逼人表態根本係一種另類既「白色恐怖」

867 回覆
4863 Like 407 Dislike
咁就係有班人唔鐘意出聲架嘛
香港好多人都唔鐘意出聲架大佬
我地而加要做就係用辦法去令到大家都出聲
而唔係屌鳩D唔出聲既人呀嘛

波台手足今次真係捉蟲了
搞到件事愈黎愈衰,愈黎愈令人反感
叫一個支持暴政下既人民表態有咩問題?
我地比人打壓緊你唔用極端手法爭支持唔通等比人殺咗先做嘢?唔好咁撚天真啦偽善
無證據既揣測你就慳返啦,垃圾辯論水平
你有票投咩幾時有一人一票投修例我就俾正評你
你可以咁做, 你可以咁揀
民主社會無人會逼你記名表態
共產狗先會逼你大聲講效忠黨
你講到人地唔表態就係罪過咁真係好撚on9
仲以為自己好撚搶口
連登仔有邊個真金白銀去支持黃耀明何韻詩?佢地俾人封殺搵唔到食,除左「加油」同「支持」之外重會得到d咩
因為網上D人講乜 就令到你唔去
咁易比人左右到 你好打極有限啦
喺度扮持平 扮中立 笑撚到我
你可以試下叫人出聲
但唔代表果個人堅持唔出聲。你就成班圍住佢屌呀大佬

我明你地立場係好,但用錯曬方法呀
夾到一個隱性建制YouTuber的意義
https://lih.kg/1188950
如果係美國人, 支持共和黨定民主黨, 其實無乜所謂

但而家我地面對o既係共產黨

而家佢為左既得利益而唔出聲
同以前o既佢好唔同
大家都知道發生左乜野事
何況佢o係香港算係公眾人物

在市民眼中, 呢種一係就係懦弱o既表現
一係就歸左邊

我個人就真係幾難接受......
連登民主
有你講無人講
有名氣就一定要表態
香港配唔配有民主?
幾嘔心
又扮中立
結果畀人篤爆係高級5毛
只有共產政權先成日強調要表忠
民主的確係應該每人都可以有自己既政治立場

但依家香港同美國既情況唔同

美國兩黨都係民主做基礎、執政方向唔同

但依家香港係民主同共產極權對立。中國政府不斷用打手帶動風向,而最慘係香港有好多人都政治冷感,甚至係盲撐共產黨,如果民主支持者唔出聲,唔迫人正視問題,要佢地表態,當權極主義橫行,我地所追求既民主就會無。

唔該唔好用香港同美國做類比
無錯香港人係俾猛火燒緊,不過好多人係改唔到支那人劣根性鍾意不停搵人內鬥而唔會拉攏其他人一齊對抗敵人囉
總之我唔會表態我去定唔去
而我去唔去亦都唔影響呢個討論

大家方向係好,但真係用錯曬方法
懸崖勒馬啦波台手足
無錯 一直撐共 一直唔出聲冇乜野
但之前明明一直發聲 話企係雞蛋個面
再睇下佢而家既轉變
的確目標係錯左唔應該捉住佢黎喪屌
不過佢都明確咁表明左佢既取態啦
係呀,一個五毛,又賺多五毛了
一個正評好似有10蚊,輕輕鬆鬆袋左幾千蚊

做實事啦以事論事呀,扣帽子有屁用?
無計啦 人係自私
好似我地呢d小市民
表態完比人清算既機會好低
但人地呢d出曬名 有名氣既
他日比人捉都係第一個捉佢先啦
個個都自命清高咁
比你係公司敢唔敢咁張揚同人講?
一堆鍵盤戰士
完全唔為人著想
每個人都有權利表達立場
咁撚專制同共產黨有乜分別
呢d係完全無可能理性溝通到
死都支持政府
mind set係你搞事 搞屎棍
正如之前有個連登post 同個老母講送中會影響到佢份工先改心態
但只係因為$$而唔係因為民主自由
呢班人可以點說服到
樓主點睇以前達哥年年六四都會講
之前雨傘又會講
但今次一句都無講過
咁都仲係同路人?
面對極權國家 你唔表態就已經等於支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞