[💳] 信用卡討論區(5) 伸手請用EPS

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
點解無乜聽到你地講東亞果張 明明佢$5蚊一里應該係最抵 其他都6蚊里

上網買野DCC 手續費0.8%, 一唔小心無故俾多錢,好唔抵

Dcc真係咩?

岩岩都上網睇左小小資料 想問下如果我上網買野果時個網站係外國網黎
咁但係我結賬果時佢都係自動寫番hkd 比我睇 咁樣計唔計dcc?

東亞MasterCard 要0.8%手續費 勁狗
點解無乜聽到你地講東亞果張 明明佢$5蚊一里應該係最抵 其他都6蚊里

上網買野DCC 手續費0.8%, 一唔小心無故俾多錢,好唔抵

Dcc真係咩?

岩岩都上網睇左小小資料 想問下如果我上網買野果時個網站係外國網黎
咁但係我結賬果時佢都係自動寫番hkd 比我睇 咁樣計唔計dcc?

佢講緊果個你以為係香港網買野收港紙
點知果個原來注冊地唔係香港
會收手續費
好似hotels.com 呢d

你講果個自動轉港紙真係制都唔好制
匯率貴到hihi

between,因為5蚊一里既作用係真係得八達通
同其他卡無倍蚊既類別先用得著
今朝申 dbs black 唔知幾時批

我學生black批了
等緊收卡

等咗幾耐

cv同black master都係一個工作天

我都好似批左

諗住一收到張Black就cut張cv

張cv收我年費就cut

Dcc真係咩?

會收手續費

匯率貴到hihi

咁如果年薪大概38萬想儲里數又唔想有呢d麻煩應該邊張最好? 除左sc果張
因為sc我有一張食唔到迎新

以5/6蚊一里AM計 其實冇
因為DCC嚟講
DBS BLACK冇分
BEA 0.8%
SCB 1%

CITI囉 但要求高又收年費
想問下dbs$
係未自動儲住
唔會自己幫你現金回贈?
要同dbs申請先做現金回贈

Dcc真係咩?

會收手續費

匯率貴到hihi

咁如果年薪大概38萬想儲里數又唔想有呢d麻煩應該邊張最好? 除左sc果張
因為sc我有一張食唔到迎新

以5/6蚊一里AM計 其實冇
因為DCC嚟講
DBS BLACK冇分
BEA 0.8%
SCB 1%

CITI囉 但要求高又收年費

citi係咪真係飛機果張?我見果張要8數里?

prestige
想問下dbs$
係未自動儲住
唔會自己幫你現金回贈?

yes
btw DCC用開上商 8蚊里唔收CHARGE PAYME大法又有分
同學有張勁重既卡 唔知咩黎
黑色面
求解答

黑色離唔開果幾張

唔通AE 黑卡咩

好似唔係ae
Ae好似有個戰士係到

黑色唔係有好多咩
vs, ae, dbs black, 中銀銀聯白金,hsbc premier提款卡 。。。。。。

多到數唔曬,但最重一定係ae

黑色卡大把,銀包3張都係黑色
HSBC VP,DBS BLACK,上商鑽石銀聯

重既話唔係ae咁應該係citi ultima
有冇人知用DBS EMINENT CARD 碌HSBC PAYME 當唔當網上簽賬
想問下dbs$
係未自動儲住
唔會自己幫你現金回贈?

yes

thabk you
今朝申 dbs black 唔知幾時批

我學生black批了
等緊收卡

等咗幾耐

我都好似批左

張cv收我年費就cut

學生cv好似永久免年費喎
不過我唔肯定嘅

我學生black批了
等緊收卡

等咗幾耐

我都好似批左

張cv收我年費就cut

不過我唔肯定嘅

cv定black好

我學生black批了
等緊收卡

等咗幾耐

我都好似批左

張cv收我年費就cut

不過我唔肯定嘅

cv定black好

black
dbs有咩特別 見好多人申請咁既

窮撚,新手入門必備
有錢就hsbc vs, citi 飛機

我係平時入油先用 食飯都小 用dbs定大新1%好

咁樣儲得太慢 one+好d

次次都好小100蚊左右 其實black card 係咪唔抵?

dbs 係咪冇限期
我見都有現金回 佢既儲dbs dollars 點計法

我都好似批左

張cv收我年費就cut

不過我唔肯定嘅

cv定black好

black

總知佢一收就cut
唔收就keep住

窮撚,新手入門必備

次次都好小100蚊左右 其實black card 係咪唔抵?

dbs 係咪冇限期

本地125回1 = 0.8%
外幣83.333回1 = 1.2%

我都好似批左

張cv收我年費就cut

不過我唔肯定嘅

cv定black好

black

總知佢一收就cut
唔收就keep住

當然 每個月買APPS都幾好用
東亞瑩光卡 同 中銀 I-card
只能二揀一,各位會點揀?

緊係icard

窮撚,新手入門必備

dbs 係咪冇限期

咁我係咪申請dbs black 好d 可以現金回贈又得
換機票又得? 數分冇限數?

窮撚,新手入門必備

dbs 係咪冇限期

black 唔係有八折換cash dollar咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞