[巫醫巫術]想講下中醫得唔得

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
前日睇中醫濕疹,問佢樓下中醫車開歸脾湯啱唔啱,佢話主要係幫睡眠唔係皮膚,同埋有啲補藥可能會發。
佢話皮膚應該主要係清唔係補,我問佢自己開俾我係咩方,佢話唔係經方係現方,用自己經驗加減

濕疹嘛,係唔係都清熱祛濕囉
係呀,我插緊你班中醫
個L個都係咁睇病
前日睇中醫濕疹,問佢樓下中醫車開歸脾湯啱唔啱,佢話主要係幫睡眠唔係皮膚,同埋有啲補藥可能會發。
佢話皮膚應該主要係清唔係補,我問佢自己開俾我係咩方,佢話唔係經方係現方,用自己經驗加減

係呀,我插緊你班中醫
個L個都係咁睇病

咁應該點搞
[quote][quote]黎m黎左差唔多1個月
拖拖拉拉咁 係咪死得

呢排訓極都唔夠關唔關天氣咁濕事

係隔左一陣時間流定點?中間經期時間出血量係唔係少?定每日都流同m到果時咁多?

少少咁黎
我有日食左成碗綠豆薏米 諗住去濕疹
關唔關事

係婦科黎講都可以係種病,叫做經間期出血,你可以參考下,但想攪掂佢,最好睇醫生。中/西醫都睇下

係呀,我插緊你班中醫
個L個都係咁睇病

咁應該點搞

中醫唔係你有濕疹就醫濕疹
更重要可能係你全身其他症狀
哪怕係口唔口渴,可能都已經反映緊唔同病機
失眠建唔建議睇中醫 有冇得醫
持續左幾年 每日都起碼2個鐘先訓到

係呀,我插緊你班中醫
個L個都係咁睇病

咁應該點搞

佢話我腸胃唔好,要清腸胃
的確我胃氣係比較多,耐唔耐個胃都會有啲唔舒服
失眠建唔建議睇中醫 有冇得醫
持續左幾年 每日都起碼2個鐘先訓到

啪藥啪到唔識攰唔識瞓嘅都醫過
用藥用得準的話會有幫助,不過都要知有冇啲壞習慣要改。
長期抑鬱,情緒易怒,失眠,日日都冇精神精力體力去應付所有野,記憶力腦力好差,最慘係攰到咩都做唔到,連說話表達能力都影響,仲要手震細膽,係咪打丁打到虧左,仲係十幾歲。睇極中醫都冇咩用,好一排又變返咁。
仲有樣野好怪好鬼,就算我有一兩日突然狀態好好,但係每次一去訓教訓醒又同上邊一樣。。。
係咪已經玩完
調經大約要睇幾耐先有效果睇到? 點先知個中醫岩唔岩自己?

起碼兩三個週期先有初效。食藥首先要冇明顯不適,代表受到啲藥,之後係症狀有改善,最好就係整個週期冇乜唔舒服又準時咁過渡。
要調理到想生仔嘅就要睇埋脾胃功能得唔得,腰臀會唔會太緊之類。

起碼兩三個週期先有初效。食藥首先要冇明顯不適,代表受到啲藥,之後係症狀有改善,最好就係整個週期冇乜唔舒服又準時咁過渡。
要調理到想生仔嘅就要睇埋脾胃功能得唔得,腰臀會唔會太緊之類。

其實係咪等於幫我調理身體咁?
同女友行房轉姿勢會軟 而家出黎做野大半年通常一星期一j 有冇咩解決方法幫到
就算以前都係頂多兩三日打一次飛機到
唔係肥仔 有做gym有一個禮拜一次帶氧
好多夢發呀!
每晚都發好多夢
每次醒都記得只少三個夢境
明明已經做野
但就發夢見到啲老師上堂望實我做堂課
我又發夢見到個唔想見住嘅朋友
佢係夢入面係啞嫁
我就同佢周圍行黎行去

關唔關天氣事呀?
同女友行房轉姿勢會軟 而家出黎做野大半年通常一星期一j 有冇咩解決方法幫到

扑慣左

其實係咪等於幫我調理身體咁?

通常女性調經都會順手調埋其他問題,又或者預見到會轉天氣時剛好來M前後幫病人打定底先,反正都係十幾味內搞掂

寄語一句,好多都唔關腎虛事,好多反而係濕熱為患
女人病問唔問得

係呀,我插緊你班中醫
個L個都係咁睇病

咁應該點搞

佢話我腸胃唔好,要清腸胃
的確我胃氣係比較多,耐唔耐個胃都會有啲唔舒服

諗起浸大之前有個研究
女人病問唔問得

無話唔得,俾少少意見咁囉
好多夢發呀!
每晚都發好多夢
明明已經做野
佢係夢入面係啞嫁
我就同佢周圍行黎行去

關唔關天氣事呀?

係咪好燥熱呀
好多夢發呀!
每晚都發好多夢
明明已經做野
佢係夢入面係啞嫁
我就同佢周圍行黎行去

關唔關天氣事呀?

係咪好燥熱呀

結果都係睇左巫醫
應該係有壓力
因為世界在乎你
肺風可以用咩方醫?

寄語一句,好多都唔關腎虛事,好多反而係濕熱為患

呢個真,曾經有個正值壯年嘅病人,三十中左右,已經有類似症狀,外加易攰,無胃口,訓得差,腰腿重著感,一開始溫脾腎用附子理中無乜效果,之後重用清利濕濁效果好好,已經唔洗覆診,雄風再現。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞