[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
中醫點睇刮沙 今日俾個中醫老師揑後頸啲沙
話我日日飲drinks同本身就濕熱底所以爆瘡
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?

搵啲精油同刮沙板囉
跟返條脈路

我以為刮背脊
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?

搵啲精油同刮沙板囉
跟返條脈路

我以為刮背脊

刮下推下經絡無咩野,但刮「痧」就無咩中醫理論根據
求救 😢😢😢

小弟天氣皮膚好乾燥 點搽潤膚油都冇用 ,,但係最大嘅問題係 我個身一熱就身就好痕 好很痕 ,, 或者個人一燥或者做運動都係 全身痕到不得了, 我甚少出汗, 但係全身會好痕好痕 好似散唔到熱咁 已經睇左好多個中醫都冇用 想問應該點算

Emmm...有無之前啲方睇睇?你都可以講多啲身體啲情況,我地可以容易啲比意見你。

身癢成因可以好複雜,例如有表寒、表熱、血熱、濕熱、血虛、肝鬱等等,要視乎你身體既唔同證狀,要辨證論治。
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?

搵啲精油同刮沙板囉
跟返條脈路

我以為刮背脊

但刮起左啲瘀血其實咩黎
試過幫老母刮
佢一邊手係有勞損
嗰邊係瘀好多
但我都係唔知係乜黎
成日覺得去推下拿仲舒服
寒底怕凍 點補?
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?

搵啲精油同刮沙板囉
跟返條脈路

我以為刮背脊

但刮起左啲瘀血其實咩黎
試過幫老母刮
佢一邊手係有勞損
嗰邊係瘀好多
但我都係唔知係乜黎
成日覺得去推下拿仲舒服

咪就係瘀血
其實同拔罐差唔多,都係用外力令皮下微絲血管破裂出血,身體透過修復機制帶動該部分血液循環改善達到治療效果。

推拿針灸拔罐刮痧都係治療手段,咩情況適合用邊種治法係需要專業判斷。我唔太介意病人自己療傷,唔好唔識扮識越搞越傷就得。

講個新鮮例子,今日我有個病人左側斜方肌又實又痛,摸下都會縮,而且仲好明顯局部發熱,影響到左肩左手活動,但又見到佢另一邊背脊花晒。佢就係走左去骨場搵人刮痧,刮到出事果邊掂下都痛,於是淨係刮冇事果半邊就算。

咁樣唔係做緊治療,只係玩緊自己。
淨係叫我飲多啲水
刮沙有用我自己刮下都好

利申係台灣

你點可以自己刮沙?

搵啲精油同刮沙板囉
跟返條脈路

我以為刮背脊

但刮起左啲瘀血其實咩黎
試過幫老母刮
佢一邊手係有勞損
嗰邊係瘀好多
但我都係唔知係乜黎
成日覺得去推下拿仲舒服

咪就係瘀血
其實同拔罐差唔多,都係用外力令皮下微絲血管破裂出血,身體透過修復機制帶動該部分血液循環改善達到治療效果。

推拿針灸拔罐刮痧都係治療手段,咩情況適合用邊種治法係需要專業判斷。我唔太介意病人自己療傷,唔好唔識扮識越搞越傷就得。

講個新鮮例子,今日我有個病人左側斜方肌又實又痛,摸下都會縮,而且仲好明顯局部發熱,影響到左肩左手活動,但又見到佢另一邊背脊花晒。佢就係走左去骨場搵人刮痧,刮到出事果邊掂下都痛,於是淨係刮冇事果半邊就算。

但點解有事嗰邊唔用力就好多沙刮到出黎
冇事嗰邊就點刮都冇乜,好神奇
但我又唔覺刮完舒服好多
試過俾人"通淋巴",其實嗰次係好細力咁推之後去小便左2-3次但嗰日只係飲左一杯水就覺得呢啲民間療法係幾ok
但之後痛到pk既都係廢
係鬆左啲肌肉但因為著開高踭鞋,2個星期就緊返
好奇想知做農記執藥果d 好唔好
同埋係咪要讀書先做得

你點可以自己刮沙?

搵啲精油同刮沙板囉
跟返條脈路

我以為刮背脊

但刮起左啲瘀血其實咩黎
試過幫老母刮
佢一邊手係有勞損
嗰邊係瘀好多
但我都係唔知係乜黎
成日覺得去推下拿仲舒服

咪就係瘀血

但點解有事嗰邊唔用力就好多沙刮到出黎
冇事嗰邊就點刮都冇乜,好神奇
但我又唔覺刮完舒服好多
試過俾人"通淋巴",其實嗰次係好細力咁推之後去小便左2-3次但嗰日只係飲左一杯水就覺得呢啲民間療法係幾ok
但之後痛到pk既都係廢
係鬆左啲肌肉但因為著開高踭鞋,2個星期就緊返

有事果邊可能有傷,可能肌肉長期緊張影響循環,又或者穴位對應嘅臟腑有啲事,所以刮兩刮或者吸個罐就起晒痧。

長期勞損呢啲冇得搞,治療都要講鞏固療效,如果呢啲習慣改唔到就只能長期調護。見過有望落廿歲頭嘅美少女小腿已經有靜脈曲張,如果長期唔理,情況只會越來越嚴重。
做完個大手術傷到啲神經,中醫有無話點樣調理可以幫助下修復。
做完個大手術傷到啲神經,中醫有無話點樣調理可以幫助下修復。

針灸食藥都係辦法,詳細嘅請諮詢主治醫師。
唔知自己熱定寒底,我落巴士行去啲唔通風嘅地方行幾步路已經出汗(肥巴
唔會用寒底熱底辨別體質
我媽腳踝有筋膜炎,針灸ok嗎
我媽腳踝有筋膜炎,針灸ok嗎

針同灸都ok,不過有啲簡單拉筋運動可以日日做去改善症狀,唔懶得。
想問有冇咩網或書係以科學角度解釋中醫辦症?例如肝腎陰虛咁
想問有冇咩網或書係以科學角度解釋中醫辦症?例如肝腎陰虛咁

睇你點樣理解「科學」
「肝腎陰虛」證型都係歸納出黎,歸納都係科學方法一種。
至於解構式既本質研究,你可以去各大論文網查詢。目前為止,中醫既本質研究仍然進展唔大。

今次邊位神醫呀喂?

今次邊位神醫呀喂?

睇見都牙煙

今次邊位神醫呀喂?

睇見都牙煙

一刹車

今次邊位神醫呀喂?

睇見都牙煙

一刹車

人地有內功護體
濕熱底 脾胃虛 除左啲食療有咩手法可以做下? 春天驚自己又爆濕疹
濕熱底 脾胃虛 除左啲食療有咩手法可以做下? 春天驚自己又爆濕疹

加強抵抗力,吃健脾祛濕既野

脾胃虛就養好脾胃先講
做下腹部按摩等大便暢通啲都好嘅
想請教下關於暗瘡既
唔知點解近呢兩個月,塊面有個位忽然勁痕,之後過兩日就變左暗瘡,仲要兩日生一粒,全部同樣情況,係哂左邊面
雖然我之前都會生瘡,但唔係好似而家咁粒瘡會痕r又唔係唔r又唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞