[💳] 信用卡討論區(5) 伸手請用EPS

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想問下用左dbs cv 用左flexi shopping分期計唔計迎新?
想問下用左dbs cv 用左flexi shopping分期計唔計迎新?

7.
就迎新優惠而言,「合資格簽賬」乃指已誌賬的零售簽賬交易、八達通之自動增值金額及/或「信用卡免息分期貸款」之每月供款。

http://www.dbs.com.hk/personal-zh/credit-cards/compass-welcome-tnc_2.htm

為免產生疑問,以下類別之交易將不屬於合資格簽賬:現金透支及有關手續費/行政費用、八達通之申請費/手續費、「結餘轉戶」、「Flexi Cash迅用錢」、「現金轉戶」計劃、「輕鬆分期付款」計劃、「COMPASS VISA 先簽賬後分期」計劃、繳付稅項、透過網上/「繳費易」服務/24小時客戶服務熱線繳付的繳費賬項、於香港以外的銷售點(就網上交易而言,指商戶的登記及/或結算所在地)所進行的港幣交易、籌碼兌換、外幣兌換、証券買賣、信用卡年費、財務費用、逾期費用、沖正簽賬、已被取消、正在進行索償、退貨及/或退款等的簽賬或銀行不時決定的其他類別的簽賬。
係咪姐係呢個
三月優惠:
https://www.broadway.com.hk/promotion/201703-hsb/promotion.html
一齊研究下係咪用Apple Pay簽$3000 回 $700

應該係
實體卡 >=$3000 回 500, apple/android pay 再額外 200
巴打們放幾多張卡係銀包
岩岩清銀包順手將 compass visa 同 enjoy 放埋係屋企算 (入晒 apple pay)
銀包淨係放 cx ae, one+ 同 dbs black master 咁岩一張 visa 都無

7.
就迎新優惠而言,「合資格簽賬」乃指已誌賬的零售簽賬交易、八達通之自動增值金額及/或「信用卡免息分期貸款」之每月供款。

http://www.dbs.com.hk/personal-zh/credit-cards/compass-welcome-tnc_2.htm

為免產生疑問,以下類別之交易將不屬於合資格簽賬:現金透支及有關手續費/行政費用、八達通之申請費/手續費、「結餘轉戶」、「Flexi Cash迅用錢」、「現金轉戶」計劃、「輕鬆分期付款」計劃、「COMPASS VISA 先簽賬後分期」計劃、繳付稅項、透過網上/「繳費易」服務/24小時客戶服務熱線繳付的繳費賬項、於香港以外的銷售點(就網上交易而言,指商戶的登記及/或結算所在地)所進行的港幣交易、籌碼兌換、外幣兌換、証券買賣、信用卡年費、財務費用、逾期費用、沖正簽賬、已被取消、正在進行索償、退貨及/或退款等的簽賬或銀行不時決定的其他類別的簽賬。
係咪姐係呢個

佢只計已誌賬。
即你簽$3000分6期,佢一個月只計你誌帳$500
唔係當你一個月簽左$3000
快啲簽反夠啦

仆街啦 今日已經三月
如果我碌完DBS black card,但pps入左錢去CV
當唔當找左card數?
現時結欠CR姐係點解,點解可用信用額大過佢
如果我碌完DBS black card,但pps入左錢去CV
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當
點解CV同black card個可用信用額唔一樣?
點解CV同black card個可用信用額唔一樣?

唔通你唔係用現有戶口登記
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當

兩張卡分開交錢架。。打電話上去card centre 叫轉移credit 啦
巴打們放幾多張卡係銀包
岩岩清銀包順手將 compass visa 同 enjoy 放埋係屋企算 (入晒 apple pay)
銀包淨係放 cx ae, one+ 同 dbs black master 咁岩一張 visa 都無

CXAE , DBS BLACK都入埋apple pay
特別係AE 收得AE嘅鋪應該都有APPLE PAY
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當

兩張卡分開交錢架。。打電話上去card centre 叫轉移credit 啦

咁點解我用payme拎哂black card啲額,cv都會無哂信用額
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當

咁點解我用payme拎哂black card啲額,cv都會無哂信用額

你係咪學生啊屌
學生嘅cv同black嗰10k credit係共用
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當

你係咪學生啊屌

咁姐係 唔係學生就唔會share credit?
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當

你係咪學生啊屌

係因為學生最多得10k 例嚟架
你估銀行唔想俾多啲咩
無限入lounge信用卡! AE CX 卡迎新簽$5,000有9,000里 [唔簽都送 3000里數]

三個月內簽本地簽賬$5,000,就有9,000里!

其實最抵玩係, 唔簽都有3000里送....

第二年費有冇得waive ?

一年簽夠150k
或者marco polo有銀卡
就有得waive

即係cut左去等cool down ?

之後應該申請甚麼咭可入?

已有SC360 張Priority pass .

申請citi bank ?
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當

你係咪學生啊屌

你估銀行唔想俾多啲咩

但點解CV話我可用信用額得九千幾,但black card話八千幾
當唔當找左card數?

2張卡分開架,緊係唔當

你係咪學生啊屌

你估銀行唔想俾多啲咩

但點解CV話我可用信用額得九千幾,但black card話八千幾

share信用額。
開多張有可能加少少俾你。唔加係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞