[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
上面問過易軟嘅問題 如果中醫話我腎虛 但食咗藥情況仲係不穩 佢話我呢排又差返(冇打j冇扑野) 點算 同埋係咪就算補好返個腎 以後都要keep住唔可以扑咁密 會唔會虛返or要長期睇住中醫

你預都要一段時間,不嬲補身調理都唔係幾劑解決,基本因素冇變的話,停藥一排係會慢慢行返轉頭。

注意返飲食作息,保持運動習慣,做好呢啲基本野先會好做得多。

我有每晚11點前訓 有打開波 介凍野飲 仲有咩基本野好做?
上面問過易軟嘅問題 如果中醫話我腎虛 但食咗藥情況仲係不穩 佢話我呢排又差返(冇打j冇扑野) 點算 同埋係咪就算補好返個腎 以後都要keep住唔可以扑咁密 會唔會虛返or要長期睇住中醫

你預都要一段時間,不嬲補身調理都唔係幾劑解決,基本因素冇變的話,停藥一排係會慢慢行返轉頭。

其他細節最好留返俾你睇開個醫師問,再問就要去到啲深入少少嘅個人習慣,牽涉私隱唔建議公開講

其他細節最好留返俾你睇開個醫師問,再問就要去到啲深入少少嘅個人習慣,牽涉私隱唔建議公開講

睇完中醫, 拎咗藥方都睇唔明

生地
??
麥冬
??
???
丹皮
?石
鐵扇子
菊花
珍珠?
??
??

生地
??
麥冬
??
???
丹皮
?石
鐵扇子
菊花
珍珠?
??
??

散彈槍

生地
??
麥冬
??
???
丹皮
?石
鐵扇子
菊花
珍珠?
??
??

散彈槍

估吓我睇咩

生地
??
麥冬
??
???
丹皮
?石
鐵扇子
菊花
珍珠?
??
??

散彈槍

估吓我睇咩

影相上來估
圖都冇張
hi
又係我呀龜婆呀
說服到另一半試中醫
不過係農x 方果d
hi
又係我呀龜婆呀
說服到另一半試中醫
不過係農x 方果d

農記除左貴啲之外,都冇乜野嘅
邊個網up圖好
hi
又係我呀龜婆呀
說服到另一半試中醫
不過係農x 方果d

農記除左貴啲之外,都冇乜野嘅

同埋唔夠快
邊個網up圖好

呢度唔po得咩?

成屋好香菊花味
成屋好香菊花味

咳?
成屋好香菊花味

咳?

唔係
成屋好香菊花味

咳?

唔係

你睇唔睇到我啲圖?
巴打係咪唔飲凍野
巴打係咪唔飲凍野

傷脾胃, 如非必要都冇飲啦

逐隻藥睇會清楚啲
生地丹皮 涼血 大概想醫濕疹
後兩隻睇唔到
麥冬 滋胃陰 大概你話口乾或者食得少
鐵扇子高度懷疑係桑葉,合菊花、木賊 眼乾眼紅吧
珍珠 大概你話訓得唔好 乘機推銷吧
其他藥睇唔到

典型老江湖開藥,無組方思路,唔睇整體病機,憑《經驗》見一證開一藥。

逐隻藥睇會清楚啲
生地丹皮赤芍 涼血 大概想醫濕疹
後兩隻睇唔到
麥冬 滋胃陰 大概你話口乾或者食得少
鐵扇子高度懷疑係桑葉,合菊花、木賊 眼乾眼紅吧
珍珠 大概你話訓得唔好 乘機推銷吧
其他藥睇唔到

典型老江湖開藥,無組方思路,唔睇整體病機,憑《經驗》見一證開一藥。
珍珠後面其實重有字, 不過因為見到名所以HIDE咗

我係有濕疹, 面有啲紅
今次佢話係醫我臉上既瘡同眼乾

我係有濕疹, 面有啲紅

治標

我係有濕疹, 面有啲紅

治標

標都治唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞