[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
同行又係歷史系major 行家專攻邊方面為主?

咩都讀吓,唔專精

仲讀緊定grad左?

讀緊

想問下係讀緊邊間U嘅History
如果係CU嘅話 入面多唔多西史讀?
定係都係以中史為主?
因為我想讀西史 但HKU全英 對我黎講都應該幾辛苦下

CU 以中史為主,HKU 好似多啲香港同西方
BU 就唔清楚

港大垃鳩圾啦
聽聞下年essay係咪改做25分一條?
同15分有咩分別?
定好似舊制咁一條有兩問?

時間多咗

#同學作品剖析 #DSE
#DBQ #Essay #History
...
不少同學常把「個人所知」(Knowledge)和「資料」(Source)混為一談,明明題目要求運用資料作答,卻審題不慎(或因各種原因)以個人史識撰寫答案。結果因未能按題目要求作答而損失慘重(多數都將得不到任何分數)。
-
而同時要了解題目所問何事,以作出最恰當的回應,舉例此題(a)問經濟發展的情況,但答卷卻誤以為經濟發展的原因,問非所答。問喜歡吃什麼但卻說日本是個不錯的旅遊勝地,即俗語「九唔搭八」,這是十分不值 – 非不懂作答(也許有這個可能,但卻是未知之數),而是粗心大意就不是知識上的失誤。
-
值得參考度︰★★★☆☆
...
PPQ1.日本
分數︰8/15
評語︰對日本歷史有一定的認識,惟急於展示歷識而忽略題目所問,於作答內容和作答工具上都未能按照要求,導致失分不少。
同15分有咩分別?

時間多咗

咁正
同15分有咩分別?

時間多咗

咁正

咁你需要答嘅篇幅都會多咗
同15分有咩分別?

時間多咗

咁正

咁你需要答嘅篇幅都會多咗

同15分有咩分別?

時間多咗

有冇source?
因為我見2018應該係dbq變2粒鐘,essay不變http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/hist/2018hkdse-c-hist-rev.pdf
同15分有咩分別?

時間多咗

有冇source?
因為我見2018應該係dbq變2粒鐘,essay不變http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/hist/2018hkdse-c-hist-rev.pdf

唔好意思呀,係我眼大睇過龍,2018dse 係改做dbq 多咗時間,而essay 就係改咗分數,sba 取消咗
同15分有咩分別?

時間多咗

有冇source?

唔好意思呀,係我眼大睇過龍,2018dse 係改做dbq 多咗時間,而essay 就係改咗分數,sba 取消咗

好事定壞事
同15分有咩分別?

時間多咗

有冇source?

好事定壞事

好,dse history 一直有個bug 係dbq 高分就可以高grade
同15分有咩分別?

時間多咗

有冇source?

好事定壞事

好,dse history 一直有個bug 係dbq 高分就可以高grade

dbq
同15分有咩分別?

時間多咗

有冇source?

好事定壞事

dbq

但係下年dbq一定要be flexible,因為可能會加多題變5題,又可能將得2個分題既題目變成3個分題
亦可能唔加題目。
所以時間分配要好小心
同15分有咩分別?

時間多咗

有冇source?

好事定壞事

dbq

但係下年dbq一定要be flexible,因為可能會加多題變5題,又可能將得2個分題既題目變成3個分題
亦可能唔加題目。
所以時間分配要好小心

依個真係睇吓課程文件有冇講

請問同學會否報讀🤔?
若感興趣的話,同學可唔可以留低電話幫你留返位啊

徠錯誤中學習🤔
...
小心得實用又免費,仲等?

上邊打錯
追解香港經濟發展應唔應該寫日治
我mock答左呢題得9分 因為老師話我冇寫日治
但係睇書又冇提過 我一直以為經濟狀況先要寫日治

應該都要啵
追解香港經濟發展應唔應該寫日治
我mock答左呢題得9分 因為老師話我冇寫日治
但係睇書又冇提過 我一直以為經濟狀況先要寫日治

應該都要啵

好正規咁講,依啲真係要睇字眼 - 「發展」同「模式」已經好唔同

其實我覺得可以唔寫日治,始終香港經濟主要係三大發展階段(轉口、工業同多元發展),你只要追解到依三個階段就可以啦。可能係日校老師想你哋做得更上一層樓(更大機會係借依次test 嚟同你哋講解返日治時期的香港),同學你當學多樣嘢啦Hahaha

P.S. 喺考試角度而言,無咩資料同原因就真係唔好寫好過寫

HKALE history A
HKDSE history 5**
DBQ almost full marks
HKALE history A
HKDSE history 5**
DBQ almost full marks

關關難關關關過✌🏻
考慮到原來入依個post 唔單止係2017 DSE 嘅同學仔,如果我post 啲歷史相關嘅資料上嚟,大家一齊討論點睇?尤其最近睇咗本《人類大歷史》(由歷史學角度去思考現今社會),都想同大家傾吓

再加上學歷史都唔單止係應付考試嘅,雖然考DSE 真係好重要

另外仲有就係我最近打返自己以前寫過嘅Essay,post 上嚟做常犯錯誤大家點睇?

考慮到原來入依個post 唔單止係2017 DSE 嘅同學仔,如果我post 啲歷史相關嘅資料上嚟,大家一齊討論點睇?尤其最近睇咗本《人類大歷史》(由歷史學角度去思考現今社會),都想同大家傾吓

再加上學歷史都唔單止係應付考試嘅,雖然考DSE 真係好重要

另外仲有就係我最近打返自己以前寫過嘅Essay,post 上嚟做常犯錯誤大家點睇?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞