[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike

一日一紅棗百歲不顯老
紅棗唔好太多,好易助濕,脾胃虛弱更甚
杞菊一齊飲啦,無咩問題,杞子入血分,
菊花入氣分,兩藥相配,可以加強滋腎養肝明目作用

濕疹瘦撚

嘴唇白不時有胃氣, 手腳偏冷

有冇話食咩好?

脾主四肢,其華在唇,巴打打咁多J,可以脾腎都已經出現問題
你忌生冷滋滯,食物,可以多食溫陽食物,牛羊肉(走肥),
但你有濕於裡,兒科有句,若要小兒安,三分飢與寒,
食野唔好太飽,易傷脾陽助濕,
湯可以平時煲北耆(15克)白術淮山生姜瘦肉湯咁飲下

肉湯滋膩唔太好喇

所以是瘦肉走肥

始終唔贊成煲湯文化,去濕就去濕,加夠肉落去,搞亂藥性,又平添油脂,實在無必要

老火湯文化都無

港女最鍾意
你出面幾多飲湯書
米水都醫到病啦
仲係凍飲

你一講我就諗起佢

一日一紅棗百歲不顯老
紅棗唔好太多,好易助濕,脾胃虛弱更甚
杞菊一齊飲啦,無咩問題,杞子入血分,
菊花入氣分,兩藥相配,可以加強滋腎養肝明目作用

濕疹瘦撚

嘴唇白不時有胃氣, 手腳偏冷

有冇話食咩好?

肉湯滋膩唔太好喇

所以是瘦肉走肥

始終唔贊成煲湯文化,去濕就去濕,加夠肉落去,搞亂藥性,又平添油脂,實在無必要

老火湯文化都無

港女最鍾意
你出面幾多飲湯書
米水都醫到病啦
仲係凍飲

你一講我就諗起佢

凍已經OVER哂所有好處
[quote]

肉湯滋膩唔太好喇

所以是瘦肉走肥

老火湯文化都無

港女最鍾意
你出面幾多飲湯書
米水都醫到病啦
仲係凍飲

你一講我就諗起佢

有唔舒服叫你返去搵佢睇,一條龍
不知幾多港女buy呢套
[quote]

肉湯滋膩唔太好喇

所以是瘦肉走肥

老火湯文化都無

港女最鍾意
你出面幾多飲湯書
米水都醫到病啦
仲係凍飲

你一講我就諗起佢

不知幾多港女buy呢套

長醫長有
[quote]

肉湯滋膩唔太好喇

所以是瘦肉走肥

老火湯文化都無

港女最鍾意
你出面幾多飲湯書
米水都醫到病啦
仲係凍飲

你一講我就諗起佢

不知幾多港女buy呢套

但我望過睇佢既港女都唔多
1個起2個止

肉湯滋膩唔太好喇

所以是瘦肉走肥

老火湯文化都無

港女最鍾意
你出面幾多飲湯書
米水都醫到病啦
仲係凍飲

你一講我就諗起佢

不知幾多港女buy呢套

但我望過睇佢既港女都唔多
1個起2個止

喊出嚟
你好
想入黎挑一挑機
想知中醫點醫雄性禿

你好
想入黎挑一挑機
想知中醫點醫雄性禿

不外乎辨證論治。濕熱清熱利濕,血虛補血,脾虛健脾,再配合外用藥。
你好
想入黎挑一挑機
想知中醫點醫雄性禿

不外乎辨證論治。濕熱清熱利濕,血虛補血,脾虛健脾,再配合外用藥。

髮為血之餘,血虛可致脫髮
濕熱上蒸頭部,導致髮落
脾虛致精氣不運,可致髮落
中年人好食肥甘煙酒,加上情志鬱滯,氣行不暢,病邪交織身體,可以影響頭髮生長
失眠訓唔到點搞?
12點上床 5點都未訓到
失眠訓唔到點搞?
12點上床 5點都未訓到

可以參考前面「失眠」一文
小羊咩
你篇下回分解幾時出
小羊咩
你篇下回分解幾時出

諗住無人催,慢慢嚟
咁多人鍾意話自己係經方派
我偏要做溫病家
試談談點樣知醫師開藥岩唔岩我(中)

上回講到,病人食完第一次藥後可以無反應,其背後原因各異,所以好難單憑第一次藥去判定醫師既用藥岩唔岩自己。依家我地繼續討論下去。

如果病人食完藥有反應,情況不外兩種:預計之內同預計之外。
出現預計之內既反應係皆大歡喜。暗瘡少左、鼻水少左、濕疹淡左,手腳暖左......病人病情減退,正氣恢復,治療有效。

但如果病人食完藥出現預計之外既反應,情況就複雜得多。
其中一種反應係病情加重,又或者生出其他問題。例如濕疹範圍加重,又或者外感發熱唔退,反生出腹瀉。
呢種情況下,病人多數自覺身體不適加重,精神無改善甚至更差。
此為誤治。方藥同病情不相應也。
誤治唔代表醫師廢,可能係病人講唔清楚證狀、藥物質量出錯、病機太複雜等等,除非係好嚴重而淺顯既錯誤,否則我地唔能夠單憑一次誤治去否定醫師醫術。

坊間傳言,有時病情惡化只係「排病反應」,過後會好。呢句話絕對荒謬,絕非中醫理論,好多時只係醫師避免病人責罵既藉口。
無錯,因為中醫有汗、吐、下等特色治療手段,有時病人服藥後會出汗、嘔吐、瀉下,亦有所謂「眩瞑反應」,服藥後突然眼前一黑,頭暈目眩,出冷汗。但呢啲反應過後,必定好快轉危為安,病邪消退,病人安適,而唔會令病人病情更差。
特別一提,仲有一種情況,係方藥正確,但可能病人正氣不足既緣故,所以未能完全排邪,過程中產生惡寒、震顫、出冷汗等等正邪交爭激烈既反應,呢個情況下唔係醫師誤治,只要同醫師溝通,醫師稍為調整方藥,定當病解人安。

而預計之外既反應,仲有舊病有改善,但有新病情出現,例如外感退熱後,病人出現口渴、疲倦既情況。
呢種情況既原因可以係,病情舒解後既正常反應、病情舒解後舊患浮上水面、又或者藥物使用稍有不善、對病情判斷稍有偏差等等。
總括黎講,呢個情況都係良好既,證明醫師至少都有一定水平。
咁多人鍾意話自己係經方派
我偏要做溫病家

溫病家最大既困境係藥物
要醫衛分證,依家既連翹銀花都係垃圾,各種利濕藥難有鮮品
要醫血分證,無犀角,羚羊角又貴到癡線
btw,半本溫病,都係經方打底姐

利申:尊崇經方,旁採各家
咩都唔識,不過近一年傾向睇中醫
傷風感冒,痾嘔肚痛,中醫都好快見效
針灸都好得,但每次針完都有啲暈
話中醫唔work 嗰啲,有無戒口先?
戒口好緊要,仲有凍嘢真係唔飲得

諗起舊公司有個笑話,有日睇症接左個阿嬋嘅針灸症,佢話之前幾次俾另一個醫師針完都暈暈地,望返病歷係膝痛針腳,問多兩問先發現佢長年冇食早餐習慣然後十一點幾去做針灸
濕疹JJ
呢家睇緊一個中醫
已經開過4-5次藥
但次次都好似feel唔到有到好左
對上果次開既藥食完2日之後就覺得身體乾左(會有皮屑)
因爲驚會愈來愈乾之後自行停左藥冇食
停左之後加上搽類固醇就冇咁乾
之後返去覆診同醫師講埋個情況
今次開既藥食左1-2日左右就feel到開始個身體又乾乾地
(又係有皮屑)
想知道可以點做
月經唔係個個月固定有
有時會忽然間兩三個月先黎一次
有冇話可以點樣改善
月經唔係個個月固定有
有冇話可以點樣改善

要食藥改善,唔係話三言兩語講到

諗起舊公司有個笑話,有日睇症接左個阿嬋嘅針灸症,佢話之前幾次俾另一個醫師針完都暈暈地,望返病歷係膝痛針腳,問多兩問先發現佢長年冇食早餐習慣然後十一點幾去做針灸

好在醫師無上身
各位記得要食飽訓足先去針灸,唔係好易暈針
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割
因為割完好大機會又會生返
月經唔係個個月固定有
有冇話可以點樣改善

要食藥改善,唔係話三言兩語講到

經期問題成因眾多,可以係血虛、血瘀、虛寒、痰濕、氣鬱等等,建議你搵專人處理。
平日最好保持開朗,戒凍飲,早啲訓,會有一定幫助
子宮有水瘤中醫醫唔醫到
西醫話無謂割
因為割完好大機會又會生返

割完過半年肌瘤朱古力瘤生齊都聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞