習慣都唔好

平時最夜都係約1點訓,8點幾就起身
細個有病無咩做運動,但依年幾都叫會做下運動郁下,但都係無改善
成日比人問係咪失眠訓唔到,黑眼圈深到吸毒咁
個人個樣好殘點搞好

係咪生活習慣都唔好

細個有病無咩做運動,但依年幾都叫會做下運動郁下,但都係無改善

補充:細個哮喘,成日入醫院,但其實升中學後都無發作過 係咪細個食得太多類固醇
點解我成日明明個肚唔餓
但都會無啦啦咕咕聲咁響
有無辦法令佢唔好再成日響
平時睇症都唔覺有咁多人
個個都上網問診
平時睇症都唔覺有咁多人
個個都上網問診

上網問診其實係幫佢地攪清咩問題,加深對中醫既了解,不過都唔會開方,所以都要睇醫生
囡囡濕疹上晒面,人中,鼻頭,可以點攪
個人個樣好殘點搞好

係咪生活習慣都唔好

補充:細個哮喘,成日入醫院,但其實升中學後都無發作過 係咪細個食得太多類固醇

自細體弱多病,氣血唔好,大過無調理番,問題積累都正常。
想催運巫醫有無得搞
點解我成日明明個肚唔餓
但都會無啦啦咕咕聲咁響
有無辦法令佢唔好再成日響

得閒按摩下佢,等佢唔好百厭
囡囡濕疹上晒面,人中,鼻頭,可以點攪

前面有post講
想催運巫醫有無得搞

對平凡人黎講,身體健康已經係好大既福氣
巴打可唔可以講下飛滋
利申:生緊
想催運巫醫有無得搞

對平凡人黎講,身體健康已經係好大既福氣

小弟同意
眼眉跳咗三個月
呢排好咗 但隔二三日又跳 但跳嘅幅度唔大
想問中醫角度係點解釋
好困擾

有醫家指出,一係心脾血虛,一係肝脾血虛,以津血虛損為主。
亦有指出係同陽虛有關。
陰虛或陽虛唔能夠滋養筋脈。實際就要睇埋你其他證狀喇

仲有呢排每晚都會痾兩次夜尿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞