[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
下唇無血色蒼白係乜?
我咳左三個星期,喉嚨好乾,個中醫開左桂枝湯俾我

咳到依家仲咳緊

咁睇黎桂枝湯唔岩
有冇痰呀
喉嚨痕唔痕

一般中醫界都好和諧,唔會批評大家既用藥,因為你唔親眼望到個病人係唔能夠準確判斷病情同藥夾唔夾。

但如果你口乾好明顯,佢都開桂枝湯,亦無加減,可以幾肯定唔岩你。

乾而咳 熱症 桂支暖 火上加油
下唇無血色蒼白係乜?

下唇蒼白之餘,如果上唇偏紅,可以係心腎不交

心腎不交簡單啲講,即係心火盛而腎陰虛,主要臨床表現為:心煩,失眠,多夢,遺精,腰痠腿軟,潮熱盜汗,目眩耳鳴,或心悸,或咽乾,或夜間尿多,舌質紅,舌苔少或無苔。
血糖降得好快,一肚餓就易頭暈
可以點改善
血糖降得好快,一肚餓就易頭暈
可以點改善

同一個血糖低,唔同人背後有唔同原因,所以都係要望聞問切,先話到比你聽點改善
想問肚屙睇中醫有無用
想問肚屙睇中醫有無用

有,睇你咩病因腹瀉,同埋腹瀉症狀係點
內傷咳嗽
如果係外感咳嗽,多為實證,係外邪犯肺,肺氣唔暢通所致
如果係內傷咳嗽,多為邪氣同正氣虛弱並見,由其他藏器發展到肺藏,又或者肺藏自己生病。
總括而言,總係離唔開肺既問題。

黃帝內經有句說話「五藏六府皆令人咳,非獨肺也。」,揭示咳既病機可以好複雜,後人就大致歸納左臨床上常見既病因病機。

1.痰濕蘊肺
濕邪同痰濁積滯係肺,典型證狀多數係,咳嗽反復發作,特別係早晨咳甚,咳聲重濁,痰多,痰粘膩或稠厚成塊,顏色白或帶灰色,或者有胸悶氣唔順,痰出則咳嗽舒緩、氣悶減輕。多數同時有疲倦,胃脹腹脹,大便爛,舌苔白膩等等。

治法:燥濕化痰,理氣止咳。

2.痰熱郁肺
痰濁積滯之餘,仲化成熱痰。典型證狀多數係,咳嗽急促,或者喉中有痰聲,痰多稠粘或者係黃痰,咳極都仲有痰既感覺,或者痰有熱腥味,或者咳吐血痰,同時或者有胸肋有脹滿感,咳嗽引起胸痛,面色紅,或者身會發熱,口乾想飲水,舌苔薄黃膩,舌質紅等等

治法:清熱肅肺,化痰止咳。

3.肝火犯肺
肝火上侵肺臟,典型證狀係,咳嗽一陣一陣發作,咳既時候面紅,經常感到有痰積滯咽喉,又咳唔出,痰量少質粘,或者痰中帶絲,咳時會胸肋脹痛,咽乾口苦。證狀可以隨情緒波動而增減(怒會增加肝火)。舌紅或者舌邊尖紅,舌苔薄黃少津。

治法:清肝瀉火,化痰止咳。

4.肺陰虧耗;
肺係嬌嫩既藏,陰津唔夠就會好乾,典型證狀係,乾咳,咳聲短促,痰少粘白,或者痰中帶血絲,或者聲音逐漸嘶啞,口乾咽燥,或者會有下午潮熱(一陣陣如潮水黎既發熱感),手腳掌發熱,盜汗(訓醒發現好多汗,其他時間無),舌質紅少苔,或者舌上少津等等

治法:滋陰潤肺,化痰止咳。

咳得多會傷氣,氣係人體既精華,所以大家唔好睇少咳對身體既傷害啦。
想問肚屙睇中醫有無用

有,睇你咩病因腹瀉,同埋腹瀉症狀係點

如果肚屙都醫唔到,巫醫都好難繼續生存落去

咳到依家仲咳緊

咁睇黎桂枝湯唔岩
有冇痰呀
喉嚨痕唔痕

一般中醫界都好和諧,唔會批評大家既用藥,因為你唔親眼望到個病人係唔能夠準確判斷病情同藥夾唔夾。

但如果你口乾好明顯,佢都開桂枝湯,亦無加減,可以幾肯定唔岩你。

乾而咳 熱症 桂支暖 火上加油

利申:冇正式學過
佢話我虛熱,依家走左去飲咳水止咳

桂枝湯醫唔到虛熱啦,就算用黎醫虛證,都係用係偏於虛寒既情況
當然,有D情況係會用溫性方藥醫治發熱,唔可以一概而論
例如,如果你感冒,怕冷又發熱,又有少少汗出,脈象又比較浮緩,都會用桂枝湯
因為你怕冷係寒邪侵襲身體既表現,而汗出係身體表面有少少虛,所以會用桂枝湯去寒同時補虛

但係口乾、咽乾,係典型化熱既證狀,就算唔係化熱,係其他複雜既情況,恐怕都唔能夠用桂枝湯處理喇。

咳到依家仲咳緊

傻的嗎

利申:唔識既
有無好中醫介紹 想調理吓

咳到依家仲咳緊

傻的嗎

利申:唔識既

我識你咪得囉
小弟咀邊同左手關節位有濕疹 都成幾年了
開頭睇過中醫成三 四個月
好左小小就無睇 因爲好貴
一星期成800
過大約一年到
之後又嚴重左去睇西醫
比左類固醇我搽
一搽幾日就收哂
但一唔搽就爆 好似嚴重左
keep住一爆就搽 好返就唔搽
都搽左半年 唔想搽落下
上兩個月睇反中醫話
我本身消化系統有事 排唔到毒
我比類固醇搞到嚴重左
但食左中葯都有兩個月
同完全不用類固醇
中間個停類固醇最嚴重辛苦反彈期我過左
但都係keep紅 同腫 之後就結皮
一食野動到佢就甩皮
無限loop 嚴重過上年睇中醫既時期
我分唔到呢家睇左佢有無改善
睇中醫叫我
煲花旗参加蘿蔔
話可以吸走之前睇西醫積
我呢個月只食 蘿蔔 菜 米粉 河粉 麵包
排骨同飯都好小食 但琴晚訓咀邊濕疹又流水
我究竟可以點
停左無返工差不多半年了
本人瘦到仆街
170 重49
呢排柯屎 柯親都係粒粒
有無好中醫介紹 想調理吓

留待他人分享,費事俾人話我賣廣告喇
我係絲
呢個月下巴係咁生石頭瘡 謝完一粒就生第個位
好大粒但無白頭果啲
上網睇話係關內分泌/子宮事
我要點做
樓主好忙
比心機
一星期成800
過大約一年到
之後又嚴重左去睇西醫
比左類固醇我搽
一搽幾日就收哂
都搽左半年 唔想搽落下
上兩個月睇反中醫話
我比類固醇搞到嚴重左
但食左中葯都有兩個月
同完全不用類固醇
一食野動到佢就甩皮
睇中醫叫我
煲花旗参加蘿蔔
話可以吸走之前睇西醫積
我究竟可以點
停左無返工差不多半年了

換一個醫生吧...
我係絲
呢個月下巴係咁生石頭瘡 謝完一粒就生第個位
好大粒但無白頭果啲
上網睇話係關內分泌/子宮事
我要點做

有病要睇醫生
一星期成800
過大約一年到
之後又嚴重左去睇西醫
比左類固醇我搽
一搽幾日就收哂
都搽左半年 唔想搽落下
上兩個月睇反中醫話
我比類固醇搞到嚴重左
但食左中葯都有兩個月
同完全不用類固醇
一食野動到佢就甩皮
睇中醫叫我
煲花旗参加蘿蔔
話可以吸走之前睇西醫積
我究竟可以點
停左無返工差不多半年了

換一個醫生吧...

唉...
先搵西醫止住病情吧,之後再講調理
要搵個好中醫太難,搵到又要試一排,見你咁辛苦,飯又食唔落,覺又訓唔好,好替你心up
唔睇西了 就係想睇到好
其實佢開d紅花叫我煲完d葯
放d紅花去煲好既葯 焗一陣飲
但上網睇紅花唔係醫女人野咩?
佢話對消炎好好
唔睇西了 就係想睇到好
其實佢開d紅花叫我煲完d葯
放d紅花去煲好既葯 焗一陣飲
但上網睇紅花唔係醫女人野咩?
佢話對消炎好好

介唔介意分享藥單?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞