逼人表態根本係一種另類既「白色恐怖」

867 回覆
4863 Like 407 Dislike
唔好亂類比,我入得去考試就代表我接受佢既規則
仲恐怖過白色恐怖
所以年年表態今年唔講係仲大罪過年年都唔提或者直頭親支嘅?
咩標準黎?
幾時話你反達?
鬼拍後尾枕?
同意,支持,團結一致
屌黎屌去有咩意思
其實簡單啲嚟講 你就欣賞佢個人 而佢做咩事你都會支持佢 所以你個論點始終就係我鍾意所以我鍾意
佢講呢啲敏感嘢都係抽完水先至帶頭盔, 你咁講法即係呢一單嘢都係要求佢抽水再戴頭盔啦, 佢抽得水咪即係表態囉
不過老老實實
我地呢D普通人就話講乜都得,因為無人理

但換轉角度諗
如果自己講一樣野,會引到成份收入無左
要養家果D其實真係未必可以一下子咁決斷
精神有問題,打反達邏輯回覆我,然後又話幾時話你反達
小學雞辯論法
點解要有代議政制、議會民主?點解投票係不記名,就係因為保持政治沉默係每個人既基本權利,你鐘意表達自己立場唔代表要逼人咁做

呢部份冇錯

但逃犯條例唔單係政治問題,關係到香港人自由,人權,是非黑白分明
政治沉默可以,但大是大非都咁,係良知問題
反對修例都係為咗對抗中共
爭取香港嘅自主權
你連最終嘅目的都唔理 就變咗倒果為因
為反對而反對
咁佢停咗個channel 咪就係怕咗你地囉
人地不嬲拍開片 而家咪就係無選擇下停咗個channel囉
到佢表咗態先叫迫?
到時叫成功被迫表態 你地依家未成功就唔叫迫
你地迫完人自己又死口唔認 問心啦
你覺得我用緊類比? 我係變相笑緊你對個逼既定義闊過西隧咋 類比 想笑撚死邊個
你覺得逃犯條例好重要,公眾人物要表態
環保撚覺得全球暖化好大鑊,公眾人物要表態
人權鬥士覺得第三世界婦女被姦殺好慘情,公眾人物要表態

全世界咁多大單嘢,要講哂先叫負左責?而家公眾人物兼任時事評論員?
邊個有權決定公眾人物應就咩議題表態,咩唔使?
你?
因達哥而分裂,係助長緊五毛
https://lih.kg/1189127
從來都冇屌過達哥一句

人各人志 有人為錢 有人為理念

係對樓主個保持沉默既論點有d保留姐
早半個月又話送中唔怪連登仔事
係拉廢老,乜風風又轉喇
聽講屌達狗可以香港獨立
我都去屌埋一份了
你算把啦,將啲我冇講過既ff夾格屈落我到
簡單啲黎講俾個皇帝你做都得呀
你同反達有同一個邏輯, 等於你就係反達?
今次真係神邏輯
子華有違過往 提社會時事政治問題 嘅作風
逃犯條例修訂咁大件事都隻字唔提

下一個子華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞