逼人表態根本係一種另類既「白色恐怖」

867 回覆
4863 Like 407 Dislike
就係個個都唔出聲 // 政治冷感 // 沉默
香港咪搞成咁囉
咁你未堅持你既思想囉,到你做左老屎忽再教番下一代

每日送150人黎,你一係就阻止到
如果你阻止唔到就要同化佢地成為同一陣線
而唔係屌鳩佢地落黎搶資源屌完佢地會番上去?
未多左人撐建制派囉傻仔
唔通向政府抗爭咩
唔表態既YouTuber
扮中立 = 隱性建制
哩一幕
真係好似啲蝗見人唔認中國人就屌到人地道歉收山咁
咩逼人表態

你可以ignore所有政治既內容

淨係連登討論毒男點溝女架
笑咗
你連6月9都唔去 係道指點江山 扮理性
呢個時勢你呢種perspective先係唔理性 而且唔尊重為敢言而犧牲嘅其他人
中共=批鬥
連登仔批鬥人逼人表態
所以連登=中共
"咁你未堅持你既思想囉,到你做左老屎忽再教番下一代"

"如果你阻止唔到就要同化佢地成為同一陣線"

兩樣野點關連到
這真是個有點諷刺的玩笑。我想寫的“憤怒的大多數”以為脫胎於許知遠的概念但其實是王小波的,而最後“憤怒的大多數”又在內核上更為接近“庸眾的勝利”。大概這就是宿命吧——雖然我一直很討厭這個詞。

之所以要寫“憤怒的大多數”,一方面是因為多年以來頗有這方面的感受,另一方面是因為這種感受在前段時間被刺激得極為強烈——豆瓣上的一篇文章被越來越多的人謾罵,我也不得不關閉了評論。

自那之後,我開始覺得,時代變了:王小波寫沉默的大多數的年代,知識分子很少且都是苦悶壓抑的,發聲的空間和平台也少;而如今,知識分子未必多,但發聲的空間和平台卻多了很多,而略有“文化”的中國人都難免有點“俠義精神”,當有了鍵盤這個強大的武器之後,他們便“以嘴為刀”,紛紛用最惡劣的言詞來伸張最凜冽的正義。

凜冽的正義,必須是憤怒的。因為他們認為:無憤怒,不力量。幸好以大多數人殘存的對“真正的正義”的理解,他們還知道動手大概率是犯法的,所以,“噴”這種相對溫和的表達正義的方式,變成了他們最主要的手段,也成了他們最主要的狂歡。

對了,相信你知道,他們大多數都被叫作“噴子”,他們數量龐大,漫無目的,他們有相似的特徵,卻又細分為不同的群體,很多時候,最激烈的戰爭,就在他們的細分群體之間展開。

除了偶爾自我調侃的時候,他們幾乎都不認為自己是噴子。 “鋒利的語言”是對付敵人最好的武器,他們自以為是當代魯迅,自己也可以如匕首,如投槍,如戰士一般,站在道德的製高點上,噴盡天下,唯我獨尊。在他們眼中,憤怒是一種光榮的象徵,是一種正義的表現,是一種鬥爭的方式,是一種榮耀的證明……

壞人如此猖狂,何不與我同怒?他們很多人都有“堂吉訶德”式的可笑的正義感,更有“正義”被證明是錯誤的之後更可笑的“惱羞成怒”。不管是正確的憤怒,還是失敗後掩飾失敗的憤怒,反正他們認為,憤怒就對了。就像他們並不了解的搖滾、朋克,他們只需要一種流行的外衣,披上之後,能表現自我就行了。

也就是說,大多數憤怒的正義者,不過是譁眾取寵博關注的可憐人罷了。正義是最安全的手段,憤怒是隱藏在正義之後的最安全的發洩手段和博關注手段。一旦憤怒和正義相關,那麼,一切事情都變得一舉多得起來,那麼,為什麼不去憤怒得正義一下呢?

憤怒的大多數,大多數也都認為自己是聰明人,而本質上只是自作聰明的蠢人。[/b]以《烏合之眾》的觀點來看,憤怒的大多數都是容易被煽動被控制的人,恰恰是最蠢的人。他們自以為披上正義的外衣就顯得聰明了,但憤怒會焚燒一切偽飾,讓其內在豐滿的愚蠢赤裸裸地展現出來。

憤怒的大多數不僅喜歡以正義之名,其實還喜歡以自由之名,以民主之名,以一切可以站在製高點上的名義為名。說到底,以什麼為名固然重要,但更重要的是表達憤怒,發洩情緒。所以,憤怒的大多數不管給自己找多少理由,其實都是一場庸眾的狂歡。這種非常具有攻擊性的狂歡,在所有可以自由發言的平台氾濫,只要不涉及紅線,不作死地攻擊某些真正有核心實力的存在,這種狂歡就會繼續自由地氾濫在各個平台。這似乎有點自相矛盾,但是,讓這種憤怒得到發洩,讓這些庸眾有點盲目卻破壞性不大的事情可做,也許也是一種維持穩定的方式吧。

憤怒的不一定都是庸眾,但憤怒的大多數數必然是庸眾。群體無意識,是庸眾的核心標籤,憤怒非常容易導致群體無意識。以憤怒表達正義,在很長一段時間內還會廣泛存在,這就像某些歷史階段一樣,是不可能跳躍過去的。同時,與憤怒的大多數對抗也是很悲慘的事,因為他們自命正義,又覺得法不責眾,所以他們抱團之後的攻擊性殺傷力太大,假如不小心站在某些憤怒的大多數的對立面,我勸你最好夾起尾巴做人。

總而言之,憤怒的大多數是一種社會病,並且局部傳染力極強,在網絡上,因為某些自由的因素,很多人甚至樂意感染這種病。

[b]病民攘攘,大概只能強制管理吧?可惜,染這種病和管這種病,都是莫大的悲哀。唉!

係咪覺得熟口熟面呢? 好多連登仔去批判話批鬥好憤青好五毛,其實主要思路都同上面一樣。

大陸啲人面對唔公平嘅制度,你估佢哋冇受害咩?但係佢地一樣係叫人收聲:「你嘈你自己嘈」、「唔好搞到我」、「佢哋係無腦on9先會做呢啲嘢」,文雅啲咪好似文章將人包裝成「無意識、受到煽動的群體」。

批判憤怒、批鬥嘅現象,又唔去睇吓憤怒背後嘅絕望,當中究竟發生咗咩事?

更何況,全個香港嚟講,連登已經係「憤怒嘅小數」,連十萬個簽名都冇。( 雖然有都冇用)特別喺社會運動嚟講,人數好重要。鬧政府又冇用,呢一班「憤怒的小數」將憤怒發洩係「沈默大多數」,其實係可以預見得到。

憤怒本來就係唔會理性嫁啦。當你見過個政府社會搞成咁,又做唔到嘢,嬲真係正常。做得沉默個班其實係預咗會受氣,政府民調都將當唔出聲反對當做支持,唔出聲,就代表你企係天秤嘅另一邊,天秤係冇中間可以企。 而正正呢家好多靠人數嘅社會運動,已經愈來愈少人,愈來愈絕望。

最搞笑嘅係,有一班話自己其實都支持「憤怒的小眾」嘅人,去鬧人批鬥人。唔出聲嘅人都唔理,你走去理,又係話人「無腦、受到煽動、好似文革咁」,其實都係連登三、四個post姐,主人翁唔回應,點解需要你回應? 批鬥係無腦,唔表態其實係冇問題,唔需要向人交代,公眾人物好「有腦」地將自己放係中間,唔想畀兩邊指罵,其實又係個套「唔好搞到我」,同一套心態,另一啲人又被你叫做「港豬」。

「憤怒」都算係推動一樣嘢嘅動力,不過背後真係更多係對呢家呢個社會、某啲人嘅絕望。 我哋做到啲乜嘢,係咪應該麻木自己就算呢?到時邊啲先係「無意識、被帶住走嘅群體」?
表個態,同以前一樣,咪繼續支持你,宜家大個咗有其他睇法,你咪講出嚟,我哋同意咪照樣支持你,唔同意咪唔睇你囉。

又唔係你講完,我哋唔鍾意就抄你家。

你係商,我地係客,我哋唔想係商業上支持一啲政治立場同我哋唔同嘅人。
宣傳左咁耐仲唔夠?各界提出既理據仲唔夠?而家除左上網屌仲可以有咩辦法叫人出聲
洗唔洗三顧草盧,送埋生果籃先肯出聲?
共產黨係賊係爛仔

面對爛仔唔洗講民主講道理

推倒咗極權先再講民主
Show Blocked User - Gameboy仔

唔撚洗你表態單機啦
你都on9 依加係香港生死存亡
你老母你班達粉仲可以照嘻嘻哈哈
sorry 我真係笑唔出
以前成日將兄弟掛係口邊
依加生死存亡面對強權就沉默
要錢開donate 實大把兄弟比錢你
點解要為錢向強權低頭
依個已經唔係我認識既達仔

利申:個陣因為自稱把聲似劉以達而叫自己達哥已經有睇達仔既高登仔
呢個回覆好痴線喎
民主的確係應該每人都可以有自己既政治立場

但依家香港同美國既情況唔同

美國兩黨都係民主做基礎、執政方向唔同

但依家香港係民主同共產極權對立。中國政府不斷用打手帶動風向,而最慘係香港有好多人都政治冷感,甚至係盲撐共產黨,如果民主支持者唔出聲,唔迫人正視問題,要佢地表態,當權極主義橫行,我地所追求既民主就會無。

唔該唔好用香港同美國做類比
咁你咪唔好睇囉, 係到批鬥
以前邱吉爾轉過5,6次陣營啦, 中間都試過無表態
人民可以唔選佢唔支持佢

但真係得支拿狗會好似你咁追住人嚟咬
咬到佢表態先有狗糧派咁
下 原來咁諗 難怪咁多連衛兵
如果你出於商業角度,唔想得失啲客仔所以唔表態,咁冇得怪人覺得失望你將個人商業利益凌駕於人民嘅利益
有緣再見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞