[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
想問中醫黎講,食麥皮會唔會對脾胃唔好?

利申,我自己都有食

麥皮纖維多而且好吸水,如果個人本身消化功能比較差,平時又飲唔夠水,一下子食比較大量嘅麥皮係會影響個胃。

老一輩中醫經常會叫人戒麥皮,某中大專業顧問果首戒口口訣就有點名。不過我自己覺得一日唔超過一餐,唔係食得好急同好多,平時腸胃未至於弱到郁下就唔舒服嘅,其實冇乜壞。

我每朝都係食半杯滿左右
好多年前開始一起身即食早餐就會痾
呢排食物中毒之後嚴重左
痾完之後會想嘔 暈 肚/腸/胃痛成日
一唔食野就會好胃痛 係跳過左肚餓既感覺直接胃痛
仲有怕凍 手腳冰冷 膝頭酸軟 耳鳴 易攰 好想訓覺 血壓偏低 記憶力差 面青青灰灰咁 唇又紫紫灰灰 多白髮 有時唔夠氣要吸大氣 feel到心跳好快 有時會少少手震
有冇人可以話我知係咩事 困擾左好多年
上次去睇中醫 佢話我食早餐會痾係心理作用 唔信我

係巴既就戒吓丁

係絲
呢排食物中毒之後嚴重左
仲有怕凍 手腳冰冷 膝頭酸軟 耳鳴 易攰 好想訓覺 血壓偏低 記憶力差 面青青灰灰咁 唇又紫紫灰灰 多白髮 有時唔夠氣要吸大氣 feel到心跳好快 有時會少少手震

係巴既就戒吓丁

係絲

有時仲會有d心痛 個醫生又係話 下冇咁嚴重下嘛
呢排食物中毒之後嚴重左

係巴既就戒吓丁

係絲

平時或者以前多唔多食飲生冷野
呢排食物中毒之後嚴重左

係巴既就戒吓丁

係絲

我諗比好多人黎講唔算多
平時出街食野叫野飲有時都會叫熱
呢排食物中毒之後嚴重左

係巴既就戒吓丁

係絲

我諗比好多人黎講唔算多

可能體質真係唔好
一到食藥一到養生啦
例如飲食方面,睡眠方面,運動方面
憂鬱症,焦慮症,中醫點醫?

應知行為治療法,即係花多少少時間尋找病因
用藥方面同西醫有少少似,以改善抑鬱症所引發嘅症狀為主,例如冇胃口、睡眠質素差、M痛、頭痛之類。

情緒病好多時都唔係食藥可以解決,睇醫生不外乎紓緩身體嘅不適,同埋向一個比較有經驗嘅人輔助自己尋找深層次嘅病因,從而解決或起碼疏導鬱結。

情緒病其實係腦分泌問題
西醫會直接開你腦唔夠果隻分泌俾你

中醫就腎上通於腦,可能同打丁有關

利申,中醫果part9up,西醫係自己經驗

有咁簡單就好,食血清素可唔可以醫到家人/同事/同學對自己差?醫唔醫到屋企個老母成日發癲發錢寒?
疏肝解鬱行氣寬中呢啲治法講就易,實際操作好多時都會受外來因素局限。

唔係咁易架葉師傅。
憂鬱症,焦慮症,中醫點醫?

應知行為治療法,即係花多少少時間尋找病因
用藥方面同西醫有少少似,以改善抑鬱症所引發嘅症狀為主,例如冇胃口、睡眠質素差、M痛、頭痛之類。

情緒病好多時都唔係食藥可以解決,睇醫生不外乎紓緩身體嘅不適,同埋向一個比較有經驗嘅人輔助自己尋找深層次嘅病因,從而解決或起碼疏導鬱結。

情緒病其實係腦分泌問題
西醫會直接開你腦唔夠果隻分泌俾你

中醫就腎上通於腦,可能同打丁有關

利申,中醫果part9up,西醫係自己經驗

有咁簡單就好,食血清素可唔可以醫到家人/同事/同學對自己差?醫唔醫到屋企個老母成日發癲發錢寒?
疏肝解鬱行氣寬中呢啲治法講就易,實際操作好多時都會受外來因素局限。

唔係咁易架葉師傅。

咁都要合乎咗西醫情緒病既定義先得
好似驚恐症咁,隨機發生既死亡感係會影響正常生活,無可否認食咗血清素係會好啲
呢排食物中毒之後嚴重左

係巴既就戒吓丁

係絲

我諗比好多人黎講唔算多

換個中醫啦,睇落似陽虛嚴重,係中醫角度,肚痾都係急需醫治,因為好傷身。
http://eastweek.my-magazine.me/main/64242
六味地黃有補骨脂?

無,所以記者不學無術on99。

病人感冒都繼續食補藥,唔問下醫師,都係on99。
http://eastweek.my-magazine.me/main/64242
六味地黃有補骨脂?

都要睇咩感冒,內因虛證感冒都要加補益藥
有無好中醫介紹
外國人睇中醫會唔會唔同?
六味地黃有補骨脂?

都要睇咩感冒,內因虛證感冒都要加補益藥

多謝補充
六味地黃純補就真係唔岩感冒

有。
最大分別係因為佢地由細到大無掂過中藥,所以好少藥量就起效

有。

哩個世界公平咩

有。

佢哋同你點溝通
呢排食物中毒之後嚴重左

係巴既就戒吓丁

係絲

我諗比好多人黎講唔算多

換個中醫啦,睇落似陽虛嚴重,係中醫角度,肚痾都係急需醫治,因為好傷身。

唔該哂
上網search完啲特徵都好近似

有。

佢哋同你點溝通

9講英文囉,there is cold evil in your lung so you cough

有。

佢哋同你點溝通

9講英文囉,there is cold evil in your lung so you cough

好想睇

Um...your qi is not good... you are very quite right now...
西班牙人都睇過,仲要佢啲英文同我都差無幾
好彩佢係做拔罐話好奇想試,問完正經野之後問到佢來自巴斯克地區就9講波
嚴重m痛 黎親都嘔同痾
好影響日常生活
介凍飲都冇咩用 仲有冇得救
嚴重m痛 黎親都嘔同痾
好影響日常生活
介凍飲都冇咩用 仲有冇得救

要知道m痛唔係必然,係可以醫治嘅
乜慢性腎衰竭可逆既咩
我睇博愛歡樂個男人話腎功能回復緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞