[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
好奇打j 同帶套啪啪啪係咪一樣咁傷
同埋點樣先叫多

打到無情 扑野有情 同埋女方會回番d野比你 點叫多? 每個人都唔同 影響到身體咪要多

打真軍咩

我就係覺得帶套啪啪啪無咁親密接觸
咁做唔做到真軍既陰陽調和呢?
咁會有咩身體警號代表唔好再打

逐隻藥睇會清楚啲
生地丹皮 涼血 大概想醫濕疹
後兩隻睇唔到
麥冬 滋胃陰 大概你話口乾或者食得少
鐵扇子高度懷疑係桑葉,合菊花、木賊 眼乾眼紅吧
珍珠 大概你話訓得唔好 乘機推銷吧
其他藥睇唔到

典型老江湖開藥,無組方思路,唔睇整體病機,憑《經驗》見一證開一藥。

屌你講起D老屎忽,有個11歲糖尿病病人,成三十幾味藥,
佢辦証係下消証,以六味地黃做湯底,
屌你加幾味藥,對藥已經很好大變化,我懷疑佢係唔係把握到?
仲要個中醫幾開名吓
香港太多老屎忽亂黎,見你有咩症狀就落咩藥,
加加埋埋幾十種,成條六味地黃都散哂啦,歸經又亂

咁後生糖尿?

見到你QUOTE我包藥之後再見到糖尿,嚇咗一嚇

歸經呢個問題 我之前有個朋友 佢肝火但又肝腎陰虛 搞到我好q亂

如果本身方藥少入肝腎經,加引經藥主入肝腎經,
八綱辦証,陰陽表裡寒熱虛實,佢係肝腎陰虛,
虛則補之,滋補肝腎之滋,助以清肝火,
分清主次就唔洗亂
後天之本要照顧好,脾胃唔太好加香砂以防滋滯

虛火陰不制陽,若有陽亢就佐以潛陽,
肝火唔係太勁,一般滋陰就可制陽,
肝膽實火,脈數有力,肝腎陰虛則細數,
好簡單咁辦証,選好主方,若加兩三味便可收效。

巴打係維申迪?

逐隻藥睇會清楚啲
生地丹皮 涼血 大概想醫濕疹
後兩隻睇唔到
麥冬 滋胃陰 大概你話口乾或者食得少
鐵扇子高度懷疑係桑葉,合菊花、木賊 眼乾眼紅吧
珍珠 大概你話訓得唔好 乘機推銷吧
其他藥睇唔到

典型老江湖開藥,無組方思路,唔睇整體病機,憑《經驗》見一證開一藥。

屌你講起D老屎忽,有個11歲糖尿病病人,成三十幾味藥,
佢辦証係下消証,以六味地黃做湯底,
屌你加幾味藥,對藥已經很好大變化,我懷疑佢係唔係把握到?
仲要個中醫幾開名吓
香港太多老屎忽亂黎,見你有咩症狀就落咩藥,
加加埋埋幾十種,成條六味地黃都散哂啦,歸經又亂

咁後生糖尿?

見到你QUOTE我包藥之後再見到糖尿,嚇咗一嚇

歸經呢個問題 我之前有個朋友 佢肝火但又肝腎陰虛 搞到我好q亂

如果本身方藥少入肝腎經,加引經藥主入肝腎經,
八綱辦証,陰陽表裡寒熱虛實,佢係肝腎陰虛,
虛則補之,滋補肝腎之滋,助以清肝火,
分清主次就唔洗亂
後天之本要照顧好,脾胃唔太好加香砂以防滋滯

虛火陰不制陽,若有陽亢就佐以潛陽,
肝火唔係太勁,一般滋陰就可制陽,
肝膽實火,脈數有力,肝腎陰虛則細數,
好簡單咁辦証,選好主方,若加兩三味便可收效。

陰陽巴打論醫理簡而精
好奇打j 同帶套啪啪啪係咪一樣咁傷
同埋點樣先叫多

打到無情 扑野有情 同埋女方會回番d野比你 點叫多? 每個人都唔同 影響到身體咪要多

打真軍咩

我就係覺得帶套啪啪啪無咁親密接觸
咁做唔做到真軍既陰陽調和呢?
咁會有咩身體警號代表唔好再打

房中術唔俾射架,又要搵處女,又要換女,又要令到女女高潮 (source:wiki 學校無教)

其實平常親熱過多,自然傷身,房勞是也。
射得太多,問題自然反映係精神同機能上面,差在你承唔承認啫
23歲既我覺得自己好虛
鼻敏感有無得醫
嚴重得好交關
每逢轉天氣已經分唔清係鼻敏感定感冒
曾經被診斷為中氣不足 食D 藥好似無咩料到改善,之前腸胃都唔好,而家食下益生菌已經有改善,其實中醫會唔會認同呢D 西方 clinically researched 既保健品
其實有濕疹係咪做多啲運動好啲
一直反覆有濕疹已經5-6年
本身都有啲肥
個人好懶..冇咩動力去跑步
曾經被診斷為中氣不足 食D 藥好似無咩料到改善,之前腸胃都唔好,而家食下益生菌已經有改善,其實中醫會唔會認同呢D 西方 clinically researched 既保健品

有效就係有效架啦,唔通話佢地係安慰劑咩
不過要諗下點解身體會少左啲益生菌呢,如果唔解決根本問題,只係不斷補充益生菌,咁同糖尿病打胰島素一樣,都係無醫治到問題。
其實有濕疹係咪做多啲運動好啲
一直反覆有濕疹已經5-6年
本身都有啲肥
個人好懶..冇咩動力去跑步

身體好,百病自然無
不過好少聽到單靠健康生活就解決濕疹嘅案例
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=2_492545_0&category_guid=nextplus&category=magazine

其實我覺得啲中醫車幾好
俾啲後生學野, 日日都FULL BOOKING
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=2_492545_0&category_guid=nextplus&category=magazine

其實我覺得啲中醫車幾好

3年約後咪俾人兜走
我通常都放工做運動
仲要一星期可能先做2~3次運動
但唔會做得太勁
(姐係踏30分鐘單車咁 )
咁其實做唔做運動好
可唔可以長期似杞子水?

而家一日兩杯,會唔會傷肝?
可唔可以長期似杞子水?

而家一日兩杯,會唔會傷肝?

不如用菊花

其實我覺得啲中醫車幾好

3年約後咪俾人兜走

又難儲客

就學野而言啦, 正如條LINK所講, 一般人都唔會搵後生睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞