[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
我認到嘅有知母、黃柏、熟地、黃連、蟬蛻、竹茹、荊芥。

仲有茯苓、南棗、辛夷、木蝴蝶
巴打我呢年幾個左腹間唔時冤住痛, 郁或跑步時會扯痛, 左後頸又成日痛連住上左頭頂都會痛...個頭通常係訓教同起身0個下會覺得"un"住痛,好困擾, 全部都係左邊有嘢... 騎騎呢呢咁~細個中學有排係咁左邊頭頂痛都勁食panadol, 之後大大下冇嘢... 呢排又嚟過

另外我手腳前肢啲皮好乾 (淨係小腿同手臂乍喎), 幾濕都龜裂....唔知點攪.....
捱夜頭暈想嘔腳輕係做乜春
過幾個鐘又好似冇乜野
應唔應該睇中醫
定過左徵狀把脈都check唔到
巴打我呢年幾個左腹間唔時冤住痛, 郁或跑步時會扯痛, 左後頸又成日痛連住上左頭頂都會痛...個頭通常係訓教同起身0個下會覺得"un"住痛,好困擾, 全部都係左邊有嘢... 騎騎呢呢咁~細個中學有排係咁左邊頭頂痛都勁食panadol, 之後大大下冇嘢... 呢排又嚟過

另外我手腳前肢啲皮好乾 (淨係小腿同手臂乍喎), 幾濕都龜裂....唔知點攪.....

腹痛有冇做過乜檢查?左邊雖然冇咁多麻煩野,不過要知乜事都要落手檢查先答到。

頸痛得厲害可能要整,都要留意枕頭會唔會高度或硬度不足,又或者會唔會係睡姿問題。
過幾個鐘又好似冇乜野
應唔應該睇中醫

虛勞過度,休息夠睇下症狀有冇紓緩?冇就睇啦
過幾個鐘又好似冇乜野
應唔應該睇中醫

係12個鐘前既事
啱啱先第一啖固體食物入口
除左胃有少少唔舒服+頭扯住咁都冇乜野
係咪訓夠就無事
間唔中唔夠訓就咁係咪唔緊要
過幾個鐘又好似冇乜野
應唔應該睇中醫

係12個鐘前既事
啱啱先第一啖固體食物入口
除左胃有少少唔舒服+頭扯住咁都冇乜野
係咪訓夠就無事
間唔中唔夠訓就咁係咪唔緊要

似係生活習慣問題,我唔敢講唔緊要,後生就話頂得順,長期係咁唔係路

腹痛有冇做過乜檢查?左邊雖然冇咁多麻煩野,不過要知乜事都要落手檢查先答到。

頸痛得厲害可能要整,都要留意枕頭會唔會高度或硬度不足,又或者會唔會係睡姿問題。

多謝巴打,我俾醫生撳到唔想睇咁滯(連腸鏡都照埋
[quote]巴打我呢年幾個左腹間唔時冤住痛, 郁或跑步時會扯痛, 左後頸又成日痛連住上左頭頂都會痛...個頭通常係訓教同起身0個下會覺得"un"住痛,好困擾, 全部都係左邊有嘢... 騎騎呢呢咁~細個中學有排係咁左邊頭頂痛都勁食panadol, 之後大大下冇嘢... 呢排又嚟過

多謝巴打,我俾醫生撳到唔想睇咁滯(連腸鏡都照埋,結果冇咩嘢,但成日抽扯冤痛咁……

皮膚方面成日龜裂有冇方法可以令佢冇咁龜裂??
[quote]巴打我呢年幾個左腹間唔時冤住痛, 郁或跑步時會扯痛, 左後頸又成日痛連住上左頭頂都會痛...個頭通常係訓教同起身0個下會覺得"un"住痛,好困擾, 全部都係左邊有嘢... 騎騎呢呢咁~細個中學有排係咁左邊頭頂痛都勁食panadol, 之後大大下冇嘢... 呢排又嚟過

多謝巴打,我俾醫生撳到唔想睇咁滯(連腸鏡都照埋,結果冇咩嘢,但成日抽扯冤痛咁……

如果皮膚逢轉天氣就會皸裂,除左潤燥之外可能要治脾胃。外用嘅就用軟膏令表面嘅角質唔好咁易硬化脫落,會冇咁痕同易損。
想問下點睇香港腳同主婦手
其實中醫多唔多電子書
土地問題唔想本本買/影

如果皮膚逢轉天氣就會皸裂,除左潤燥之外可能要治脾胃。外用嘅就用軟膏令表面嘅角質唔好咁易硬化脫落,會冇咁痕同易損。

原來係脾胃……估唔到有關,我又真係多胃氣喎……多謝巴打

我怪啲,係長年都係咁,秋冬係會嚴重啲但春夏都keep住
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=19991780&category_guid=15335&category=daily&issue=20170416&mobile=1

一日拔3次,仲要一次40分鐘

由於太痛苦,石女士曾一度想中止療程,但養生館職員指感到痛楚,是因為正在排毒,發燒則有利於排毒。

又黎排毒反應
巴打 最近幾年慣咗夜瞓同壓力大 feel到自己身體差咗好多
胃口無乜 成日好易攰 好多暗瘡
嘗試早瞓都好困難
有時食辣嘢會成身好痕仲好似俾針吉咁 呢樣都困擾咗我好耐

而家病緊 咳+鼻塞 諗住早啲休息 啱啱八點鐘瞓 但瞓下醒下咁 仲發惡夢
有無咩提議可以點樣調理好身體
巴打 最近幾年慣咗夜瞓同壓力大 feel到自己身體差咗好多
胃口無乜 成日好易攰 好多暗瘡
嘗試早瞓都好困難
有時食辣嘢會成身好痕仲好似俾針吉咁 呢樣都困擾咗我好耐

而家病緊 咳+鼻塞 諗住早啲休息 啱啱八點鐘瞓 但瞓下醒下咁 仲發惡夢
有無咩提議可以點樣調理好身體

有外感清左先講
點調理...正常飲食,適量運動,作息定時...

其實好多時係一大堆壞習慣冇改累積一段時間令身體出問題,呢個等你求診時由醫師慢慢問仲好
路過, 想知你地點睇苗醫?

無咩認識

唔識
巴打們係咪識仁濟個陳偉醫生

認真問佢如何.. 始終中醫要長時間去睇成效

唔想跟錯師傅

題外話,早排 痾血,肚痾 痾足一個月

近排大便都叫成型同偏軟

但就好似變幼左

個人行條樓梯就心跳加速兼氣喘

病前踢足兩粒鐘波都無事,依家踢30分鐘,汗都未出就feel到心跳好很快,兼想暈咁款

個樣就朋友都話青白左,少左年青人應該有既血色

坐得耐起身個下更加見頭暈
有時個腦左邊太陽穴個位會feel到 啪啪啪咁既聲

我知應該痾虧左,想趁早醫番好個病根

應該點入手?

巴打們 請打救下小弟,多謝!

補充,唔移動的話個人算精神,focus到做野,唔會有心跳加速種感覺

就算通頂都無乜特別大問題 好似係

但feel到痾完後多屁左

胃口就正正常常咁

唔知有無野要補充

關於醫師,可以參考下我前面寫既
試談談點知醫師啲藥岩唔岩我(上)同(中)
你呢種新病,唔會好耐先見效。

根據你既描述,的確似氣血虧虛。
現時出血停左?有無查找成因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞