[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
鄧老有句野好岩成日問養身既人
養身必先養心,養心必先養德
各位巴打,你地應該明咩意思

修心最難

係最難,但係確實係最簡易既方法

於相而離相 修番幾十年都有少成
失眠

失眠是由於情志失調、飲食內傷,病後及年邁,稟賦不足等等病因,導致經常不能獲得正常睡眠為特徵的一類病證。主要表現為睡眠時間、深度的不足以及不能消除疲勞、恢復體力與精力。輕者入睡困難,或寐而不酣,時寐時醒,或醒後不能再寐。重則徹夜不寐。

病因
《黃帝內經》認為失眠原因主要有兩種,一是其他病證影響,如咳嗽、嘔吐、腹滿等,使人不得安臥;二是氣血陰陽失和,使人不能人寐。《難經·四十六難》認為老人不寐的病機為“血氣衰...榮衛之道澀”。漢代張仲景在《傷寒卒病論》中記載了各種失眠的病機,例如水飲痰濕、虛熱、陽虛、虛勞等等,並給出顯效的方劑。張景岳《景岳全書·不寐》較全面地歸納和總結了不寐的病因病機及其辨證施治方法,他認為“一由邪氣之擾,(二)廣由營氣之不足耳”,還認為“飲濃茶則不寐,心有事亦不寐者”。《醫宗必讀,不得臥》將失眠原因概括為“一曰氣盛,一曰陰虛,一曰痰滯,一日水停,一日胃不和”五個方面。《醫效秘傳·不得眠》將病後失眠病機分析為“若陰虛為陽所勝,則終夜煩擾而不眠也。"

辨證要點
1.辨病位
如急躁易怒而失眠,多為肝火內擾;遇事易驚,多夢易醒,多為心膽氣虛;面色少華,肢倦神疲而失眠,多為脾虛不運,心神失養;噯腐吞酸,脘腹脹滿而失眠,多為胃腑宿食,心神被擾;胸悶,頭重目眩,多為痰熱內擾心神;心煩心悸,頭暈健忘而失眠,多為陰虛火旺,心腎不交,心神不安等。

2.辨虛實
失眠虛證,多屬陰血不足,心失所養,臨床特點為體質瘦弱,面色無華,神疲懶言,心悸健忘,多因脾失運化,肝失藏血,腎失藏精所致。實證為火盛擾心,臨床特點為心煩易怒,口苦咽乾,便秘溲赤,多因心火亢盛或肝鬱化火所致。

分型論治例子

1.心火偏亢
證狀:心煩不寐,躁擾不寧,怔忡,口干舌燥,小便短赤,口舌生瘡,舌尖紅,苔薄黃,脈細數。

治法:清心瀉火,寧心安神。

2.肝鬱化火
證狀:急躁昂怒,不寐多夢,甚至徹夜不眠,伴有頭暈頭脹,目赤耳鳴,口乾而苦,便秘溲赤,舌紅苔黃,脈弦而數。

治法:清肝瀉火,鎮心安神。

3.痰熱內擾

證狀:不寐,胸悶心煩,泛惡,噯氣,伴有頭重目眩,口苦,舌紅苔黃膩,脈滑數。

治法:清化痰熱,和中安神。

4.胃氣失和

證狀:不寐,脘腹脹滿,胸悶噯氣,噯腐吞酸,或見惡心嘔吐,大便不爽,舌苔膩,脈滑。

治法:和胃化滯,寧心安神。

5.陰虛火旺
證狀:心煩不寐,心悸不安,腰酸足軟,伴頭暈,耳鳴,健忘,遺精,口乾津少,五心煩熱,舌紅少苔,脈細而數。

治法:滋陰降火,清心安神。

6.心脾兩虛
證狀:多夢易醒,心悸健忘,神疲食少,頭暈目眩,伴有四肢倦怠,面色少華,舌淡苔薄,脈細無力。

治法:補益心脾,養心安神。

7.心膽氣虛
證狀:心煩不寐,多夢易醒,膽怯心悸,觸事易驚,伴有氣短自汗,倦怠乏力,舌淡,脈弦細。

治法:益氣鎮驚,安神定志。

調理
養成良好的生活習慣,如按時睡覺,不經常熬夜,睡前不飲濃茶、咖啡和抽煙等,保持心情愉快及加強鍛煉等對失眠有重要作用。

本病因屬心神病變,故尤應注意精神調攝,做到喜惡有節,解除憂思焦慮,保持精神舒暢,對於提高治療失眠的效果有促進作用。

以上內容只供參考。臨床病情複雜,不能生硬套用上述分型。有需要請諮詢專業人士。
喉嚨發炎左兩星期 食左五日西藥
感覺個胸口好痛
一食野就感覺到想咳
會唔會支氣管炎? 中醫有咩解救

佢開咩藥 透唔透到氣 一般呢個情況 我會建議試下千金韋莖湯 煲埋當水飲

Amoxicillin
Lysozyme
一般既消炎藥
食左咁多日都未好

西醫而家講緊正常最小開三日抗生素 你個醫師好坤錢

阿莫西林係抗生素既一種,如果唔係細菌引起既喉嚨痛就無效果。
中醫擅長治療上呼吸道疾病,包括肺炎、支氣管炎等等。今時今日抗藥性細菌橫行,中醫對於相關疾病既療效遲早得到重視。
如果情況持續請睇醫生。不過有心理準備食左抗生素療效會慢好多。
喉嚨發炎左兩星期 食左五日西藥
感覺個胸口好痛
一食野就感覺到想咳
會唔會支氣管炎? 中醫有咩解救

佢開咩藥 透唔透到氣 一般呢個情況 我會建議試下千金韋莖湯 煲埋當水飲

Amoxicillin
Lysozyme
一般既消炎藥
食左咁多日都未好

西醫而家講緊正常最小開三日抗生素 你個醫師好坤錢

試下千金韋莖 肺癱都醫到

如果痰已蘊結,咳吐大量濃痰,可以一試。
如果惡心、胸痛、胸悶,有怕冷頭痛情況,就要配合其他藥物較佳。
細個唔生暗瘡 近呢3年係咁生 應該點好

搵個中醫調理下 睇下邊度出問題 話說生咩位多

下半面
細個唔生暗瘡 近呢3年係咁生 應該點好

搵個中醫調理下 睇下邊度出問題 話說生咩位多

下半面

圍住嘴同兩邊臉頰會有啲分別
試談談點樣知醫師開藥岩唔岩我(上)

中醫睇病,最簡單可以用「陰陽寒熱表裏虛實」去歸納,是為「八綱」。醫師根據望聞問切,去綜合判斷病人病情、病位、病機,再決定治法同用藥。

舉一個簡單例子,例如病人一入診室,醫師望到佢面色萎黃(多主虛證或脾證),坐低問佢睇咩,原來係訓教唔好(成因好多),聽見佢把聲無氣無力(多主氣虛),問埋其他問題,原來佢平時食野唔多,又易腹瀉(多主脾陽虛),伸手一把,脈象濡弱及細(多主氣血兩虛),手掌仲幾凍(多主陽虛或氣鬱),再睇脷,舌質淡稍胖大(多主氣血兩虛)。綜合判斷之下,醫師認為病人係「陰裏虛寒」,結合臟腑辨證、氣血津液辨證,給論係「心血虛脾陽虛」,治法「溫陽健脾,養血安神」,方用「歸脾湯」加減。

問題就黎喇,如果中醫睇病咁清晰易明,點解大家唔可以好似西醫咁容易判斷醫師開藥岩唔岩?

第一次睇醫師,佢通常只會開3日藥。佢咁樣唔代表佢無信心,而係3日藥進可攻,退可守。
如果一個病人又無亂食藥又唔係新傷舊患一堆,一劑斷尾都唔奇。相反既話,病人身體既病機錯綜複雜,醫師第一劑藥絕對有可能對唔準核心病機,甚至誤診,所以3日藥可以透過觀察病人反應,再修正用藥。另外,醫師第一劑藥可能解決左一個病機,跟住其他病機浮上面,咁樣原先既藥物就唔岩用,如果開得太多,病人反而會受害。所以一般去到病人病情穩定後,有需要時先會長開一種方藥。

而食完第一輪藥,病人身體會有兩種反應:有反應同無反應。
如果無反應,有三個可能性:藥物唔對證、病情太重、藥物太輕
藥物唔對證即係藥物唔切合病人病情,所以藥物無效果。
病情太重即係藥物岩,但係要食耐先見效。
藥物太輕即係藥物岩,但量太少,又或者藥物好聽就叫平和,唔好聽就叫拖症呃錢。

正因為可能性好多,通常睇病好難單憑第一次藥去judge醫師開藥準唔準。
咁要去到幾時先判斷到呢?下次再談
失眠

失眠是由於情志失調、飲食內傷,病後及年邁,稟賦不足等等病因,導致經常不能獲得正常睡眠為特徵的一類病證。主要表現為睡眠時間、深度的不足以及不能消除疲勞、恢復體力與精力。輕者入睡困難,或寐而不酣,時寐時醒,或醒後不能再寐。重則徹夜不寐。

病因
《黃帝內經》認為失眠原因主要有兩種,一是其他病證影響,如咳嗽、嘔吐、腹滿等,使人不得安臥;二是氣血陰陽失和,使人不能人寐。《難經·四十六難》認為老人不寐的病機為“血氣衰...榮衛之道澀”。漢代張仲景在《傷寒卒病論》中記載了各種失眠的病機,例如水飲痰濕、虛熱、陽虛、虛勞等等,並給出顯效的方劑。張景岳《景岳全書·不寐》較全面地歸納和總結了不寐的病因病機及其辨證施治方法,他認為“一由邪氣之擾,(二)廣由營氣之不足耳”,還認為“飲濃茶則不寐,心有事亦不寐者”。《醫宗必讀,不得臥》將失眠原因概括為“一曰氣盛,一曰陰虛,一曰痰滯,一日水停,一日胃不和”五個方面。《醫效秘傳·不得眠》將病後失眠病機分析為“若陰虛為陽所勝,則終夜煩擾而不眠也。"

辨證要點
1.辨病位
如急躁易怒而失眠,多為肝火內擾;遇事易驚,多夢易醒,多為心膽氣虛;面色少華,肢倦神疲而失眠,多為脾虛不運,心神失養;噯腐吞酸,脘腹脹滿而失眠,多為胃腑宿食,心神被擾;胸悶,頭重目眩,多為痰熱內擾心神;心煩心悸,頭暈健忘而失眠,多為陰虛火旺,心腎不交,心神不安等。

2.辨虛實
失眠虛證,多屬陰血不足,心失所養,臨床特點為體質瘦弱,面色無華,神疲懶言,心悸健忘,多因脾失運化,肝失藏血,腎失藏精所致。實證為火盛擾心,臨床特點為心煩易怒,口苦咽乾,便秘溲赤,多因心火亢盛或肝鬱化火所致。

分型論治例子

1.心火偏亢
證狀:心煩不寐,躁擾不寧,怔忡,口干舌燥,小便短赤,口舌生瘡,舌尖紅,苔薄黃,脈細數。

治法:清心瀉火,寧心安神。

2.肝鬱化火
證狀:急躁昂怒,不寐多夢,甚至徹夜不眠,伴有頭暈頭脹,目赤耳鳴,口乾而苦,便秘溲赤,舌紅苔黃,脈弦而數。

治法:清肝瀉火,鎮心安神。

3.痰熱內擾

證狀:不寐,胸悶心煩,泛惡,噯氣,伴有頭重目眩,口苦,舌紅苔黃膩,脈滑數。

治法:清化痰熱,和中安神。

4.胃氣失和

證狀:不寐,脘腹脹滿,胸悶噯氣,噯腐吞酸,或見惡心嘔吐,大便不爽,舌苔膩,脈滑。

治法:和胃化滯,寧心安神。

5.陰虛火旺
證狀:心煩不寐,心悸不安,腰酸足軟,伴頭暈,耳鳴,健忘,遺精,口乾津少,五心煩熱,舌紅少苔,脈細而數。

治法:滋陰降火,清心安神。

6.心脾兩虛
證狀:多夢易醒,心悸健忘,神疲食少,頭暈目眩,伴有四肢倦怠,面色少華,舌淡苔薄,脈細無力。

治法:補益心脾,養心安神。

7.心膽氣虛
證狀:心煩不寐,多夢易醒,膽怯心悸,觸事易驚,伴有氣短自汗,倦怠乏力,舌淡,脈弦細。

治法:益氣鎮驚,安神定志。

調理
養成良好的生活習慣,如按時睡覺,不經常熬夜,睡前不飲濃茶、咖啡和抽煙等,保持心情愉快及加強鍛煉等對失眠有重要作用。

本病因屬心神病變,故尤應注意精神調攝,做到喜惡有節,解除憂思焦慮,保持精神舒暢,對於提高治療失眠的效果有促進作用。

以上內容只供參考。臨床病情複雜,不能生硬套用上述分型。有需要請諮詢專業人士。

多謝羊咩
我諗我係2

中醫睇病,最簡單可以用「陰陽寒熱表裏虛實」去歸納,是為「八綱」。醫師根據望聞問切,去綜合判斷病人病情、病位、病機,再決定治法同用藥。

舉一個簡單例子,例如病人一入診室,醫師望到佢面色萎黃(多主虛證或脾證),坐低問佢睇咩,原來係訓教唔好(成因好多),聽見佢把聲無氣無力(多主氣虛),問埋其他問題,原來佢平時食野唔多,又易腹瀉(多主脾陽虛),伸手一把,脈象濡弱及細(多主氣血兩虛),手掌仲幾凍(多主陽虛或氣鬱),再睇脷,舌質淡稍胖大(多主氣血兩虛)。綜合判斷之下,醫師認為病人係「陰裏虛寒」,結合臟腑辨證、氣血津液辨證,給論係「心血虛脾陽虛」,治法「溫陽健脾,養血安神」,方用「歸脾湯」加減。

問題就黎喇,如果中醫睇病咁清晰易明,點解大家唔可以好似西醫咁容易判斷醫師開藥岩唔岩?

第一次睇醫師,佢通常只會開3日藥。佢咁樣唔代表佢無信心,而係3日藥進可攻,退可守。
如果一個病人又無亂食藥又唔係新傷舊患一堆,一劑斷尾都唔奇。相反既話,病人身體既病機錯綜複雜,醫師第一劑藥絕對有可能對唔準核心病機,甚至誤診,所以3日藥可以透過觀察病人反應,再修正用藥。另外,醫師第一劑藥可能解決左一個病機,跟住其他病機浮上面,咁樣原先既藥物就唔岩用,如果開得太多,病人反而會受害。所以一般去到病人病情穩定後,有需要時先會長開一種方藥。

藥物太輕即係藥物岩,但量太少,又或者藥物好聽就叫平和,唔好聽就叫拖症呃錢。

正因為可能性好多,通常睇病好難單憑第一次藥去judge醫師開藥準唔準。

吊人癡

吊人
想睇中醫去調理下身體,但又怕搵到d唔好既中醫

其實好睇彩數,舊公司幾十個醫師,可以有對病人好嘅,亦可以有一心想劏客嘅江湖郎中。有人介紹但係咪夾自己都要睇過至知。

其實點先分到係咪啱自己?

睇你嘅情況細唔細心,用藥到唔到位,解釋得夠唔夠清楚之類,有時係要講下緣份。即係呢幾年總有病人港九新界都照跟我走,有病人睇一次就話「屌!廢嘅。」就冇再返轉頭。

問啲年紀相近又情況相似嘅朋友意見,睇有冇介紹,或者會幫到你。

巴打係邊頭?

佐敦

有冇聯絡方法
岩岩睇完中醫 開左農本方藥粉
聽人講藥效比煎藥差好遠
應該睇定啲先? 定趁早轉番唔係藥粉好 (搵第二個中醫) ?
聽人講藥效比煎藥差好遠

農記藥效未至於差好遠,不過藥粉本身就缺乏彈性,同開飲片點都會爭少少。

其實好睇彩數,舊公司幾十個醫師,可以有對病人好嘅,亦可以有一心想劏客嘅江湖郎中。有人介紹但係咪夾自己都要睇過至知。

睇你嘅情況細唔細心,用藥到唔到位,解釋得夠唔夠清楚之類,有時係要講下緣份。即係呢幾年總有病人港九新界都照跟我走,有病人睇一次就話「屌!廢嘅。」就冇再返轉頭。

問啲年紀相近又情況相似嘅朋友意見,睇有冇介紹,或者會幫到你。

巴打係邊頭?

佐敦

有冇聯絡方法

唔想呢度賣廣告
點俾pm你?

吊人

請密切關注
聽人講藥效比煎藥差好遠

除非你有本事搵到靚藥材啦,唔係嘅話分別唔大。一般病情都會有效果。
你估下藥粉廠會唔會用靚野大量生產?
睇個中醫一年到都係虛下虛下,係咪因為冇戒丁

巴打係邊頭?

佐敦

有冇聯絡方法

唔想呢度賣廣告
點俾pm你?

可以pm埋?不如俾email你

巴打係邊頭?

佐敦

有冇聯絡方法

唔想呢度賣廣告
點俾pm你?

有冇telegram?依貓俾spam炸爆左

唔好咁密 佢話你咩事

唔好咁密 佢話你咩事

腎虛同脾有事,唔太記得啦,虛到冇記性,佢開黃精個埋藥,記得有蔬肝藥

巴打係邊頭?

佐敦

有冇聯絡方法

唔想呢度賣廣告
點俾pm你?

tg:CassadeePope

巴打係邊頭?

佐敦

有冇聯絡方法

唔想呢度賣廣告
點俾pm你?

tg:CassadeePope

add左
想問下濕疹飲食要注意啲咩
腳啲濕疹又紅又出水
想問下濕疹飲食要注意啲咩
腳啲濕疹又紅又出水

海鮮類除熟魚外盡量避,奶要避,鴨鵝要避,牛肉/蛋如果本身冇明顯致敏的話少少ok,有致敏史就要避。零食盡戒,酒類汽水都暫時唔好掂。

平時飲多啲水,食嘅野盡量易消化易吸收,盡早休息。

患處皮膚注意傷口處理,用軟膏適當保濕會冇咁痕。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞