[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike

雖然少啲丁係好事
但唔好過分強調精有幾重要

丁得多導致脫髮增多尚且有得解,丁到轉體質之前應該已經打到損晒

睇番你咁講係咪姐係冇得醫?

都唔係咁講既 要練番 人體最奇妙就係乜都有得練

係咪練氣功?

你話陽痿既 用藥加運動戒丁 好得到 早洩用藥加鍛練 中醫第一個觀念三分治七分養 期實食藥只不過是一種輔助

其實我問緊蕁麻疹

自膠
想問下點解就黎作感冒時點解會四肢酸軟 喉嚨痛個d既 ?
如果有呢d症狀 知道就黎感冒,可以點做?

感冒是過濾性病毒 一個星期倒會好番 當然會病中藥去舒緩症狀 西醫亦然

感冒是過濾性病毒 一個星期倒會好番 當然會病中藥去舒緩症狀 西醫亦然

多數感冒都是風熱 我經驗

我係想知如果有呢d症狀 知道就黎感冒,自己可以點做?可以避免睇醫生

我係想知如果有呢d症狀 知道就黎感冒,自己可以點做?可以避免睇醫生

先答你可以點做
中醫經典「傷寒卒病論」記載:「若人能養慎,不令邪風干忤經絡;適中經絡,未流傳腑臟,即醫治之;四肢才覺重滯,即導引、吐納、鍼灸、膏摩,勿令九竅閉塞

感覺四肢酸困即可以導引、吐納、鍼灸、膏摩,以防發病。
導引即太極、八段錦之類身體運氣的做法
吐納即氣功
針灸即針同灸
膏摩即按摩推拿

先答你可以點做
中醫經典「傷寒卒病論」記載:「若人能養慎,不令邪風干忤經絡;適中經絡,未流傳腑臟,即醫治之;四肢才覺重滯,即導引、吐納、鍼灸、膏摩,勿令九竅閉塞

感覺四肢酸困即可以導引、吐納、鍼灸、膏摩,以防發病。
導引即太極、八段錦之類身體運氣的做法
吐納即氣功
針灸即針同灸
膏摩即按摩推拿

你可以揀能力所及的既或者有人幫到你既
眼眉跳咗三個月
呢排好咗 但隔二三日又跳 但跳嘅幅度唔大
想問中醫角度係點解釋
好困擾
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
睇中醫話腎虛 針灸左同拔罐左
但都未好番
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
但都未好番

但有改善既
用手指用力按耳會高頻小小
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
但都未好番

但有改善既

黃帝內經有句說話「當今之世,必齊毒藥攻其中,鑱石鍼艾治其外也。」
如果病邪深入,或者要用藥先可達至病所
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
但都未好番

但有改善既

黃帝內經有句說話「當今之世,必齊毒藥攻其中,鑱石鍼艾治其外也。」

姐係咩事
眼眉跳咗三個月
呢排好咗 但隔二三日又跳 但跳嘅幅度唔大
想問中醫角度係點解釋
好困擾

有醫家指出,一係心脾血虛,一係肝脾血虛,以津血虛損為主。
亦有指出係同陽虛有關。
陰虛或陽虛唔能夠滋養筋脈。實際就要睇埋你其他證狀喇
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
但都未好番

但有改善既

姐係咩事

任何治療手法都有佢既局限,既然你個醫師令你有改善,即係佢對你既病情判斷都比較準。如果你長期效果唔好,或者可以試埋食藥,內外兼治。
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
但都未好番

但有改善既

姐係咩事

任何治療手法都有佢既局限,既然你個醫師令你有改善,即係佢對你既病情判斷都比較準。如果你長期效果唔好,或者可以試埋食藥,內外兼治。

首先要知道耳嗚左幾耐同你本身幾歲。耳嗚比較耐的話,就難完全好返,需要時間好返比較耐,年齡比較大亦都會。之後最好做一個聽力測試,畢竟耳聾係耳嗚發展而來,睇下有冇聽力下降。耳嗚病因都有好多,年老性,七情,六淫,外傷,心理壓力,飲食不節,長期係比較嘈環境等。
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
但都未好番

但有改善既

姐係咩事

首先要知道耳嗚左幾耐同你本身幾歲。耳嗚比較耐的話,就難完全好返,需要時間好返比較耐,年齡比較大亦都會。之後最好做一個聽力測試,畢竟耳聾係耳嗚發展而來,睇下有冇聽力下降。耳嗚病因都有好多,年老性,七情,六淫,外傷,心理壓力,飲食不節,長期係比較嘈環境等。

兩個月 我21歲
左邊耳鳴
睇左西醫無發炎無耳屎
但都未好番

但有改善既

姐係咩事

兩個月 我21歲

2個月,可能會耐少少,但你後生,好返機會都幾高,保持心境面對同信任你主治醫師就得
疑似貧血,有冇得搞?

一早起身做粗程野底運動會暈

但有改善既

姐係咩事

兩個月 我21歲

2個月,可能會耐少少,但你後生,好返機會都幾高,保持心境面對同信任你主治醫師就得

我針左兩次了
之後係咪等佢自己好? 做下運動咁

姐係咩事

兩個月 我21歲

我針左兩次了
之後係咪等佢自己好? 做下運動咁

最好睇到完全康復,唔好以為好返少少就等自癒
疑似貧血,有冇得搞?

一早起身做粗程野底運動會暈

有。頭暈可虛可實,咩病都可以暈,要四診合參方能準確判斷病情。
有心虛腎虛 應該點補
有心虛腎虛 應該點補

斷左症未
中醫點睇避孕藥? 會唔會食虧左個人?如果係既平時可以點調理?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞