[2017DSE] 世界歷史科 History

973 回覆
20 Like 2 Dislike
清政府未能使中國蛻變;南京政府則成功使中國蛻變
呢題係咪分開答? 洗唔洗比較?

雙問題,所以有4種可行立場
唔洗比較

你唔比較又點知晚清/南京政府推行既改革有無令當時既中國「蛻變」
「蛻變」屬於比較題既字眼黎

佢意思係清末新政同南京改革洗唔洗比較
唔係一件事前後洗唔洗比較

oh
咁都唔洗了
清政府未能使中國蛻變;南京政府則成功使中國蛻變
呢題係咪分開答? 洗唔洗比較?

雙問題,所以有4種可行立場
唔洗比較

你唔比較又點知晚清/南京政府推行既改革有無令當時既中國「蛻變」
「蛻變」屬於比較題既字眼黎

佢意思係清末新政同南京改革洗唔洗比較
唔係一件事前後洗唔洗比較

oh
唔洗了
如果問 比較二戰後香港和日本在經濟重建及增長方面的原因
相異果到除左勞資關係唔同 仲有啲咩寫

會唔會真係出依D咁多野要寫既比較題呀

我都係睇啲補充練習後面啲essay題目
好驚寫比較個比例會失衡

好驚寫比較個比例會失衡

雙問題式比較題,寫到手跛喎
想問下54同文革應該歸類去革命定改革 但的覺得2樣都唔係

好驚寫比較個比例會失衡

點解係雙問題式 直接比較相同 相異咪得

因為題目要求比較兩個地方既經濟「重建」同「增長」原因
咁即係篇essay要有兩個部份,首先要比較香港同日本兩者經濟既重建原因跟住再比較兩者經濟增長原因

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

BTW唔係每題比較題都要比較埋相同的
想問下54同文革應該歸類去革命定改革 但的覺得2樣都唔係

革命
兩者都係破舊立新

BTW題目問革命的話記得要提下共產主義革命
Retaker想問無sba會點計個總分

會根據你答卷既分數排名去比。
一般情況下個sba分會好過日校考生。(名校另計)。例如小卒有retaker 58/60拉出sba 88分

會根據你答卷既分數排名去比。
一般情況下個sba分會好過日校考生。(名校另計)。例如小卒有retaker 58/60拉出sba 88分

我sba得16/20

學校無講sba總分
但sba高分係咪可以拉高到個grade

好驚寫比較個比例會失衡

咁即係篇essay要有兩個部份,首先要比較香港同日本兩者經濟既重建原因跟住再比較兩者經濟增長原因

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做
內文架構 論點咁複雜 冇咩可能45分鐘內寫到出黎

希望亞洲史啲essay唔好太伏
諗住兩題都做亞洲

好驚寫比較個比例會失衡

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

上年essay亞洲史部份得香港政治嗰題無伏,中國嗰題伏到仆街
咁所以要留意下今年EAA都係喺中國essay度出得好難

好驚寫比較個比例會失衡

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

上年essay亞洲史部份得香港政治嗰題無伏,中國嗰題伏到仆街
咁所以要留意下今年EAA都有機會喺中國essay度出得好難

好驚寫比較個比例會失衡

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

你預今年難度可能同14年相約
話曬我地呢屆2017 係5年檢討後既第一屆
班HKEAA廢老好可能會覺得係時侯出D新奇/冷門/難既野
而且ESSAY都可以睇得出已經AL化

考評局廢老
unavoidable到底點答
unavoidable到底點答

樓主之前教過我,可以用駁論形式答

好驚寫比較個比例會失衡

比較兩者經濟重建原因A
比較兩者經濟重建原因B
比較兩者經濟重建原因C
....

比較兩者經濟增長原因A
比較兩者經濟增長原因B
比較兩者經濟增長原因C
....

呢條比我都唔會去做

諗住兩題都做亞洲

你預今年難度可能同14年相約
話曬我地呢屆2017 係5年檢討後既第一屆
班HKEAA廢老好可能會覺得係時侯出D新奇/冷門/難既野
而且ESSAY都可以睇得出已經AL化

淨係考左主科都已經擔心係世史到玩埋野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞