逼人表態根本係一種另類既「白色恐怖」

867 回覆
4863 Like 407 Dislike
我諗被逼表態嘅人嘅身分往往同逼人表態嘅入身分係有分別,被逼嘅人通常都係社會入面嘅知名人士,可以係明星、偶像。

即係話佢哋係一般人嘅心理、生活、意識形態、行為嘅投射。佢哋同時係一個個體,亦係一群人嘅反射。佢哋之所以被追捧同與別不同之處就係擁有比一般人大的影響力,因為佢哋背負嘅係一大班人嘅祈望。

同政治人物又唔太一樣,因爲一切政治行為都係政治人物工作嘅一部分,所以喺聚光燈下又同上面講嘅有名人唔同。

我哋只係記得佢哋係我哋欲(慾)望嘅投射,忽略咗佢哋同我哋一樣係自由嘅個體。佢哋行為同說話嘅影響力都比一般大眾強而大嘅同時,水能載舟亦能覆舟,用緊依樣嘅搵食、成名外,依樣嘢都可以將佢打沉。

但問題係就當佢哋無辦法滿足大眾嘅欲(慾)望嘅時候,就會產生衝突。我哋到底要用邊個角度去分析依個人,要點做先叫合理?

如果我哋假定同猜測一個公眾人物,因為佢哋唔做某件事(不行動都係一種行動?),就等於佢哋贊同或不贊同某啲價值同立場,依種行為又係咪正確?

我諗我哋需要更多嘅理據同證據先可以做分析,之後先會有個初步嘅判斷,仲要有中長期嘅觀察(人會不停改變),先會有一個較為合理判斷結果。

造神同做神係一件好平常嘅事,同時又係一件好可怕嘅事。
精神勝利法
你估有人放權俾佢哋,佢哋唔會批死人?
你都戇鳩
次次轉新game班撚屌夠洗版話悶話要轉game
係咪又搞鳩佢個台?
其實係ok
冷嘲熱諷, 笑佢好, 寸佢好. 你有權利
但批鬥人地逼人寫名真係好撚生番....
係咁用啲理由黎證明自己唔係紅衛兵
但不斷狙擊達哥
你失望咪唔撚睇囉,我自己睇開達哥對佢冇提過哩單嘢都好失望
但不至於咬撚住人唔放掛?
我覺得好大程度咁多巴打屌鳩達哥
係因為當初達哥係一個有學識 關心政治 留意時事 同時灌輸好多正確概念比觀眾既人 大家buy佢有文化 形象貼地 一致認同係一個有質素既台 終於令到達哥愈黎愈高知名度
佔中時期佢仲表明緊自己立場 到依家上位啦 開始多中資合作 即時為左生計而沈默 唔單只咁 chatroom呢期係咁互屌 達哥都好似視若無睹咁 明明日日都講緊新聞 點解最切身最緊要既新聞又走去無視? 其實答案都好明顯 咁好明顯同當初達哥所講所做既野背道而馳啦
我都覺得逼人表態好無意義亦唔應該 但作為一個以貼地上位既公眾人士 完全唔做任何評論 係咪有d唔應該?
當日你叫我地一聲「兄弟」,今日我哋體諒你事業有成,明白要做到今日呢番成績唔係容易嘅事。

只可以講句道不同不相為謀,你嘅事業,我地班「兄弟」唔能夠再支持啦。

我唔能夠代表其他人,但係我個人唔會逼你放棄事業,因為我賠唔返畀你,我亦唔會話又要「批鬥」、又要「清算」,但係我亦唔能夠再支持你。
幾耐先轉一次驚,而家班友係日日入去搞事
正評係我比樓主
不過依家同啲人講咩都無用
更甚講一句,香港公民質素未去到配有民主地步
好容易係網上被人炒作一兩句就搧動到,唔係點會發生咁多集體炒車
我亦都唔覺得呢個社會爭取到啲咩
只會越黎越多人離棄呢個社會
呢幾年成日講話無廣東歌手、無一啲去到國際級既藝人
因為睇下呢個社會點待呢班人
只可以講大家有份做成
同D支那人逼D明星愛國冇分別
事實係佢地最勁已經係用網名係網上不停攻擊人

達粉hi
真係r撚曬頭 姐係我支持既人唔表態我就唔可以屌佢 咩道理 你變相係唔係又係白色恐怖?

想當年連登仔咪又支持剪信用卡玩謝唯唯 點解又冇人大義凜然支持唯唯 真係r撚曬頭?

同埋樓主用個逼字真係好撚誤導 你就真係傻逼啦大陸狗 佢唔表態我屌9佢唔支持佢就叫逼? 林鄭依加硬推送中就真係逼香港人硬食啦

你咪唔好撚出嚟囉 講到69出嚟好似為左我地班同路人咁 企遠啲啦低能仔
EXACTLY
從來無人逼達哥表態 係屌達哥變左姐
發覺班賤種达狗fans為咗護主開始拖其他公眾人物落水
https://lih.kg/1187105
對住共匪都要沉默
樓主返去強國住啦
你可以批評佢,但日日入人台洗版咪搞事囉

上面已經有隻達犬粉瘋狂護主
唔係為咗護主,係為咗突顯你哋啲雙重標準
反達班假膠成功弄假成真鬥死達哥
下個到邊個

利申唔明點解要咄咄逼人係都要佢表態
一啲都唔覺得羞恥
睇開支持開有咩問題

正如你做連衛兵咬鳩人, 逼人填名
你會唔會羞恥丫?

你係有權咁做, 但你睇下你宜家說服到邊個? 波台啲人?
咁又有幾民主幾有效呀?
迖狗係現代吳三貴 引曬班大陸fans入關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞