[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
但次次都好似feel唔到有到好左
對上果次開既藥食完2日之後就覺得身體乾左(會有皮屑)
因爲驚會愈來愈乾之後自行停左藥冇食
停左之後加上搽類固醇就冇咁乾
之後返去覆診同醫師講埋個情況
今次開既藥食左1-2日左右就feel到開始個身體又乾乾地
(又係有皮屑)
想知道可以點做

本身呢排天氣係對皮膚病人唔太好。

唔介意就遮個人資料po方上來望望啦,圖都冇張唔知食左乜藥好難討論落去
咁多人鍾意話自己係經方派
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物
要醫衛分證,依家既連翹銀花都係垃圾,各種利濕藥難有鮮品
要醫血分證,無犀角,羚羊角又貴到癡線
btw,半本溫病,都係經方打底姐

利申:尊崇經方,旁採各家

今時今日冇鮮品溫病派都係咁醫人
真係要跟足唔通傷寒都要拎幾兩幾兩藥咁煮?
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割
因為割完好大機會又會生返

中醫冇百分百醫到,只會盡量幫,對證下藥
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割

割完過半年肌瘤朱古力瘤生齊都聽過

係啦
但我想要bb
驚個瘤妨礙到
加上我試過有左
但大概八週時無啦啦冇左要做手術
依家都好擔心自己
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物

而家啲麻黃邊撚度有上沫俾你睇
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

要睇你既濕疹係第幾期
基本上分急性、亞急性、慢性
急性同亞急性特徵之一係依然多滲出
呢個時候係要幫你收水既
如果係慢性期,皮膚增厚,乾燥色暗
呢個時期以潤養為主,係唔太應該更乾既

如果你依足醫師指示,問題持續,身體感覺更差既話,或者你再同醫師多加溝通,或者考慮試另一位。
當然,隔空斷症實有偏差,以上意見只供參考。
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割

係啦
但我想要bb
驚個瘤妨礙到
加上我試過有左
依家都好擔心自己

見醫生再講,想要BB的話中醫調理同西醫專科檢查都最好做齊。
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物

先講劑量問題啦,傷寒原量唔一定多,一兩15克,分溫三服,一碗藥都係15克桂枝15克芍藥,合埋藥量可能比依家大包圍既藥方少呢

然後溫病派係咁醫人我知,其實我唔會話溫病方醫唔到人,三仁湯好用到爆,但我聽過太多師兄師姐批鬥銀翹散依家點唔用得,有感而發姐
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物

而家啲麻黃邊撚度有上沫俾你睇

Sorry lo
不過好在用落都還可以啦
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割

係啦
但我想要bb
驚個瘤妨礙到
加上我試過有左
依家都好擔心自己

好奇一問,有無見過有人生野之前,身體真係健健康康無病無痛呢?
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割

係啦
但我想要bb
驚個瘤妨礙到
加上我試過有左
依家都好擔心自己

好奇一問,有無見過有人生野之前,身體真係健健康康無病無痛呢?

懷孕前盡量3個月唔好食中藥
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割

係啦
但我想要bb
驚個瘤妨礙到
加上我試過有左
依家都好擔心自己

冇病冇痛都唔會無啦啦睇醫生啦
不過調調下經突然中左獎都試過。
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

唔介意就遮個人資料po方上來望望啦,圖都冇張唔知食左乜藥好難討論落去

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

要睇你既濕疹係第幾期
基本上分急性、亞急性、慢性
急性同亞急性特徵之一係依然多滲出
呢個時候係要幫你收水既
如果係慢性期,皮膚增厚,乾燥色暗
呢個時期以潤養為主,係唔太應該更乾既

如果你依足醫師指示,問題持續,身體感覺更差既話,或者你再同醫師多加溝通,或者考慮試另一位。
當然,隔空斷症實有偏差,以上意見只供參考。

依照你所講
我諗我應該係慢性果啲
啲皮膚乾爭爭 色暗啞爲主
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

NGO格式,應該係農記嘅藥。
單味當歸開到4g粉想點?
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

中醫有句:治風先治血,血行風自滅
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

即係點樣
關唔關啲藥事
如果脾胃唔好, 落當歸, 會唔會受唔到?

我個中醫車中醫鍾意用歸脾湯+沙參麥冬湯醫我濕疹
咩都唔識,不過近一年傾向睇中醫
傷風感冒,痾嘔肚痛,中醫都好快見效
針灸都好得,但每次針完都有啲暈
話中醫唔work 嗰啲,有無戒口先?
戒口好緊要,仲有凍嘢真係唔飲得

諗起舊公司有個笑話,有日睇症接左個阿嬋嘅針灸症,佢話之前幾次俾另一個醫師針完都暈暈地,望返病歷係膝痛針腳,問多兩問先發現佢長年冇食早餐習慣然後十一點幾去做針灸

好在醫師無上身
各位記得要食飽訓足先去針灸,唔係好易暈針

表示同意
因為上兩次針,都係肚痾所以去針
因為痾,食得好少嘢,唔夠飽,所以有咁嘅情況。
訓唔夠,都好大影響

上次痾,我同醫師講,我唔知係咪食錯嘢,3個鐘頭痾5次,個人又占寒占凍,無晒力。
醫師話,食錯嘢都唔緊要,最緊要係睡眠不足,唔夠休息,抵抗力差左,占寒占凍就係風邪(好似係)入體,落埋肚,所以痾。
開葛根湯過我,再唔記得加左咩藥,再針灸,兩三日好返

還記得以前,肚屙肚痛,睇西醫,俾啲藥止肚痛止屙,都係兩三日好返,但之後就又爆瘡又生痱滋,因為啲毒素仲係體內,跟本清唔到,西藥真係治標唔治本
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

即係點樣
關唔關啲藥事

你有經期問題?
早上方主要行血利濕,滋陰清熱,佐以袪風止癢之藥。
而晚上方主要活血袪瘀,少佐袪風止癢之藥。

兩方都比較溫燥。
慢性濕疹治療重點唔再係袪風燥濕,而係養血潤燥。

至於巴打提到既「治風先治血,血行風自滅」出自明代一位醫家講及治療痹證既書,寒濕痹證,氣血凝結,與其茫茫袪風,不如行血以通痹,血行自然痹休。我地係治療其他寒濕病證時,可以推而及之。

你自己食落感覺到的嗎

你自己食落感覺到的嗎

藥粉冇咩反應

你自己食落感覺到的嗎

配伍得當既話,應該無問題,若果滋膩藥就要小心多啲
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
(又係有皮屑)
想知道可以點做

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

即係點樣
關唔關啲藥事

你有經期問題?

兩方都比較溫燥。

至於巴打提到既「治風先治血,血行風自滅」出自明代一位醫家講及治療痹證既書,寒濕痹證,氣血凝結,與其茫茫袪風,不如行血以通痹,血行自然痹休。我地係治療其他寒濕病證時,可以推而及之。

我巴打黎
純粹係想醫濕疹
照你咁講
即係呢兩劑藥好似都唔係咁適合用於慢性濕疹既人身上?

有2張唔同既藥方
分日頭同夜晚食
日頭

夜晚

即係點樣
關唔關啲藥事

你有經期問題?

兩方都比較溫燥。

我巴打黎
純粹係想醫濕疹
照你咁講
即係呢兩劑藥好似都唔係咁適合用於慢性濕疹既人身上?

始終非經面對面診斷,我講既不能作準。
或者你可以問清楚醫師,開方既思路係點樣,例如如何見到你有瘀呢?濕既問題係未咁嚴重呢?等等
如果單純醫治乾燥濕疹,以上方藥係溫性偏重易乾燥,例如加重左溫性既當歸。

Btw,我大概發現左點解好少見人開醫慢性乾燥濕疹既典型方-當歸飲子,原本農本方無出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞