[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
打潛艇係咪同打丁一樣都傷腎
打潛艇係咪同打丁一樣都傷腎

一樣 有陰精
岩岩睇咗中醫車, 佢一開開咗3條方既粉俾我醫幾樣野

會唔會太多?

會唔會太多?

藥粉如果唔多單味藥儲備,有時係要用成條方砌落去代住先,所以唔出奇。

呢個亦係我一路話藥粉缺乏彈性嘅原因。
小羊咩巴打
之前睇過幾個醫子宮肌瘤..每次食完藥m到都多左好多血塊..正唔正常?因為我驚出血仲多左..所以依家唔敢再睇..
之前睇過幾個醫子宮肌瘤..每次食完藥m到都多左好多血塊..正唔正常?因為我驚出血仲多左..所以依家唔敢再睇..

咩藥 下崩有下崩醫法

見藥先答到。同埋除左嚇驚你外仲有冇其他症狀改變?
皮膚敏感好嚴重 但睇完中醫飲左兩濟苦茶瀉左好左好多
塊面應該係有玫瑰痤瘡
而加退到得返大達紅印
想問有咩蔬果看似正氣但其實好濕?
豆腐/蕃茄 食唔食得
唔該哂!

會唔會太多?

藥粉如果唔多單味藥儲備,有時係要用成條方砌落去代住先,所以唔出奇。

呢個亦係我一路話藥粉缺乏彈性嘅原因。

Agger
小羊咩巴打

Hi
塊面應該係有玫瑰痤瘡
而加退到得返大達紅印
豆腐/蕃茄 食唔食得
唔該哂!

因為蔬果充滿水份,如果脾胃功能唔好,食太多蔬果會加重脾胃負擔,造成各種問題,包括水濕。
如果脾胃無問題,食咩都要睇下你既身體狀況而定,例如寒熱虛實。呢啲都要問番主治醫師。

無聽過生瘡唔食得豆腐同蕃茄啵
塊面應該係有玫瑰痤瘡
而加退到得返大達紅印
豆腐/蕃茄 食唔食得
唔該哂!

因為蔬果充滿水份,如果脾胃功能唔好,食太多蔬果會加重脾胃負擔,造成各種問題,包括水濕。
如果脾胃無問題,食咩都要睇下你既身體狀況而定,例如寒熱虛實。呢啲都要問番主治醫師。

我前後睇左兩個醫生
1話我肝虛 我問佢食得d咩菜 佢話淨係菜心同節瓜
2話我血熱

每次睇醫生 佢地都唔會點同我講我而加點
塊面應該係有玫瑰痤瘡
而加退到得返大達紅印
豆腐/蕃茄 食唔食得
唔該哂!

我前後睇左兩個醫生
2話我血熱

咁唔細心都得架咩
塊面應該係有玫瑰痤瘡
而加退到得返大達紅印
豆腐/蕃茄 食唔食得
唔該哂!

我前後睇左兩個醫生
2話我血熱

咁唔細心都得架咩

可能因為d醫生好忙睇好多症 無心機續個慢慢講掛
可唔可講完自己身體有咩問題
問佢自己咩體質想調理身體
佢係未即刻答到
可唔可講完自己身體有咩問題
問佢自己咩體質想調理身體
佢係未即刻答到

咁你對部機器講,睇佢答唔答到
嚟m 遲左 同尋晚開始腰痛 今朝去左睇中醫 點知睇完 藥都未食已經開始嚟 咁我而家仲好唔好食d 中藥??
藥單 (每日藥量)2日 每日2次每次1包
女貞子18g,墨旱蓮18g,山茱萸12g,麩炒枳殼12,醋香附12,蒼朮15,菟絲子12,桑寄生10,乾薑8,茯苓12,甘草6
如果嚟緊個陣唔食 咁嚟完之後即刻食定等過幾日食定唔洗食?
唔該ching
嚟m 遲左 同尋晚開始腰痛 今朝去左睇中醫 點知睇完 藥都未食已經開始嚟 咁我而家仲好唔好食d 中藥??
藥單 (每日藥量)2日 每日2次每次1包
女貞子18g,墨旱蓮18g,山茱萸12g,麩炒枳殼12,醋香附12,蒼朮15,菟絲子12,桑寄生10,乾薑8,茯苓12,甘草6
如果嚟緊個陣唔食 咁嚟完之後即刻食定等過幾日食定唔洗食?
唔該ching

最好梗係打返去問主診醫師啦
就咁睇你啲藥,無咩破血既藥,應該無問題
老豆開比我
老豆開比我

漏圖?
表列中醫一個
我認到嘅有知母、黃柏、熟地、黃連、蟬蛻、竹茹、荊芥。
我認到嘅有知母、黃柏、熟地、黃連、蟬蛻、竹茹、荊芥。

仲有茯苓、南棗、辛夷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞