[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
西醫發現我貧血,所以想食啲補血嘢
但係我呢排成日熱氣,係咪唔飲得紅棗之類?咁可以點?

首先,紅棗係中醫理論上唔算補血藥,而偏於補脾胃。紅棗補血只係坊間既說法。紅棗普遍被認為係溫性,自覺燥熱,就唔好亂食啦。

西醫既貧血,唔完全等於中醫既「血虛」,唔係食補血野就攪得掂。
例如,如果同時腸胃差,就要調理脾胃。如果同時陰虛,就要滋陰。氣唔夠要補氣。
補血藥又分溫性同涼性。

所以最好搵專業人士處理。
點樣溝中醫?

有錢乜都有得溝
個個中醫都窮過鬼

係架咩?? 我以為工作穩定人工唔差嘅添!

http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/536999/

等乞食

咁…… 點解要讀呢科呢?

真心鍾意,無計

邊間u

唔自爆

首先,紅棗係中醫理論上唔算補血藥,而偏於補脾胃。紅棗補血只係坊間既說法。紅棗普遍被認為係溫性,自覺燥熱,就唔好亂食啦。

西醫既貧血,唔完全等於中醫既「血虛」,唔係食補血野就攪得掂。
例如,如果同時腸胃差,就要調理脾胃。如果同時陰虛,就要滋陰。氣唔夠要補氣。
補血藥又分溫性同涼性。

點樣溝中醫?

有錢乜都有得溝
個個中醫都窮過鬼

係架咩?? 我以為工作穩定人工唔差嘅添!

http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/536999/

等乞食

咁…… 點解要讀呢科呢?

但呢行好多父幹喎
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

打丁令腎精冇左,導致個人變敏感體質
可唔可以咁解釋?
其實我諗住戒丁睇下好唔好得番

雖然少啲丁係好事
但唔好過分強調精有幾重要
咽喉乾燥果位可以睇下
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

應該話,本身敏感體質,當正氣耗損,兼夾邪氣侵襲,就發成癮疹。不過都無差啦。
戒完番黎講下成效啦
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

丁得多導致脫髮增多尚且有得解,丁到轉體質之前應該已經打到損晒
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

丁得多導致脫髮增多尚且有得解,丁到轉體質之前應該已經打到損晒

但聽講從腎入手治脫髮效果唔好
我講係男性形脫髮
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

我講係男性形脫髮

要睇邊種 遺傳點搞都無用 虛搞到脫髮就布得搞

補血藥又分溫性同涼性。

血虛一定貧血 但貧血唔一定血虛 血唔血虛一把脈就知
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

我講係男性形脫髮

咁又唔好咁講
就算遺傳都總會有表現既症候
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

我講係男性形脫髮

男士型脫髮關鍵在於睪丸酮嘅代謝產物刺激毛囊令毛髮成長週期變短。長期而頻繁嘅性行為會令雄激素長時間維持活躍,可能會令本身已有嘅脫髮問題加劇,但加劇幾多就因人而異。

通常搵我醫脫髮嘅唔係女士脫髮就係鬼剃頭。兩者內治大致上都係調肝腎養脾胃活血利濕化痰之類,外治就用梅花針叩刺,日日做,通常到個病人唔返來之前都會見返啲毛仔出返來。
問問問,有病睇醫生啦屌

咪撚信坊間啲乜柒方呀
仲有叫你照x ray mri就咪撚慳啦,一個唔覺意整斷你條韌帶唔好怪人
熱咳應該有咩食療?
熱咳應該有咩食療?

涼茶 清熱既湯水 不過斷啱症先得
蕁麻疹睇中醫有冇用?

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

睇番你咁講係咪姐係冇得醫?

都唔係咁講既 要練番 人體最奇妙就係乜都有得練

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

我講係男性形脫髮

咁又唔好咁講
就算遺傳都總會有表現既症候

我已經做定心理準備 自我放棄 身體好 激數夠-甩 身體唔好虛-甩 中醫始終順期自然
咽喉乾燥果位可以睇下

絲打識貨
胡老好野黎

有。
相當於中醫既癮疹。
不過最好確診左先

可唔可以咁解釋?

雖然少啲丁係好事

睇番你咁講係咪姐係冇得醫?

都唔係咁講既 要練番 人體最奇妙就係乜都有得練

係咪練氣功?

你話陽痿既 用藥加運動戒丁 好得到 早洩用藥加鍛練 中醫第一個觀念三分治七分養 期實食藥只不過是一種輔助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞