逼人表態根本係一種另類既「白色恐怖」

867 回覆
4863 Like 407 Dislike
我認同強迫人表態係用錯方法
但係佢其實只要陳述事實就已經好足夠

就算個社會行緊代議政制
都唔代表呢個社會嘅公民可以大條道理咁選擇沉默
關注政治係每個公民嘅責任 因為政治其實就係你生活嘅一部份
就算你點避都好 政治最尾都係會揾上門 而且嗰陣時先出聲就已經太遲
更何況香港依家嘅代議政制已經失效?
更何況依家嘅香港係俾獨裁政權統治緊?

佢身為公眾人物 就算唔表達立場(呢個我唔會強迫)
起碼都要盡自己責任用自己嘅影響力喚醒更多人關注身邊發生緊嘅事
但係如果佢連件事都唔肯講 自己帶頭沉默
咁的確係令人好失望
你呢d咪傻仔以為有政治中立呢樣嘢啊?有腦嘅都知邊一面係正,等於有人問你覺得無故殺人老母啱唔啱,正常人都答冇。

不記命投票只適用於兩個選項平等,或各有利弊嘅情況,例如應唔應該廢除基督教。

你答我一條問題就得,過咗條例如何令香港變得更好,答到我就讚同你唔需要逼人表態。
達哥一早已經表左態 係有啲係要佢連連表 大時大節又表態
唔表態原因同結果好清楚 睇翻杜生 詩姐就知 佢地叫有啲名氣 比人斷曬米路 未死得 但叫吊緊命
你諗下達哥呢啲小人物表態會點 係未你班連登紅衛兵養
其實知唔知乜係迫?
我本身就唔係佢粉
當初d野我唔知
但你咁講
佢咪為左提高收視增加收入囉
咁佢e+目的達成左
係唔係一定要人再表態?
家下呢個情況
頂多係話佢偽君子
結論:香港不需要民主
唔表態就日日入人台搞住人,重唔係迫?
達哥做緊李光耀嘅嘢?
就算香港有日真普選 都只不過民主地選個777 689 根本冇分別
講緊香港呀屌你老味
你宜家住緊係中國咩?
你係支拿嘅話一早拉撚咗你啦

正正因為你係香港. 先應該尊重下人地
轉立場, 唔轉立場, 沉默嘅權利

你係有權亂咁屌鳩人, 至少唔見得你說服唔到幾多人囉
點叫入人台搞住人
個chatroom已經俾班洗版小學雞洗左版好耐 仲有人會睇架咩
未拎支槍指住達哥個頭算俾足臉啦
入人台就等如迫?咁知唔知紅衛兵係做乜野?
小學雞都叫有得應吓,而家係係咁叫人講啲擺明唔想講既野
連登紅衛兵根本盲毛嚟 唔識字就讀多啲書啦
你好聰明

呢件事唔關係到政治中唔中立,反而唔應該將呢件事政治化
呢個只係純粹一個民眾表達政府權利既自發組織活動

至於過左條例點樣令香港變得更好,其實都好睇幾方面
如果你係港豬,淨係有得食有得訓就OK的話,
到時美港關係取消,樓價大跌,中港正式融合,香港回歸祖國
地產霸權自然淘汰,對於不問政治既基層黎講未嘗又唔係一件好事。
佢哋夠鬼膽出樣咩
醒下啦. 靠指住人地個頭屌就有用嘅話
建制派就唔會年年都咁撚多票啦
咩嘢有用, 咩嘢說服到人, 用自己個腦諗下啦
連衛兵呢個字真係屌得你無錯
人地唔表態有人地ge原因,佢並唔係做d野去幫你對家,並無助紂為弱,並唔係敵人,佢只係唔表態
我地當然希望每人出一分力,合眾人之力去對抗敵人,但人地唔參與,我地都唔可以話霸道到要將佢好似敵人咁打
我會尊重達哥呢種自我審查既決定唔會迫佢表態ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞