[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
讀緊書,想吹下水
可能講多啲入門又實用既
如果大家有咩想知都可以擺低問既,知既答,有趣既幫你搵資料,唔知既答唔知
想知食咩湯水既上網大把唔好問我,最多你擺低我睇下岩唔岩你
呢到只係想同有興趣中醫既巴絲交流,敵視中醫既朋友請上一頁,無謂浪費大家時間

本人意見只供參考,有咩都請請教專業巫醫意見
以為真係講巫術
太瘦,食極唔肥。
皮乾,冬天沖完熱水涼會變甩皮
食熱氣野好易流鼻血同喉嚨痛
咁係咩體質?

比個網你,你睇下似咩

http://www.shen-nong.com/chi/lifestyles/health_tips_for_different_body_constitutions_of_tcm.html
以為真係講巫術

唔科學既野仲唔係巫術??
我地今次集中講下外感咳嗽,等大家容易啲分自己咩咳好唔好?
我地今次集中講下外感咳嗽,等大家容易啲分自己咩咳好唔好?

羊仔heloo
羊仔
已經都覺得中醫麻麻地,後來有朋友介紹左個好中醫俾我,宜家大多數病都係睇中醫
外感咳嗽

一講咳嗽,大家都可能會識講寒咳熱咳,實際上梗係無咁簡單啦,首先咳嗽係發出咳聲或伴有咳痰為主既一種病證,既係獨立性既病證,又係各種肺病既一個證狀。

一般最簡單可以分為三類咳嗽,分別係風寒、風熱、風燥。
風熱咳嗽表現出熱證,例如口乾口渴、咽痛、黃涕黃痰甚至綠涕綠痰,痰濃,舌偏紅苔偏黃,都係熱咳既典型表現。
風寒呢,因為無邪熱燒住,所以無口乾口渴,咽只係痕,唔痛,涕痰為白色清稀,舌不紅,苔白。
風燥即係乾啦,所以乾咳為主,咽喉乾痛,口鼻乾燥,痰少又難咳出,舌質乾燥。

臨床上病人梗係唔會跟住以上典型證狀去病,病情千變萬化,所以就要專業巫醫望聞問切,仔細分析喇。

例如早排勁多人咳到癡肺,食極藥都唔掂,有個病人咳左兩星期,一訓低就狂咳,日頭咳少啲,黃昏開始又黎料,佢唔口乾,勁多痰,痰黃綠色,咳到無力,聲沙好似有痰癡住,舌邊紅苔薄白,脈滑數。

呢個係熱咳兼夾有痰,係痰熱咳嗽,用清肺熱方藥 麻杏石甘湯,兩日痊癒。

可能有人會問,病人同時有唔口渴同苔薄白既非熱病證,點解唔可以係寒咳,係未邊邊證狀多就係邊邊?
其實唔係,呢到關係到中醫對人體生理同病理既認識。
簡單講,寒咳解釋唔到所有證狀,但痰熱咳可以。
羊仔

大家都係羊仔
鼻咽位發緊炎 中醫角度點睇?
已經都覺得中醫麻麻地,後來有朋友介紹左個好中醫俾我,宜家大多數病都係睇中醫

好多人信中醫都係咁,親身體驗呃唔到人,其他人點講都無徒氣。
恭喜你搵到個好中醫
鼻咽位發緊炎 中醫角度點睇?

要全面分析,先有準確判斷。如果多膿涕,相當於中醫既"鼻淵",如果咽喉腫痛為主,相當於中醫既"風熱喉痹",反正都唔係新鮮事。
中醫睇同一個病,會根據病人身體既各種情報綜合分析,而作出唔同既診斷,可以係熱、寒、虛、虛熱、虛寒不等。
如果脾胃虛,應該點算? 成日都俾中醫我濕重,脾胃差 特別係而家畢業出黎做野仲嚴重左
如果脾胃虛,應該點算? 成日都俾中醫我濕重,脾胃差 特別係而家畢業出黎做野仲嚴重左

如果脾胃虛應該點算,問得好。
脾虛,就要健脾,胃虛,就要益胃,濕重,就要去濕,所以巴打你要
健脾益胃去濕

問題係,點解你脾胃虛咁耐呢,不如你講詳細啲,等我借題發揮,講下點保養脾胃?
耳鳴、耳聾

關於耳鳴,大家都識講"腎虧",其實"腎"只係佔耳鳴發病既一個原因。
耳鳴要分虛實,先講實證。

如果你發病突然迅速猛烈耳鳴耳聾,兼有或頭痛、面紅、口苦咽乾、心煩易怒、訓教唔好、大便便秘、小便黃赤,舌紅苔黃等證狀,就比較屬於"肝膽火旺",以清肝瀉火為主。
如果你耳鳴得黎時重時輕,成日條氣係胸口唔順,又多痰口苦、舌苔薄黃又膩,咁就比較屬於"痰火鬱結",要化痰清火。

虛證方面

如果你平時虛弱,耳鳴耳聾慢慢發展,同時又暈又腰膝酸軟,又潮熱口乾、甚至遺精,脈象虛弱得黎舌紅,咁係"腎精虧虛",要滋腎降火。
如果你平時虛弱,耳鳴耳聾慢慢發展,但係偏皇於脾胃問題,又易攰,咁你可能係"清氣不升",脾氣虛唔能夠將精氣上送耳朵,所以要益氣升清。
兩公婆想孕都有睇開中醫,醫師幫老婆針灸助孕,針膝頭對落上中下位左右腳各三針,佢早兩個星期針完,腳掌向後拗個左腳踭位好似針吉咁痺到宜家,醫師話係腎虛要佢早訓同做運動,除此之外仲有咩食療或方法可以補腎氣?有冇方法可以成孕同幫助受精卵著床?我又有咩可以做?
兩公婆想孕都有睇開中醫,醫師幫老婆針灸助孕,針膝頭對落上中下位左右腳各三針,佢早兩個星期針完,腳掌向後拗個左腳踭位好似針吉咁痺到宜家,醫師話係腎虛要佢早訓同做運動,除此之外仲有咩食療或方法可以補腎氣?有冇方法可以成孕同幫助受精卵著床?我又有咩可以做?

你地需要驗下係邊個既問題為主,針對治療,事半功倍。
補腎氣最抵既方法係溫水足浴,水位去到腳踝對上兩個手掌位,浸15到30分鐘,令人安眠又健康。
過於憂慮會影響受孕,你地要識得放鬆,只要恰當治療,唔難有bb

補腎氣最抵既方法係溫水足浴,水位去到腳踝對上兩個手掌位,浸15到30分鐘,令人安眠又健康。
過於憂慮會影響受孕,你地要識得放鬆,只要恰當治療,唔難有bb

醫師話我身體幾好,係長期唔夠訓精神差性慾唔高,我老婆睇咗五個月已經好訓咗增磅8磅同m痛大幅減低,兩個月前醫師話老婆已經ok好快會有,但上次針完就覺得佢腎氣同血氣仲係唔夠,佢的確好夜訓但時數訓得足,我地都想睇下仲有咩方法幫到手

醫師話我身體幾好,係長期唔夠訓精神差性慾唔高,我老婆睇咗五個月已經好訓咗增磅8磅同m痛大幅減低,兩個月前醫師話老婆已經ok好快會有,但上次針完就覺得佢腎氣同血氣仲係唔夠,佢的確好夜訓但時數訓得足,我地都想睇下仲有咩方法幫到手

要視乎係腎陽定腎陰不足,有唔同既食材,最平和有益既係淮山。上網補腎食療食譜眾多,我就唔做copy cat喇,你地問準醫師就得啦。

巴打睇開邊個中醫
想請問巴打如果補中益氣湯比正常份量(本身每日10克)飲多左5克(有一日飲咗15克),會唔會有咩大問題?
留名
月經黎好多日 每日得少少
點算

睇醫生或中醫。而中醫調經確有一手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞