逼人表態根本係一種另類既「白色恐怖」

867 回覆
4863 Like 407 Dislike
點解要有代議政制、議會民主?點解投票係不記名,就係因為保持政治沉默係每個人既基本權利,你鐘意表達自己立場唔代表要逼人咁做~如果你年紀仲細唔怪你,但年紀大都成個傻仔咁逼人表態,請重新諗清楚香港配唔配有民主。

成熟既政治係唔需要人表態的,只有共產黨既政治先會非黑即白。

只要唔跟隨你既政治立場,就要俾你一齊狙擊至身敗名裂?點解唔容許大家有唔同立場?咁樣係民主咩?咁同白色恐怖有咩分別?呢種逼人表態既行為只會更難凝聚志同道合既人,反而將未定立場既人愈走愈遠。

利申:我唔需要利申去證明我係咪五毛,隨便你地扣帽子吧。
Gameboy玩開咩game?
香港呢個地方民主唔成熟,連登仔都覺得一定要表態。

民主社會唔係咁樣玩架。美國議會政治歷史中,要成功當選/從政治議題上得到支持,從來都係要爭取「沉默的大多數」,唔係打壓異己。只要聲音夠大,自然會更多人回聲和應。不停指罵沉默的大多數,只會令更多人離去。
連登式民主:同我立場要一樣
收嗲啦錯誤類比,美國已經好成熟,兩黨都各有優劣
香港點比呀,中國係外族,一步步侵蝕香港,仲學人講理性持平,白痴仔
同我立場唔同、我駁唔到一律block
然後大叫「上面點解有幾個留言睇唔到 我一向只block五毛」
我成日都話連登仔逼人完全同意佢地, 每次講都比人叫五毛
咁永遠做騎牆派,投機主義者好未
咁即係香港既民主唔同美國既民主?
咁應該用邊個國家既民主?係咪用共產黨式既?
大家都要投票,然後投反對你立場果D你就集體批鬥佢?
其實我都唔明做乜逼人表態。
其實唔表態本身咪已經基本上係親中
咁我自己都好憎中共,咁但係有乜大不了,最多咪唔睇佢台
仲想用沉默的大多數嚟偷雞?
過期啦呢招,對我地冇效架,周融都收咗皮啦

唯唯好慘
講真冇人會特登出黎屌鳩譚詠麟梁烈唯因為一直都咁嘔心同冇期望過
望住達狗咁樣墮落真係灰心
逼人反共都係紅衛兵黎
成熟嘅民主唔會因為政治立場批鬥人
你識美國議會政治歷史
香港呢? 連民主都未有呀
逼政府變態根本係一種另類嘅「白色恐怖」
一個迖狗 引曬啲共狗出嚟
係人都知你地咩料啦依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞